fbpx
Az ember hajlamos a legkisebb megfázásnál is egyből gyógyszer után nyúlni. Ne aggódj, én sem vagyok kivétel, például a fejfájást tekintve. De bizony akadnak olyan gyógynövények, amelyek jótékony hatása mellett nem lehet elmenni: ilyen a homoktövis is.
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Miért jó a homoktövis?

Ez az ezüstfafélék családjába tartozó növény biztos sokak számára ismerős lehet, hiszen annyi féle képpen felhasználható. Leveléből főzhetünk teát, bogyójából lekvárt vagy éppen szörpöt, de akár kapszula formában is szedhetjük.

Pirosbogyós termésében rengeteg vitamin található és magas a béta-karotin tartalma is. Továbbá azon növények csoportjába tartozik, melyek tartalmaznak B12 vitamint. Ez jó hír a vegák és vegánok számára, hiszen ez többnyire állati eredetű élelmiszerekben található. Ami pedig elsőre eszünkbe juthat a homoktövisről, az a nagyon magas C vitamin tartalma, ami főleg megfázásos időszakban kifejezetten hasznos lehet.

Emelett magas E vitamin tartalma miatt a szépségipar sem veti meg, hiszen ezáltal jótékony hatással lehet a bőrünkre.

A homoktövis tehát segíti az immunrendszerünket, illetve erős gyulladáscsökkentő is. Több kutatás során megállapították, hogy a bogyói antioxidáns hatóanyagainak hála, támogatja a szervezetünk sejtképződését, és lelassítja a sejtek öregedését. De csökkenti a vér koleszterinszintjét is, így szív-és érrendszeri betegeknek is ajánlott.

Külsőleg, például olajként használva alkalmas lehet akné vagy napégés csillapítására is.

Ne feledkezzünk el a homoktövis leveléről sem, amiből teát főzhetünk, bár felhasználása kevésbé elterjedt. Levelei tanninok – tanninsavat tartalmaznak, amely a gyulladásgátló, antibakteriális és sebgyógyító tulajdonságokról ismert. A tanninok segítenek a C-vitamin felszívódásában, felszívják a nehézfémeket és hatékonyan kezelik a szájüreg betegségeit.

De leveleiben található még szerotonin, amelyet boldogság hormonnak is szoktak nevezni, és a depresszióban, kedély betegségekben szenvedők számára ez hasznos kiegészítés lehet a szakszerű segítség mellett. Mindezeken túl aszkorbinsavat is tartalmaz, valamint májvédő, antivirális tulajdonságokkal is bír.

A homoktövis tehát egy nagyon sokszínű módon felhasználható növény, amely bármely formában jótékony hatással lehet ránk és az egészségünkre.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32