fbpx

Hiba nélkül kinyílt a NASA eddigi legerősebb űrteleszkópja

A James Webb elnevezésű űrteleszkóp minden eddiginél széleskörűbb betekintést nyújt majd az univerzum csodáiba az emberiség számára. Ennek első lépése volt, hogy sikeresen szétnyíljon a kilövést követő napokban.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

A karácsony napján fellőtt, az eddigieknél még erősebb, és egyébként 10 milliárd dollár értékű űrteleszkóp miután elhagyta a Földet, folyamatos mozgásban van. Forog, és igyekszik bontogatni különböző részeit, hogy a végső beállításához érkezzen. Mindeközben pedig egy millió mérföldet tesz meg, hogy elérjen egy bizonyos űrponthoz, annak érdekében, hogy ott megfigyeléseket végezhessen majd.

Rendkívül feszült 15 napot okozott a James Webb ezzel a rajta dolgozó tudósoknak és mérnököknek, ugyanis egyetlen rossz mozdulat vagy rosszul irányított lépés végzetes lehetett volna a teleszkóp számára. Könnyedén megsemmisülhetett volna az egész gépezet, romba döntve mindazt a több éves felkészülést ami megelőzte az űrbe érkezését. Hiába gyakorolják be ugyanis a Földön a megfelelő mozdulatsorokat, 100%-ig nem lehet felkészülni arra, hogy mindez megvalósul majd az űrben is.

Január 8-án azonban szerencsésen kibontotta elsődleges tükrét az űrteleszkóp, így fellélegezhettek a tudósok, a legrizikósabb fázisokon túl van a gépezet. Ezután már csak meg kell érkeznie a végleges – L2 néven jegyzett – pontjára, ahonnan az eddigi jellemző 10 éves időtartamnál jóval hosszabb ideig lesz képes a James Webb vizsgálódni. A következő öt hónap még a végleges finomhangolásokról fog szólni, ezután pedig az űrteleszkóp segítségével elkezdhetik az első tudományos megfigyeléseket.

Ha minden a tervek szerint alakul, akkor a James Webb képes lesz bemutatni az univerzum történetét, valamint fényképeket készíteni az akár 13 milliárd évvel ezelőtt keletkezett űrbéli objektumokról is.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32