fbpx

Mesék nem csak gyerekeknek

Ahogy felnövünk, egyre kevesebb mesét nézünk, maximum ha a saját gyerkőceink kényszerítenek rá. Pedig nagyon sok olyan mese létezik, amely sokkal inkább szól nekünk, felnőtteknek. Ezekből hoztunk párat.
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Fel!

Ez a 2009-es Pixar mese volt az első, ami egyből az eszembe jutott. Szívszorító, mégis felemelő történet, ami pont azért érdekes, mert annyira hétköznapi. Carl élete játszódik le a szemünk előtt, annak minden örömével és szomorúságával. Felesége halála után a zsémbes öregember mindennapjait Russell, a cserkészfiú forgatja fel teljesen. Persze akad benne kaland, és mesés elem bőven. Mégis főleg a szeretetről, a gyászról és az elengedésről és annak minden folyamatáról szól ez a mese. Ahogy Carl foggal-körömmel ragaszkodik a házhoz, ami egykori feleségéhez köti, míg végül ott a felismerés: Ez csak egy ház! A szeretet viszont örök.

Agymanók

Egy újabb Pixar mese 2015-ből. Riley, a lassan kamaszkorba lépő lány kalandjait követhetjük végig úgy, hogy közben betekintést nyerünk szó szerint az agyába, vagyis az őt irányító érzelmekbe, amiket egy-egy aranyos, vicces lény testesít meg. Riley épp hatalmas változás, egy költözés közepén találja magát: új hely, új iskola, új barátok. Félelem az elengedéstől, a felejtéstől és, hogy már semmi sem lesz a régi. Az agyi központban lévő érzelmek pedig mindent megtesznek, hogy átsegítsék ezen, de rá kell jönni, hogy néha igen is meg kell engedni magunknak, hogy szomorúak legyünk, vagy éppen dühösek, mert az összes érzelemnek helye és szerepe van. Végül aztán úgyis minden a helyére kerül, hiszen az élet, és mi is változunk, de ez nem baj. Mindenki számára tanulságos történet a felnőtté válásról.

Encanto

Egy kicsi kolumbiai faluban játszódik a Madrigal család története, ahol szó szerint mindenki különleges, hiszen varázserővel bír. Kivéve Mirabelt, aki teljesen átlagos kislánynak született. A történet jól bemutatja, milyen frusztráló, amikor ennyire eltérünk a környezetünktől, miközben mégis jól ábrázolja a családi összetartást, ami az egyik legfőbb érték. Na meg persze a közösség erejét, hiszen a Madrigalok igyekeznek jóra használni az erejüket, amiért nagyon is tisztelik őket. A kérdés az, mi marad akkor, ha a varázslat elmúlik? A történet azt üzeni, hogy nem kell szuperhősnek lenned ahhoz, hogy fontos és szerethető legyél. Néha pedig a legbátrabb és legkülönlegesebb erő az, ami bennünk rejlik: a szeretet, amivel másokat akarunk megóvni.

Előre

Adott egy hely, ahol együtt élnek a varázslények, és minden mese jól ismert szereplője, csak már éppen elfelejtettek varázsolni. Minek, ha mindenre van már technikai fejlesztés? A történet főszereplője Ian, aki épp betölti a 16-ot, egyik ajándéka pedig a fiatalon elhunyt édesapja varázsbotja, ami egyetlen napra visszahozhatja neki és bátyjának az apjukat. Csakhogy a varázslat rosszul sül el, és csak két pár láb bukkan elő egykori apjukból. Ezután kezdődik a versenyfutás az idővel, hogy ha még csak egy kis időre is, de sikerüljön a varázslatot helyrehozni, ezzel pedig esélyt kapjon a testvérpár arra, hogy utoljára láthassák apukájukat. Lehet, hogy nem a legjobb Pixar alkotás, mégis csodás történet a testvéri szeretetről, arról az eltéphetetlen szálról, ami mindig összeköt egy másik emberrel, még akkor is, ha te nem is veszed észre ennek az értékét. Hiszen néha az, amire vágyunk, sokkal közelebb van, mint hinnénk.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32