fbpx

Újévi zöld fogadalmak: így tarts ki mellettük hosszú távon

Niki, a Green Guide egyik alapítója három hatékony tippet hozott nekünk, hogy a 2022-es évünk zöld lehetőségeit is kihasználhassuk. A cikk abban segít, hogy hogyan köteleződjünk el és tartsuk magunkat a fogadalmainkhoz.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

tartalmi együttműködés

Az utóbbi években eddig nem tapasztalt figyelmet kapott a klímaváltozás és – válság. Megszületett a klímaszorongás és – depresszió fogalma is, és ezzel párhuzamosan egy aktív tettvágy, mely az ellenszere lehet az előbbieknek. 

Bár tény, hogy sok fennálló probléma megoldása az átlagemberek hatáskörén kívül esik, egyéni cselekedeteink ugyanolyan fontosak a Földünk (vagyis inkább jelenlegi életminőségünk) megóvásáért vívott harcban. Folyamatosan bebizonyosodik, hogy van eredménye az alulról jövő kezdeményezéseknek, és a kereslet alakítja a kínálatot: a nagyvállalatok sem tehetik már meg, hogy ne keressenek új, fenntartható megoldásokat, különben elveszítik a vásárlóikat.

Az újév kitűnő apropó arra, hogy az ünnepek alatt esetlegesen felszedett kilók leadása mellett azt is megfogadjuk, hogy idén többet teszünk a környezetünkért, és új, zöld szokásokat alakítunk ki. Fogadalmaink vonatkozhatnak a víz– és energiahasználatunk optimalizálására, a hús- és tejtermékfogyasztásunk csökkentésére, tudatosabb vásárlásra, a pazarlás elkerülésére, közlekesédünk és utazásaink újragondolására, és még megannyi dologra.

Igen ám, de december 31-én kikiáltani, hogy másnaptól okleveles ökohuszárként éljük mindennapjainkat jóval könnyebb, mint az ehhez a célhoz vezető utat bejárni. Természetesen a szürkeség és hideg sem segít a motivációnk fenntartásában, így január vége felé sokan adják fel a fogadalmaikat.

Hogy segítsük a változási folyamatot, összegyűjtöttünk néhány tippet, melyekkel könnyebbé, örömtelibbé tudod tenni a zöldülést.

1. Kezdd kicsiben!

Még ha élsz-halsz is a különböző kihívásokért és a végletek embere vagy, akkor is óva intenélek attól, hogy mindent egyszerre akarj megváltoztatni. Én próbáltam, és a végén nagyon megjártam. (Ha érdekelnek a szaftos részletek, a Shamo Bags Nusival közös beszélgetésemben, a Vénusz Projekt podcast fenntarthatóságról szóló epizódjában bővebben meséltem az incidensről.)

Ahogy a drasztikus diéták helyett is az egészséges életmódra való váltás ajánlott, úgy a zöldülésben is kis, fokozatos lépésekkel lehet a legnagyobb sikert elérni.

Nézd meg, hogy számodra mi a következő lépés! Ha eddig húst-hússal ettél, nem kell rögtön nyers vegán étrendbe kezdened. Az is előrelépés lesz, ha heti egy, vagy több húsmentes napot tartasz, és fokozatosan fedezel fel új, ínycsiklandó zöldséges ízeket.

Szuper, ha megfogadod, hogy kevesebbet autózol, de nem kell rögtön a januári fagyban bringára pattannod – első körben egy BKV-bérlet is teljesen megteszi.

Jó stratégia lehet, ha minden hónapban az életed egy újabb területén kezdesz dolgozni. Januárban például tombol a Veganuár nevű, vegán életmódra ösztönző kezdeményezés, melyhez rengeteg segítséget találsz online. Februárban elkezdhetsz körbenézni az otthonodban, és megnézni, a vegyszeres, műanyag flakonos tisztítószereket milyen természetes(ebb), akár házilag készített alternatívákra tudnád lecserélni. Márciusban ugyanezt eljátszhatod a kozmetikumaiddal, de a tavasz beköszöntével nagy élmény lesz majd a termelői piacokon is bóklászni. A Műanyagmentes július és Használtruha szeptember kihívások pedig adják magukat.

Sokkal könnyebben válnak az új szokások az életed természetes részévé, ha azokat szépen, fokozatosan építed be a mindennapjaidba.

A további tippeket a Green Guide oldalán találod. Folytatásért kattints ide

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek