fbpx

Év eleji tervezés – hogyan legyen hatékony?

Az év elejei új kezdet hulláma sokunkban éleszti fel a vágyat, hogy új irányokat vegyünk, friss célokat állítsunk fel vagy életünket megváltoztató új szokásokat vezessünk be.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

A kezdeti lelkesedés és a magunknak vagy másoknak tett ígéretek aztán hamar elapadnak, jó esetben január utolsó heteiben még emlékszünk közeli és távlati céljainkra. Aztán néhány hét múlva azt vesszük észre, hogy a leírt céljaink átalakulnak, kiüresednek, esetleg érvényüket vesztik, vagy egyszerűen csak nem tudjuk őket megvalósítani, mert nincs hozzá kellő motivációnk és energiánk.

Mi hiányzik ahhoz, hogy végigvigyük, emlékezzünk és egyáltalán lelkesedést tápláljunk céljaink iránt egész évben? Mi az, amitől kikopik a motiváció, alábbhagy a vágy ereje és a kezdeti lelkesedést és könnyedség érzését átveszi a mélabú és a nehézkes megvalósítás?

Hogy idén ne járjunk így, sokat meríthetünk a kundalíni jóga tanításaiból és a tudatos teremtés eszköztárából, amikor az évünk vagy akár életünk megtervezésére gondolunk.

Álljon itt néhány olyan gondolat (tipp / tanács), ami segítheti a célokon való fókusz megtartását és azok megvalósítását! 

„Semmilyen szél nem kedvez annak, aki nem tudja, melyik kikötőbe tart.” (Seneca)

Tudatosítás

Nulladik lépésként tudatosítsuk, hogy miben vagyunk most, mi az, ami elégedettsége vagy éppen elégedetlenséget szült életünkben.

Tudatosítsuk, hogy hol akarunk változtatni

Nézzük meg, hogy mik azok a sarkalatos életterületek, amikre nagyobb fókuszt szeretnénk helyezni az elkövetkezendő időben, esetleg a személyes kapcsolataink, az egészségünk vagy általánosságban az öröm és a boldogság gyakoribb megélése, amit szívesen fejlesztenénk?

Határozzuk meg a szándékunkat!

A célok kiüresedését gyakran az okozza, hogy nem a valódi szándékunk megtalálásával kezdjük a tervezést. Mit jelent ez? Ha leírjuk céljainkat anélkül, hogy először megtalálnánk a szándékunkat, könnyen üressé válnak. Amikor csak elméből próbálunk teremteni, akkor annak az a következménye, hogy általában elégedetlenek és kiüresedett leszünk. A szándék tehát a Miértek magja bennünk.

Mielőtt tehát kiírjuk magunkból az összes éves célunkat, érdemes előbb összekapcsolódni szívünk valódi vágyával, a mélyebb önmagunkkal.

Tegyük fel magunknak a következő kérdéseket: Mi az, ami valójában örömet okoz számunkra? Mi az, ami a valódi utunk, ami mindinkább a kiteljesedés és harmónia felé vezet minket? Mi az, amit akkor is szívesen tennénk, ha semmilyen külső körülmény nem befolyásolná életünket?

Érdemes a kérdéseknek teret adni, és akár néhány napig vagy hétig csak hagyni, hogy megjelenjen bennünk a válasz. 

Meditálhatunk, elcsendesedhetünk, elvonulhatunk a természetbe vagy kreatív tevékenységekkel is kapcsolódhatunk, hogy nagyobb eséllyel megtaláljuk szívbéli vágyainkat.

Képzeljük el!

Miután megjelent bennünk a szándék, vagyis a nagybetűs Miért-ünk, akkor nevezzük a nevén. Mondjuk ki vagy írjuk le, vagyis határozzuk meg, hogy mi is ez. Miközben szavakba formáljuk, megjelenik bennünk egy kép – a vízió, ami a valódi szándékunk képi formája. 

Ezt a képet aztán érdemes kiakasztatnunk akár képzeletben, akár ténylegesen alkotásba formálva (kollázs, szavak, moodboard) egy jól látható helyre, mondjuk a dolgozó sarkunkba, a számítógépünk asztali megjelenítésére vagy az irodai környezetbe, ahol nap, mint nap ránézünk. 

Mi értelme a vízió erősítésének? Képzeljük el úgy, mintha kidobnánk egy horgot a jövőbe – nap mint nap megerősítve magunkat, hogy merre felé megyünk, vagy melyik kikötő felé vegyük az irányt.. 

Állítsuk fel a célokat!

Csak ezután állítsuk fel a céljainkat, de úgy, hogy azok legyenek összhangba a szándékkal és a vízióval

Ha a céljaid megfogalmazása szintén ezen összhangból, a csöndből, a semlegességből (jógikus kifejezéssel a Shunyaból) erednek, akkor elkerülhejük azt, hogy jobbra-balra mozduljunk feleslegesen az életben, vagyis hogy nagy hullámvasutat járjunk be. Ehelyett tisztán és világosan tudunk haladni utunkon, amivel mind időt és energiát spórolunk meg, hiszen nem futjuk a felesleges köröket, hamarabb beteljesíthetjük valódi szándékunkat.

Elköteleződés

Miután felállítottuk a céljainkat, itt az idő, hogy energiát, időt és ha szükséges, pénzt fektessünk beléjük, hogy valódi megvalósulásnak legyünk tanúi életünkbe. Ez azonban elköteleződés nélkül nem megy.

A jógában azt mondjuk, hogy a köldökpont ereje (a Har-a), az, ami segíti, hogy elkötelezetten álljunk hozzá életünkhöz és céljainkhoz. Ez az energiaközpont az, amiből életerőnk, vitalitásunk, elköteleződésünk és kitartásunk egyaránt fakad.

Ha ezt a területet erősíteni szeretnénk, jóga és légző gyakorlatokkal, meghatározott meditációkkal és olyan vállalásokkal is fejleszhetjük, amik az elköteleződést növelik.

Elengedés

Ha végigjártuk a tudatos teremtés folyamatait, nem maradt más hátra, mint hogy elengedjük a kimenetelt

Sokunknak ez a legnehezebb lépés, mégis koronája a tudatos teremtésnek. 

Ugyanis amíg görcsölünk, még mindenáron megpróbáljuk megerőszakolni céljainkat, addig elvágjuk az utat a vezettetés és a magasabb szintű lehetőségek megjelenése elől. 

Érdemes tehát ezt erősíteni magunkban: “Legyen úgy, ahogy mindenkinek a legjobb”, és bízni abban, hogy szándékunk, céljaink és tetteink innentől kezdve nem csak minket, hanem a tágabb környezetünket is egyaránt szolgálja.

Ha szeretnél többet megtudni a kundalíni jógáról, nézz körbe a Sat Nam Jóga weboldalán, és kövesd a hozzá tartóz Facebook, illetve Instagram oldalakat! 

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32