fbpx

Nehezen jön a baba? Lehetséges testi és lelki okok

Ha a közösségi médiát figyeljük, azt hihetjük, mindenkinél csak úgy potyognak a gyerekek. Pedig egyes adatok szerint a párok 10-15 százaléka meddő vagy nehezen fogan meg a gyermeke.
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Lelki okok

Persze, sokan jönnek azzal, hogy ne stresszelj, ne görcsölj rá, és akkor menni fog. De ezt mondani könnyű, még ha igaz is, azonban ha valaki már hónapok vagy akár évek óta küzd a gyerekért, akkor nem igazán vigasztaló.

Érdemes a testi okok mellett a lelki megközelítéssel is foglalkozni, hiszen lehet, hogy egy mélyre temetett elakadás, párkapcsolati probléma okozza a nehézséget. Gondoljátok át, miért is akartok kisbabát és miért a másikkal képzelitek el a családalapítást. Ajánlott lehet külső segítség kérése is, aki pontosan tudja, hogy mit kell kérdezni, hogy felszínre kerüljenek bizonyos problémák.

Megeshet, hogy legbelül félünk a szülőségtől vagy a változástól, ami vele jár. Lehet rossz családi minta vagy trauma is a háttérben, és persze az is, hogy valójában nem érezzük késznek vagy elég jónak a párkapcsolatunkat. Akármi is az ok, az biztos csak segíthet, ha megpróbáljuk ezeket feltárni és feldolgozni.

Egészségügyi okok

Meddőnek azokat a párokat nevezzük, akik egy év próbálkozás után (vagyis mindennemű fogamzásgátlás nélkül) sem tudnak teherbe esni, vagy kettőnél többször spontán vetéléssel végződik a várandósság. 35 éves kor felett fél éves sikertelen próbálkozás után beszélhetünk meddőségről, vagyis reprodukciós problémáról. Fontos kiemelni, hogy ez mind a két nemre igaz, tehát ez abszolút nem csak a nők problémája.

A női okok között gyakran az ovulációs zavarok, policisztás ovárium szindróma (PCOS), átjárhatatlan petevezetők, hüvelyi fertőzés szerepel, míg a férfi okok között az alacsony számú vagy nem mozgó spermiumok, és a különböző fertőzések. 

Tényező lehet még a súly, ami lehet túl sovány vagy éppen elhízott. Hatással lehet még a fogantatásra az addigi életmód, dohányzás és az életkor is. Nem árt gyerekprojekt előtt egy teljes körű kivizsgálás mind a két fél részéről, illetve életmódváltás több (de nem túl sok) sporttal, egészséges étkezéssel, amelyben megpróbáljuk elhagyni, de legalább csökkenteni a glutént.

Olyan is van, hogy orvosi okokat nem találnak a vizsgálatok során, mégsem érkezik a vágyott gyermek, ekkor kell komolyabban is foglalkozni a már említett lelki kérdéssel. De a legjobb, ha már ezeket megelőzően átgondoljuk a legfőbb kérdéseket, mind a saját személyünket és a párkapcsolatunkat illetően, valamint kikérjük orvosunk tanácsát.

A témában többet cikket is írtunk, amelyeket itt tudtok elolvasni.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32