fbpx

Van-e jó élet ökologikus módon? – A Sharing Circle podcast vendége: Takács-Sánta András

A Sharing Circle nem más, mint emberléptékű beszélgetések mentális egészségről, önismeretről, pszichológiáról, egyszerű életmódról, az életről. Aki kérdez: Vági Zsolt egészségtudományi- és mentálhigiénés szakember.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

tartalmi együttműködés

Vági Zsolt Takács-Sánta András PhD, humánökológus, egyetemi docens, Humánökológia szakigazgatóval beszélgetett arról, lehetséges-e a boldog és teljes életet élni ökologikus módon. Illetve, hogy minek és hogyan kellene változnia ahhoz, hogy az ökológiai katasztrófa elkerülhető legyen.

A beszélgetés elején András elmesélte, hogyan került a pályára. Elmondta, hogy kissé csalódott volt, hogy akkoriban, amit a biológusok ökológia alatt értettek, abból szinte teljesen kihagyták az embert és az emberi behatásokat. Kiemelte, hogy a humánökológia nemcsak leíró tudomány, – hogy mit csinálunk a bolygóval, és annak mi a következménye – hanem segít abban is, hogy az ökológiai válságot enyhíteni tudjuk, illetve az ezzel járó változásokhoz könnyebben alkalmazkodjunk.

Szóba került még a tudomány felelőssége a kialakult helyzetért. András úgy gondolja, hogy katasztrófához vezetne, ha megtagadnánk a tudományt, viszont a kritikus hozzáállás nélkülözhetetlen. Tény, hogy manapság számtalan dologban kellene változnia a tudománynak, többek között abban, hogy milyen érdekeknek, érdekcsoportoknak van kitéve, kik és mik befolyásolják.

András úgy gondolja, rengeteg dolog változott a jó irányba és ha azokat akkor nem lépték volna meg, talán ma nem ülhetnénk itt. Viszont az is igaz, hogy a kultúránk, a civilizációnk alapbeállítottságát nem tudtuk megváltoztatni. A következő évtizedeknek ez lesz a nagy feladata. A kérdés az, hogy mennyire lesz fájdalmas majd ez az átmenet? Ha kicsit okosabbak, gyorsabbak és szerencsésebbek vagyunk, akkor nem várjuk meg, amíg a környezet kényszerít minket a változásra. Helyette inkább egyéni és kollektív döntések által lépünk rá az útra. Ez pedig mindannyiunk feladata.

Az elmúlt évtizedekben felvettük azt a kényelmes álláspontot, hogy a problémákat megoldják a szakértők. De már látszik, , hogy ez nem fog menni. Egy új kultúra kialakítására van szükség.

András kifejtette, hogy a fejlődést összekeverjük a technikai és egyéb újításokkal. A jólét és a jóllét nem ugyanaz. És világosan látszik, hogy a modern ember nincs jól, nem érzi jól magát a kialakult helyzetben, amelynek rengeteg mentális, lelki probléma a következménye. Valahol nagyon mélyen, az alapvető meggyőződéséinken kellene változtatni, és belátni, hogy kevesebb pénz, anyagi és tárgyi javak nélkül is lehet boldogan élni.

A podcast érintette a gazdasági elitet, akiknél most a hatalom koncentrálódik, és akik a legkevésbé érdekeltek abban, hogy bármi változzon. András szerint nagyban azon áll és bukik az emberiség sorsa, hogy ki tudjuk-e venni a hatalmat ennek az elitnek a kezéből. Egy ökológiailag fenntartható társadalomhoz egy valódi demokrácia illene. Nem eltörölni, hanem valóban bevezetni kellene ahelyett, amiben ma élünk, ami inkább népképviseleti rendszer, viszont a megválasztott képviselőink sok esetben aligha minket képviselnek.

A fő kérdés, hogyan lehet másként élni, úgy, hogy sokkal kisebb az ökológiai lábnyomunk, mégis jól érezzük magukat. Mert ez az életforma nem csak lemondásról és önmegtartóztatásról kell hogy szóljon. Tegyük fel a kérdést, valóban jó érezzük-e most magunkat ebben a fogyasztói társadalomban? Ha őszinték akarunk lenni, igazából nem érezzük jól magunkat, a legtöbb ember bérrabszolgaként él, nem élvezi a munkáját. Ez is az ökológiai válság egyik tünete.

András kifejtette még, hogy bár jelentős az egyéni próbálkozás, de ezeknek komoly korlátai vannak, hiszen az egyén mozgástere elég szűk. Nagyon fontos, hogy az emberek összefogjanak. Erre ő maga is hozott saját példát: társaival azon dolgoznak, hogy minél több ökoközösség jöjjön létre. Ez a Kisközösségi Program kezdeményezés, ahol érdemes körülnézni!

Végezetül pedig András elmondta, hogy nem kell mindenkit meggyőzni, elég a társadalom egy kisebb hányadát, a kritikus tömeget, akik változást akarnak. Ha ők elég ügyesen csinálják, és képesek hatalmat gyakorolni, akkor ez az említett tömeg elég lesz a változáshoz. Ezáltal létrejönne egy újfajta társadalmi berendezkedés, ami hozná magával a tömegek gondolkodás változását is. Fontos tehát hogy együtt kiálljunk ügyekért, hallassuk a hangunkat.

Teljes adás itt érhető el:



Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

rákszűrés