fbpx

„Olyan környezetet szeretnék megteremteni, ahol az emberek békére lelhetnek” – interjú Martin Zsuzsival, a Helicastúdió társalapítójával

Martin Zsuzsi elképesztő tudással rendelkezik többek között fitoterápia, reflexológia, aromaterápia, alternatív mozgás és masszázs, illetve jóga területeken. A vele készült interjúban inspiráló szakmai útjáról beszélgettünk.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Mesélnél az olvasóknak arról, mikor döntöttél úgy, hogy az emberek testi–lelki segítésével szeretnél foglalkozni?

Nagyon gyorsan kiderült, hogy olyan munkát szeretnék választani, ami emberekkel kapcsolatos, viszont ekkor még egy picit útkeresésben voltam. Először a kereskedelem felé fordultam, eladó voltam, majd vendéglátóztam, de valahogy nem láttam egyikben sem a jövőmet. Közben egy nagyon kedves ismerősöm által bekerültem egy természetgyógyász iskolába, ahol azt éreztem, jó helyen vagyok. A kérdés már csak az volt, hogy ezen belül pontosan merre is induljak el? Az élet azonban, mint tudjuk, mindig elénk teszi a lehetőségeket, amikor jó úton haladunk, ezzel is segítve a tovább fejlődésünket. Velem is pont ugyanígy történt: egy másik kedves ismerősöm felajánlott egy aromás masszázst, majd mikor véget ért a kezelés, akkor azt mondtam, igen ez lesz az én utam, ezzel szeretnék foglalkozni. Onnantól kezdve pedig egyenes út vezetett az aromaterápiás iskolába.

Hogyan kerültél kapcsolatba a holisztikus életmóddal?

Igazából ez folyamatosan változott, mint ahogy az egészséges életmóddal kapcsolatos „divat” is. Én sem vagyok már úgymond egy mai gyerek, de mindig tudatos voltam az egészségemmel kapcsolatban. Nekem az egészséges életmódot sokáig az töltötte ki, hogy sokat mozogtam, az éppen aktuális trend által egészségesnek tartott módon étkeztem. Utána persze, ahogy bővült az ismeretanyagom, ez egyre inkább tágult. Mostanra tudjuk, hogy az egészséges életmód mindenki számára mást jelent, és nagyon sok árnyalata van. Az utóbbi időben elég mélyen beleástam magam a témakörbe, illetve elmélyültem olyan más dolgok iránt is, mint például a relaxáció, meditáció. A testgyakorlásnak is egy másik formáját kezdtem el gyakorolni, mert előtte edzőterembe jártam, ahol gépekkel tornáztam, mostanra pedig inkább elfordultam a jóga irányába.

Fotó: Martin Zsuzsi

Miért és hogyan lettél fitoterapeuta, reflexológus, aromaterapeuta, alternatív mozgás és masszázsterapeuta, jógaoktató?

Egész egyszerűen jött az egyik a másikból. Amikor elkezdtem a természetgyógyászattal foglalkozni, és tudtam, hogy én az illóolajokkal szeretnék leginkább foglalkozni, akkor kiderült, hogy ennek a törvényi háttere megköveteli, hogy én fitoterapeutává váljak. Így lett meg az első természetgyógyász szakvizsgám fitoterápiából. Azonban nagyon szeretek masszírozni. Így már a kezdetektől, amikor az aromás masszázst elkezdtem, tudtam, olyan környezetet szeretnék megteremteni, ahol az emberek békére lelhetnek. Zenével, ráhangolódással és az olajok segítségével. Ez pedig a mai napig nem változott. Szeretem ilyenkor megadni a módját, hogy aki eljön hozzám, érezze, nekem tényleg fontos, hogy segítsek neki és jól érezze magát. De ugyanakkor sokszor látom, hogy az embereknek másra is van igényük. Mint például arra, hogy a kezelés egy picit gyorsabb, dinamikusabb legyen, hogy segítsek nekik a probléma feltárásában, állapotfelmérés, diagnosztizálás keretein belül. A reflexológia (talpmasszázs) erre egy nagyon jó megoldás tud lenni. Majd bejött az életembe a jóga. Ekkor már arra gondoltam, hogy mi lenne, ha olykor nem csak egy embernek segítenék, hanem többnek? Így jött, hogy jógaoktató leszek, hiszen ennek keretein belül csoportoknak is tudtam órát tartani. Azonban már az elején fontos volt nekem, hogy olyan létszámmal dolgozzak, ami során még személyesen tudok mindenkire egyenként odafigyelni, mert úgy gondolom, hogy a jóga egy rendkívül személyes, önismeret fejlesztő testgyakorlás.

Gondolom most már nem is tudnál választani, melyik áll hozzád közelebb?

Mindegyiket szeretem, de valahogy az olajok kerültek és maradtak a szívemhez legközelebb. Persze mindegyiknél volt olyan szakasz, amikor egyik a másik elé került, de végezetül az olajok lettek a középpontban, és mostanra már velük foglalkozom a legtöbbet.

Tulajdonképpen mivel foglalkozik egy fitoterapeuta és egy aromaterapeuta?

Maga a fitoterápia a gyógynövényekkel való kezelést jelenti. Az aromák, mint illóolajok, pedig a gyógynövényeknek egyfajta hatóanyagai, így az aromaterápiát úgymond a fitoterápia alá rendelik. Ezért is mondtam az interjú elején, hogy ahhoz, hogy valaki hivatalosan aromaterapeuta titulust használhasson, ahhoz először végeznie kell fitoterápiás szakképzést.

Fotó: Martin Zsuzsi

Hogyan történik egy kezelés, neked személy szerint milyen módszereid vannak?

Amikor valaki eljön hozzám egy kezelésre, először megbeszéljük, hogy milyen problémái vannak. Itt nem csak egy problémaközpontú megközelítésről van szó. Én nem csak arra vagyok kíváncsi, hogy milyen tünetei vannak, hanem kikérdezem arról is, milyen életmódot folytat, milyen szociális közösségben él, mi a munkája, hogyan osztja be a szabad idejét, mi a hobbija, stb. Ilyenkor a célom, hogy egy komplex képet kapjak arról, hogy a vendégem hogyan éli az életét. Majd megbeszéljük, hogy miken szükséges változtatnia. Itt jön az, hogy milyen illóolajokat használjon, milyen gyógynövényeket, esetlegesen milyen táplálék kiegészítőket, hogyan alakítson az étrendjén, milyen mozgást végezzen. Minden egyes alkalom személyre szóló. Az aromaterápiás kezelés is így történik, ott szintén megvan a kikérdezés és az elbeszélgetés része, és amit lehet, azt az illóolajokkal megoldok. De ha úgy érzem, hogy neki egy masszázsra van szüksége, akkor azt megadom számára. Emellett, ha például emésztési problémái vannak, akkor átbeszélem vele milyen illóolajokat és hogyan használjon, de ugyanakkor segítek neki abban is, hogy milyen ételeket kerüljön és mit részesítsen előnyben.

Miben tud segíteni a reflexológia, vagyis a talpmasszázs?

A reflexológiánál már az első perctől kezdve szemkontaktust tudok felvenni az illetővel. Tudok vele beszélgetni, feltárni a problémája gyökerét, hiszen a talp maga olyan, mint egy könyv, amiből olvasni lehet. Fontos tudni, hogy talpmasszázsnál nem egy alkalomban szabad gondolkodni, hanem kezelésekben. Legalább 6-10 kezelés sorozat az, ami átütő eredményt tud hozni. Az első alkalom egy állapotfelmérés, aminek lényege, hogy a terapeuta megismerje az illető testi adottságait. Az én tapasztalatom, hogy vannak olyan szervrendszerek, amelyeket rendszeresen kezelni kell, és nem lehet kihagyni. Mindig a vesével kezdünk, utána jön az agy- és idegrendszer, hiszen az mindennek az irányítója. Majd az immunrendszer, ami most ebben az időszakban a legfontosabb. Ezt követi az emésztőrendszer, amivel szinte minden embernek problémája van. És végezetül jönnek a hormonrendszerek. Amit fontos tudni a reflexológiáról, hogy segít a szervezetet kiegyensúlyozni, harmóniába hozni, és tulajdonképpen beindítja a szervezet öngyógyító folyamait. Ezekkel a kezelésekkel vissza adjuk a testnek azt a regenerációs képességét, ami a különböző külső hatásokra elhanyagolódik.

Fotó: Martin Zsuzsi

A rengeteg szakmai tudás mellett társalapítója vagy a Budapesten található Helicastúdiónak. Honnan jött az ötlet?

Ahogyan meséltem neked az elején, legelőször a fitoterápiát végeztem el, és később volt szerencsém ezt ugyanabban az iskolában tanítani is. Akkoriban viszont a tanítás nem egy fő tevékenység volt számomra, hanem hétvégi kikapcsolódás. Aztán sajnos az iskola véget ért a tulajdonos betegsége miatt, de ahogy szokták mondani, véletlenek nincsenek. A tulajdonos úgy döntött, hogy mivel a fitoterápiában sok mindent én tanítottam, átirányítja hozzám az embereket. Ezután gyorsan elintéztem a szükséges tennivalókat a cégalapításhoz, ami közben egy percig sem volt kérdés, hogy ha egy ilyen lehetőség adódott, akkor én saját iskolát alapítsak. Így a legjobb barátnőmmel Dr. Csomai Zitával – aki szintén orvos-természetgyógyász, életmód-tanácsadó és terapeuta – együtt a saját szellemiségünkkel, közösen folytattuk a természetgyógyász tanfolyamok oktatását, majd 2017-ben saját helyszínen megalapítottuk Budapesten a Helicastúdiót, ahol azóta is folyamatosan tartjuk az alternatív képzéseket.

Végezetül, mit üzennél azoknak az embereknek, akik úgy döntöttek, ebben az évben testileg – lelkileg megújulnak, hol és hogyan kezdjék el? Mi legyen az első lépés?

Szerintem teljesen mindegy, hogy mit ígérünk magunknak az újévre, a lényeg, hogy maradjunk a realitás talaján. Ne tűzzünk ki elérhetetlen célokat, és kis lépésekben haladjunk a céljaink felé. Ahhoz pedig, hogy a fizikai testünket kordában tudjuk tartani, mindenképpen szükséges egy méregtelenítés és a mozgás. De a salaktalanításra elég most még csak ráhangolódni, ugyanis testünk erre márciusban áll készen. Amikor megújul a természet, akkor fizikai testünk szintén jobban tud böjtölni, diétázni. Persze most is tudunk tenni az ellen, hogy elkerüljük az egészségtelen, káros dolgokat és megtaláljuk a számunkra megfelelő mozgásprogramot. De akár előre meg is tervezhetjük a tavaszi diétánkat. Úgy gondolom, hogy egy 30 napos méregtelenítő program alatt teljes mértékben meg tudunk újulni, akár testi vagy lelki szinten. Fontos viszont, hogy amikor méregtelenítünk, ne csak a testi mérgektől szabaduljunk meg, hanem ugyanúgy a lelki mérgektől is. Az viszont nem évszakhoz kötött, bármikor megtehetjük. Megtanulhatjuk az elengedés folyamatát, megtanulhatunk relaxálni, magunkra figyelni. Ehhez már sokféle lehetőség van online és offline egyaránt, a lényeg, hogy megtaláljuk azt a hangot, aki hozzánk szól.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32