fbpx

Mivel segítheted a menhelyeket télen?

A hideg évszak különösen nehézkes a gazdátlan állatok számára. A menhelyek csak minimális belső térrel rendelkeznek, így a kutyusok nagy része kint tölti a telet. Ilyenkor még fontosabb, hogy segítsünk rajtuk!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Melegedéshez

Ha vannak otthon leselejtezett takarók, lepedők, törülközők, akár pulóverek, azok mind nagyon jól jöhetnek az állatok helyének kibélelésére a menhelyeken. Ezeknél egy fokkal még jobb megoldás a szalma, mert ez a legjobb szigetelő anyag. Ha ismersz bárkit, aki szalmával dolgozik, vagy jársz lovardába és van lehetőséged megkérdezni ott honnan szerzik be, akkor egy adaggal mindenképpen sokat segítenél bármelyik menhelynek!

Élelem

Ez az, amire mindig, minden időben szükség van, és a leginkább fogy, tehát az év bármely szakaszában is jársz kisállat felszerelés üzletben, vagy csak egy drogériában, gondolj a menhelyi állatokra. Ma már szinte minden nagyobb élelmiszerboltban is kapni kutya és cica kaját, és nem is vészes az áruk. Elsősorban konzervekre, száraztápra van szükség, amit hosszú ideig lehet tárolni, de egyes menhelyek friss ételt is fogadnak, erről érdemes náluk érdeklődni. Valamint ha egy kis plusz örömöt szeretnénk okozni a menhely lakóinak, akkor tehetünk hozzá jutalomfalat jellegű élelmet is, hogy néha nekik is legyen egy kis boldogságuk.

Bútorok, tárgyak

Ha magad is rendelkezel kutyával, cicával, akkor tudod jól, hogy kedvenceink nagyon válogatósak is lehetnek. Ebből fakadóan szinte minden állatos háztartásban felgyűlnek olyan kaparófák, kutyajátékok, amikre rá se hederít kiskedvencünk. Lehet szó akár kinőtt alomtálcáról is, vagy már nem használt nyakörvről, pórázról, fekhelyről. Ami a mi kedvenceinknek nem kell, az egy menhelyi állatnak aranyat érhet. De nemcsak az ő kiselejtezett bútoraik és tárgyaik jöhetnek jól! Sose felejtsük el, hogy a menhelyeken hány önkéntes dolgozik naphosszat! A hidegben számukra is hatalmas öröm lehet egy kávéfőző, vagy egy vízforraló, amit esetleg mi már nem használunk, de még jól működik. Ugyanígy támogathatjuk őket teával, őrölt kávéval, ami a mínuszokban való munka közben szintén életmentő lehet. 

És amire sokan egyáltalán nem gondolunk, hogy ezeken a helyeken jól jöhet egy asztal, szék, vagy akár egy fotel is. Hiszen vannak akik órákon át dolgoznak itt, és megérdemlik, hogy közben öt percre lehuppanjanak valahova. Vagy az örökbe fogadni készülő leendő gazdikkal letudjanak ülni átbeszélni a legfontosabbakat. Nem állítom, hogy ez a legfontosabb dolog egy menhelyen, de ha van elfekvőben ilyen bútorod, egy kérdést igazán megér!

Tisztítószerek, eszközök

Egy menhely életében elengedhetetlen fontosságú a megfelelő higiénia. Legyen szó a kennelek tisztításáról, vagy az önkéntesek által használt területekről, mindenhez kellenek tisztítószerek, amik sokszor nem kevés pénzbe kerülnek. Jól jöhetnek mindezekhez szivacsok, törlőrongyok, de akár olyan eszközök is mint a lapátok, gereblyék, seprűk, tulajdonképpen mindenféle, amit mondjuk a kertben vagy a saját háztartásodban is használnál a levélhullajtós, hóesős időszakban.

Egyebek

Szükség lehet még olyan apróságokra, mint tollak, iratrendezők vagy papírok, füzetek. Egy menhely működése ugyanis sok adminisztrációt igényel, és olykor ezekre az eszközökre, vagy bármilyen más irodai gépre is nagy szükség lehet. 

Továbbá bármilyen tárgy jól jön, ami még a melegedést szolgálja. Legutóbb például a Netpincérből FoodPandává avanzsált cég jött rá arra, hogy a régi, leselejtezett ételhordó táskáik tökéletesen szuperálnak macska házikóként, hiszen remekül tartják a hőt, jól szigetelnek, ezért többet oda is adományoztak már szervezeteknek. Az ehhez hasonló kreatív megoldások mind nagyon hasznosak! Mielőtt azonban a fél lakást kirámolnánk, hívjuk fel az adott menhelyet és kérdezzünk rá, valójában mire van a legnagyobb szükségük!

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

rákszűrés