fbpx

Mi az ideálisabb, házat venni vagy építeni? – 1. rész

A legtöbb otthonkereső rengeteg energiát és időt fordít arra, hogy megtalálja a számára tökéletes épületet, még mielőtt szerződést kötne. Nem mindegy a helyszín, az állapot, és az ár sem. Ezentúl pedig ott vannak az egyéni kívánságok és szükségletek is.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Míg a vásárlás folyamata több fontos lépést foglal magába, a legelső döntés mégis az, hogy már meglévő házat vásároljuk vagy újat építsünk? Mindegyik opciónak megvannak a maga előnyei és hátrányai. Ebben a cikkben megnézzük mindkét oldalt.

Kész ház vásárlása

Egy kész ház vásárlásának két fő előnye van: a kényelem és az árak. A folyamat úgy néz ki, hogy miután biztosítva vannak az anyagiak, körülnézünk a piacon, kiválasztunk egyet és ajánlatot teszünk.

Egy képzett ingatlanügynök leegyszerűsítheti a folyamatokat, hiszen segít megtalálni a megfelelő ingatlant, végigkísér minket a tárgyalásokon és utat mutat a papírmunkában. Az ajánlat elfogadtatása után elképzelhető, hogy már le is zárhatjuk az ügyletet, és a körülményektől függően egy-két hónapon belül beköltözhetünk. Bár ebben az esetben számolni kell az ő díjazásával is.

Annak ellenére, hogy ez a folyamat több lépcsőből áll – anyagiak biztosítása, otthonok megnézése, ajánlattétel, az ingatlan átvizsgálása, szerződés lezárása – az azonnali beköltözés élménye sok ember számára elegendő ahhoz, hogy egy meglévő otthont válasszon az építkezés helyett.

Időbeosztás és költségek

A beköltözésre kész ház vásárlása általában azoknak ideális, akik szűkös időbeosztással rendelkeznek a költözést illetően. Gondolok itt azokra a személyekre, akik munkahely miatt költöznek, vagy gyerekeiket íratják be másik iskolába.

Aztán ott vannak a költségek is. Sok esetben olcsóbb egy meglévő ház vásárlása. Ha megtaláltad a leendő ingatlant, a jobb becsléshez érdemes jelzáloghitel-kalkulátort használni az akkori kamatlábak alapján.

Továbbá az ingatlanpiactól függően a meglévő házak árai továbbra is meglehetősen kedvezőek lehetnek pénzügyi, lakhatási, gazdasági válság után, ami csökkenti az ingatlanárakat.

Kényelem kontra saját igények megvalósítása

Egy másik ok, amiért egy kész otthon jobb választás lehet, ha egy meghatározott környéken szeretnénk élni – munkahely, iskola, család, barátok közelében. Továbbá ebben az esetben már nem kell gondolni a külső, belső terek rendezésre, hiszen az egy úgynevezett kész feladat. Ami marad, hogy a végeredményt a saját stílusunkra szabjuk.

Ugyanakkor hátrány lehet egy meglévő ház abban az esetben, ha nem azt kapjuk, amit szeretnénk. Elképzelhető, hogy nem esünk szerelembe például az alaprajzzal és változtatnánk bizonyos dolgokon. Különösen a régebbi, kevésbé korszerű épületek lehetnek funkcionálisan elavultak, ezért kevésbé felelnek meg a vásárlók igényeinek. Előfordulhat, hogy egy egyébként gyönyörű négy hálószobás ingatlanban kicsi a konyha, vagy egy fürdőszoba van, és nincs hely a bővítésre.

Ezen kívül hacsak nem találunk egy már kész otthont, ami illeszkedik az igényeinkhez, és tökéletes állapotban van, további pénzt kell költeni az átalakításra, javításra, esetleg a tereprendezésre. Ezeket a többletkiadásokat mindig bele kell számolni a teljes árba, amikor különböző ingatlanok közül válogatunk vagy összehasonlítjuk a saját ház építésének költségeit.

Ház építésének előnyei és hátrányai

Egy új otthon építése nem kínálja ugyanazt a kényelmet, mint egy meglévő ház vásárlása. Nemcsak meg kell találni a helyszínt, telket, amely nem biztos, hogy azon a környéken található, ahova költöznénk, hanem építészt vagy építőt is kell keresni, illetve a ház elemeit is szükséges megvásárolni.

Egy már elindult építkezéshez is tudunk csatlakozni, ami leegyszerűsítheti a folyamatot, de korlátozhatja a lehetőségeinket. Aggodalomra adhatnak okot a rendszerek kitelepítései, például, hogy van-e a telken vízhez, szennyvízhez való hozzáférés, be lehet-e kötni az áramot, továbbá tartoznak-e hozzá bármilyen környezetvédelmi és egyéb engedélyeztetések.

Nagy előnye viszont, hogy sokkal nagyobb valószínűséggel lesz olyan a végeredmény, amilyet szerettünk volna. De ide tartozik még a naprakész, hatékony otthon megteremtése, ami megfelel a fűtésre, szellőztetésre és hűtésre vonatkozó jelenlegi szabályoknak, valamint a szigetelésnek, légszűrésnek. Ez jót tesz a környezetnek, és pénzt is takaríthatunk meg a közüzemi számlákkal hosszú távon.

A cikk folytatása hamarosan olvasható lesz a Kollektív Magazinon, melyben a környezetvédelmi oldalakat, beruházások megtérülését, otthonépítés kockázatait és a házépítéssel kapcsolatos tippeket járjuk körbe.

Ha érdekel 2021-ben mennyibe került a legdrágább és legolcsóbb ingatlan a lakáspiacon, kattints ide.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32