fbpx

Férfi lélek és a betegségek

Nem olyan régen csodálkoztam rá arra a jelenségre, hogy valahogy az elmúlt években nagyon sok, 40-es, 50-es éveiben járó férfit vitt el tragikusan, hirtelen módon a halál. Mi lehet a háttérben?
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Nem, ez nem valami konteós cikknek készül és most hirtelen egy statisztikát se tudok előrántani, hogy pontosan mennyi, fiatal és egészségesnek hitt férfit ragadott el a halál az elmúlt 5 évben. Csak valahogy egyre többször jönnek szembe ilyen hírek, amik akaratlanul is elgondolkodtatnak.

Mert úgy érzem mi nők, sokkal többször beszélünk már arról, hogy milyen mentális nehézségekkel küzdünk, mint férfi társaink. És az sem ismeretlen sokak számára, hogy a lélek és a testi betegségek bizony kéz a kézben járnak. Milyen jó, hogy beszélünk a szexuális és egyéb, nőket ért atrocitásokról, azok lelki vonulatáról. De mégis hol maradnak a férfiak?

Ki foglalkozik a férfi lélekkel? Mert miközben nagyon helyesen elmondjuk a kislányoknak, hogy bármi lehet belőlük, addig a kisfiúkról valahogy mindenki elfelejtkezik. Mert egy fiúnak, férfinak még mindig sokszor ciki ha sír, ha érzelmes, ha megakad az életében.  Aztán ezekből a kisfiúkból később elfojtásokkal teli, depressziós felnőttek lesznek, akiket nem csoda, hogy idő előtt elviszi a szívük vagy valami más.

Mert hát ugye mi a férfi dolga? Ő a kenyérkereső, aki fenntartja az életszínvonalat vagy legalábbis megpróbálja összekaparni akkor is, amikor anya otthon küszködik a csemetékkel. Ő az, aki nem panaszkodik, csak robotol, miközben szépen lassan felzabálja a felelősség. Mert mi van, ha valakinek ez a szerep nem megy olyan könnyen vagy egyáltalán nem is illik hozzá? Mi van, ha ő sokkal érzékenyebb, másabb beállítottságú, mégis azt várják el tőle, hogy legyen mindig erős és bátor: legyen férfi!

Közben pedig bizonyított tény, hogy a férfiak sokkal kevésbé egészségközpontúak és már csak akkor mennek a legtöbben orvoshoz, ha nagyon muszáj. Szűrővizsgálatok, egészségmegőrzés, prevenció és mentális egészség már nem fér bele a maszkulin képbe.

Segítséget kérni? Ugyan, azt csak a gyengék szoktak. Persze, ez nem mindenkire igaz, és szerencsére egyre többen ismerik fel, hogy mennyire fontos lenne, hogy beszéljünk erről és ne csak a női, de a férfi szerepeket is átgondoljuk. Hiszen a lelki nehézségek mentális betegségekhez vezethetnek, illetve testi tüneteket okozhatnak hosszú távon, ezért érdemes ezt komolyan venni. (a férfi szűrővizsgálatokról, betegségről itt írtunk)

Kedves férfiak, tényleg nem kell minket nőket megmenteni. Mentsétek meg magatokat azzal, hogy jobban odafigyeltek, mertek és akartok is kommunikálni és törődtök magatokkal. Mert rátok van szükségünk, nem pedig valami ezer éve kialakított képre a férfiakról.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32