fbpx

Mi az ideálisabb: házat venni vagy építeni? – 2. rész

Folytatódik cikkünk a házépítés vagy -vétel dilemmái kapcsán. Ebben a cikkben az építéssel kapcsolatos környezetvédelmi aspektusokat, beruházások megtérülését, kockázatokat járjuk körbe.
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Jobb a környezet és a beruházások megtérülése szempontjából

Egy új ház szó szerint jobb lehet a számunkra. A régebben épült házak azbeszttel, ólomfestékkel vagy penészgombával járhatnak. Az új viszont már megépíthető speciális, naprakész anyagokból, ami még a környezet számára is jobb.

A környezetbarát vagy energiahatékony minősítésű eszközök, hatékonyabb WC-k, vízvezeték és elektromos szerelvények lehetővé teszik a “zöld” építkezést egy hosszú távú, fenntarthatóbb végeredmény érdekében. Természetesen ezeken kívül lehetőségünk van már olyan technológiai fejlesztéseket is használni, mint a napenergia vagy az otthonunk  automatizálása.

Annak ellenére, hogy ilyen esetben az építkezés költségei magasabbak az átlagosnál, a befektetés mégis jobban megtérül. Egyrészt jelentősebb nyereségre tehetünk szert új otthonunk viszonteladásával, hiszen egy újabb ház vonzóbb az ingatlanpiacon. Ezenkívül kevesebb javítást és karbantartást is igényel, ami pénzt és időt takaríthat meg.

A pénz és a profit szempontján kívül pedig az új ház építése olyan elégedettséget eredményezhet bennünk, ami sose lesz egyenlő egy már elkészült otthon megvásárlásával. Az új otthon illata, ahova senki más nem tette be a lábát páratlan érzéssel jár. Ráadásul a végeredmény a saját stílusunkhoz és személyiségünkhöz lett szabva.

A házépítés kockázatai 

A házépítés hátránya viszont általában a magasabb költségek és a hosszabb időkeret, hiszen mindkettő növekedhet a házépítés során

Érdemes több ajánlatot is bekérni, illetve referenciákat az anyagok, építtetők kapcsán, hogy biztosra menjünk. Illetve a szerződés kapcsán is legyünk résen, nehogy a végén ránk hárítsák a többletköltségeket.

Pénz és idő megtakarítása érdekében pedig legyen hatékony a kommunikációnk az építtetővel, és győződjünk meg arról, hogy az építkezés előtt elégedettek vagyunk a tervekkel. Nem fog jót tenni sem nekünk, sem az építtetőnek, ha meggondoljuk magunkat a járólap színét illetően, miután azok felkerültek.

Ezenkívül a vállalkozóknak együttműködőnek kell lenniük például a költségcsökkentés kapcsán is. Egyes anyagok és felszerelések beszerzésével több százezer forintot takaríthatunk meg! Ezért ha aggódunk a kiadások miatt, nézzünk körbe a piacon, ne féljünk kérdezni. Nem utolsó sorban pedig ne felejtsük el, hogy arányaiban minden limitált vagy extra dolog többe kerül. Ha valamiből nagyon kiemelkedőt szeretnénk választani, kérdezzük meg magunktól, hogy biztosan szükségünk van rá?

Legyen ütemtervünk, és maradjunk végig szoros kapcsolatba az építtetővel. Az ütemtervet készítessük el vele, és próbáljunk meg olyan szerződést kötni, amely tartalmazza az építési időtartamot, a nyitott határidőket pedig kerüljük.

Útravaló

Még abban az esetben is, ha az otthonkeresést a tökéletes ingatlan megtalálásával kezdjük, előfordulhat, hogy úgy döntünk, átépítjük annak érdekében, hogy azt kapjuk, amit szeretnénk. Ezzel szemben az is elképzelhető, hogy építkezést tervezünk, de végül kiderül, hogy egy meglévő otthonba jobban passzolunk. Mindkét esetben, ha képzett és tapasztalt szakemberekkel dolgozunk, az segíthet a folyamat zökkenőmentes lebonyolításában.

A cikk előző része itt olvasható.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32