fbpx

Így segítheted az Ukrajnában bajbajutottakat

Az elmúlt napok eseményei megrázták a világot, magunk is szorongással vegyes fájdalmat érzünk a szomszédunkban kialakult helyzet okán. Összegyűjtöttük, civilként hogyan segíthetünk az Ukrajnában kitört háború áldozatainak.
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Budapest Bike Maffia

A szervezet az Age Of Hope -al karöltve gyűjtést szervez február 26-án reggel 10 és délután 2 óra között. A mai nap folyamán elutaztak a határhoz, és felmérték, mire van a legnagyobb szükség, erről közzé is tettek egy listát, amit itt tudsz elérni a második posztban. A linken található eseménynél folyamatosan tájékoztatnak róla, mi az aktuális helyzet és mivel tudunk segíteni az Ukrajnából Magyarországra menekülőknek. Ha holnap nincsen lehetőséged elmenni a gyűjtésre, akkor is javasoljuk, hogy kövesd a bejegyzéseiket, mert a következő hetekben lesz még módod adományt átadni a szervezetnek!

Segítségnyújtás (Ukrajna)

Alakult egy Facebook csoport ezen a néven, ahol már most számtalan poszt jelent meg azzal kapcsolatban, hogyan és hol tudunk segítséget nyújtani. Itt a szállásadástól az adománygyűjtésig mindent megtaláltok. Ez azért szuper kezdeményezés, mert civilként te is megírhatod akár egy poszt formájában, hogy mit tudsz felajánlani, de böngészhetsz is a bejegyzések között, ha egyelőre tanácstalan vagy a helyzettel kapcsolatban. A csoporthoz itt tudsz csatlakozni.

Unicef Magyarország

Az Unicef Magyarország elsősorban a bajbajutott ukrán gyerekeknek szeretne segítséget nyújtani, ehhez gyűjt pénzbeli adományokat ezen az oldalon. Ha nincsen lehetőséged résztvenni élelmiszer és egyéb gyűjtési akciókban, akkor számodra a legkézenfekvőbb a pénzadományozás. Már egyetlen kávé vagy péksüti ára is hatalmas segítséget jelenthet ebben a helyzetben!

Ökumenikus segélyszervezet

Humanitárius munkát lát el az Ökumenikus segélyszervezet Ukrajna nyugati részén és több régióban, ahol kordinációs sátrakat telepítettek a bajbajutottak segítésére. Ahhoz, hogy megfelelő segítséget tudjanak nyújtani a háború áldozatainak, pénzbeli adományra van jelenleg leginkább szükségük, amiből fedezni tudják az emberek ellátását. Ha szeretnél hozzájárulni munkájukhoz, ezen az oldalon tudsz utalni nekik.

Fabrik és Panyolium

A Westend közelében található Fabrik kávézó is gyűjtést szervez a Panyoliummal összefogva. Ha a közelben laksz és van lehetőséged elsősorban babák számára szükséges dolgokat adományozni (pelenka, tápszer, bébi étel) akkor ezeket vidd be a kávézóba, amit a Visegrádi utca 14-es szám alatt találsz! A Fabrik Facebook oldalán az első posztban olvashatsz a részletekről.

Caritas Ukraine

Az osztrák Caritas: Wir helfen szervezet is indított adománygyűjtést egy ukrán lány közreműködésével, ahol szintén pénzügyi segítséget tudunk nyújtani. Erről részletesebben németül itt tájékozódhatunk, illetve instagramon angolul ebben a posztban. Mindössze néhány kattintással már eljuttathatjuk a számunkra megfinanszírozható összeget az alapítvány számára, ami segíti az Ukrajnában bajbajutottakat.

További adománygyűjtő pontok

Várják a csomagokat a Unicorn Bistro teraszán a Nagymező utcában, a második kerületben a Marcibányi Téri Művelődési Központban és Hűvörvölgytől nem messze a Klébersberg Kultúrkúriában is, valamint a nyolcadik kerületi Aurórában. Mindezeken túl pedig keressétek a Food Not Bombs csapatát, ugyanis ők friss étellel szeretnének beszállni a segítségnyújtásba, amihez nekik is szükségük lehet alapanyagokra vagy pénzbeli támogatásra. A linken erről is tájékozódhattok!

Mit vigyünk adományként?

Fontos, hogy jelenleg leginkább olyan élelmiszerre van szükség, ami azonnal fogyasztható, tehát nem lisztre meg cukorra és hasonlókra. Inkább szendvicsekre, vagy azonnal fogyasztható, csupán melegítést igénylő konzerves ételre. Az élelmiszereken kívül tisztálkodási szereket, higiéniás eszközöket (betét, tampon stb.) és kisbabák ellátásához szükséges dolgokat (bébi étel, pelenka, popsitörlő) érdemes vinni. Illetve ami keveseknek jut eszébe, hogy a menekülők az állataikat is magukkal hozták, ha volt rá lehetőségük, ezért nagy segítség lehet a cica és kutya eledelre is!

Figyeljétek továbbra is oldalunkat és ezt a cikket, mert amint új információhoz jutunk, frissítjük!

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

rákszűrés