fbpx

Szezonális növények – jön a tavasz!

Végre eljött a március, ami nemcsak több napsütést, de változatosabb gyümölcs és zöldség választékot is ígér. Nézzük, mik azok a finomságok, amelyek az elkövetkezendő hónapokban elérhetővé válnak.
HIRDETÉS
HIRDETÉS
Medvehagyma

A kora tavasz egyik nagy slágere, amiért sokan el is indulnak ilyenkor medvehagyma szüretre. Arra figyeljünk, hogy az avatatlan szemek könnyen összetéveszthetik a mérgező levelű gyöngyvirággal, ami főleg májusban virágzik. A medvehagyma fő hatóanyaga az allicin, ami a fokhagymában is megtalálható: ez nagyszerű baktérium és gombaölő hatással bír, ami kifejezetten hatásos például bélproblémák esetében. Emellett nagyon magas a vastartalma és az immunrendszert is erősíti, tovább hatásos lehet méregtelenítés szempontjából egyaránt.

Spenót

Bár egész évben terem, mégis március-május és szeptember- október között a legízletesebb. A spenót ásványianyag tartalma egészen kiemelkedő, tele van folsavval, B és K vitaminnal. Magas antioxidáns-tartalma és immunerősítő hatása véd egyes daganatos, illetve szív- és érrendszeri betegségekkel szemben. Serkenti a szénhidrátok, fehérjék és zsírok emésztését, ezért péládul nyers formában, vagy spenótléként is ajánlott a fogyasztása diéta vagy méregtelenítés alatt (is). Ami még érdekesség vele kapcsolatban, hogyan sokan a magas vastartalma miatt fogyasztják, és bár valóban tartalmazza ezt a vitamint, de korántsem olyan magas mértékben. Ez egy mérési hiba eredménye volt: az 1870-es években elírtak egy tizedesvesszőt. Ettől függetlenül tényleg egy igazi superfoodról beszélünk.

Spárga

A tavasz igazi spárgaszezon! Lehet főzve, sütve vagy akár nyersen enni, mindenhogy isteni. A népi gyógyászat már régóta ismerte az egészségre gyakorolt pozitív hatását. Nagyszerű fájdalom és gyulladáscsökkentő. Tartalmaz kalciumot, vasat, káliumot, foszfort. Lúgos kémhatású, tehát semlegesíti szervezetünk esetleges savasságát. Tisztítja a vesét, segíti a vesekövek feloldását. Nagyszerű vízhajtó, így például húgyúti fertőzések esetén is hasznos lehet (sok esetben kissé szagosság teheti a vizeletet, ne idejünk meg ettől). Ha tehetjük, főleg nyersen fogyasszuk. 

Cékla

Tavasztól őszig szerezhető be ez  sokszínű zöldség, ami igazi superfoodnak számít. Nyersen, sütve, főzve és még sok módon fogyasztható, de akár préselve, vagy smoothie-ba is megállja a helyét. Nagyon sok ásványi anyagot tartalmaz, többek között kálciumot, foszfort és vasat is. Változatos aminosav tartalma miatt pedig kifejezetten ajánlott a fogyasztása. A már említett magas vas tartalmának köszönhetően fokozza a vörösvérsejtek képződését. Serkenti a máj, az epehólyag, a vese és a lép működését, ezáltal elősegíti a méregtelenítési folyamatokat.

Káposzta

Fejes-, vörös- vagy éppen kelkáposzta, mindegyik fontos része lehet a tavaszi zöldségbevitelünknek. A káposztaféléknek jól ismert az emésztés elősegítő hatásuk, illetve magas ásványianyag és vitamin tartalmuk. A teljesség igénye nélkül található bennük kálium-, kalcium-, nátrium-, magnézium-, vas- és foszfor, valamint A, B, C, K és E vitamin. Ha tehetjük, időnként ne csak főzve, de nyersen is fogyasszuk őket, így még több vitaminhoz és tápanyaghoz juthatunk hozzá.

Korábbi szezonális növényekről szóló cikkünk itt olvasható.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32
sör