fbpx

Minimalista otthon 1. – hogyan kezdjünk bele?

Egyre divatosabb a minimalista irányzat, ami nem csak a lakberendézben jelenik meg. Ma már egyfajta életmódot is jelent, amely a ‘kevesebb több’ elméletre épül. Ennek fontos elemeként térjünk most ki a közvetlen környezetünk egyszerűsítésére.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Különböző platformokat böngészve már számtalan tartalommal találkozhatunk, amely a minimalista életmód különböző komponenseit taglalja. A Pinterestet elnézve például gyönyörű, tiszta, világos otthonokat találunk, amiknek már a látványától elalélunk, majd vágyakozva lépünk ki az applikációból és nézünk körül az esetlegesen körülöttünk felhalmozódott kuplerájon. Nem kell azonban, hogy a minimalista otthon csupán egy álomkép legyen, hiszen bárki megvalósíthatja, csak elhatározás kérdése! Ha pedig az megvan, mutatjuk hogyan tovább!

Gondold végig a miérteket!

Bármilyen nagyobb projekt esetében hasznos lehet, ha látjuk magunk előtt a célt, és hogy egyáltalán miért szeretnénk oda eljutni. Tegyük fel magunknak ilyen és ehhez hasonló kérdéseket: Több térre van szükségünk? Kreatívabbak tudunk lenni, ha  a környezetünkben lévő sok apróság nem vonja el a figyelmünket? Mentálisan jobban éreznénk magunkat, ha minimalistább otthonban élnénk? Pénzre van szükségünk, ezért megszabadulnánk a nem használt eszközöktől? Millió és egy oka lehet annak, hogy érdeklődni kezdtünk a minimalizmus iránt, viszont jó ezt letisztázni magunkban, akár le is írni és kiragasztani valahova, hogy motiváljon a folyamat közben

Járj utána!

A minimalizmusnak megannyi formája van ma már az egészen extrém kategóriákig, amikor valaki 40 darab tárggyal rendelkezik be mindösszesen, beleértve ebbe az étkészletet is. Elsőre azonban valószínűleg neked nem ez lesz a hatékony célod, de jó tudni, hogy milyen mélységei, rétegei vannak ennek az irányzatnak és azok közül te melyik utat szeretnéd választani. Az előző ponthoz hasonlóan ez is adhat egy kis inspirációt, merre indulj.

Kezdd kicsiben a minimalizmust!

Mint olyan sok más dologban, itt is nagyon fontos a mértékletesség. Ha az egész lakást azonnal át akarod variálni, abba valószínűleg két nap után belefáradsz, és hagyni fogod az egészet a francba. Bontsd fel a különböző tereket apró részekre,  és először ezekkel indulj el. Például jó kezdés lehet a konyhapult vagy az iróasztal, mert ezek sokszor szem előtt vannak. Ha egy ilyen fontos területen elérsz változást, akkor az előrevihet a folytatásban, hiszen napi többször nézel rá, és büszkeséggel tölt majd el, amit látsz. Ezután továbbra is haladj kis lépésekben, legyen a következő például egy fiók, aztán egy másik, így végül kész lesz egy egész szekrény. Ezek viszonylag rövid idő alatt teljesíthető kis célok, amiket nem unsz majd meg. A ruhákkal kapcsolatban például találsz egy külön útmutatót Ramitól, itt.

Adományozz, hirdess azonnal!

Érdemes lehet a szanálásra ítélt tárgyakat is kisebb csoportokra osztani. Ha mindig csak félreteszed a nagy zacskókat, amiket összegyűjtöttél, akkor egy idő után ez is zavarni fog. Viszont ne is akard a teljes lakást eladományozni, eladni egyszerre, mert meg fogsz bolondulni a sok Market Place-es üzenettől! Ha végeztél egy szobával, akkor az ott felgyűlt felesleggel foglalkozz, és addig ne menj tovább, míg helyet nem találsz mindennek. Legyen szó adományozásról, eladásról vagy újrahasznosításról, jobb érzéssel tölt majd el, ha megszabadultál a dolgoktól, és ezzel lezárhatsz egy szakaszt, mielőtt a következőre térnél át.

Ha a szanálással meg vagy, akkor jöhet az új élet berendezése. Ehhez további tippeket a következő cikkben hozunk majd!

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32