fbpx

A holisztikus gyógyítás alapjai

A holisztikus gyógyászat évezredekre tekint vissza. Már Szókratész is azt vallotta, az ember teljes egészét kell vizsgálni akkor is, ha csupán egyetlen részével van gond. Ez pedig a holisztikus gyógyászat egyik alapköve.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Magazinunk tartalmai között te is sokszor találkozhattál már azzal a felvetéssel, hogy az egészségünk szempontjából érdemes mind fizikai, mind lelki területen vizsgálódni. A holisztikus gyógyászatnak ez az egyik fontos pillére, miszerint egy ember teljes működését és környezetét egyaránt hasznos kiértékelni. Ez pontosabban azt jelenti, hogy ha egy adott betegséget észlelünk, akkor hasznos a teljes képet vizsgálni, öt különböző területre lebontva azt: a mentális egészséget, a fizikai állapotot, az érzelmi egyensúlyt, a szociális életet, és a spirituális lényt. Tehát az ember egészét figyelembe venni, és ennek megfelelően keresni megoldást. Ezt funkcionális gyógyászatnak hívja a holisztika. A nyugati módszerektől ezért nagyban eltér, hiszen ott leginkább csak a fizikai tünetre reagálunk, míg a probléma gyökerét sokszor figyelmen kívül hagyjuk. 

A holisztikus gyógyászat emellett szorosan kötődik a természethez is. Olyan megoldásokat igyekszik nyújtani a betegeknek, amik amennyire lehet, távol állnak a mesterséges alkotóelemektől, gyógyszerektől. Helyettük olyan területekkel dolgoznak mint az akupunktúra, a táplálkozás és az életvitel egészséges alapokra helyezése, a csontkovács kezelés, az aromaterápia, a meditáció és a jóga, vagy a lelki traumák feloldása.

Hogyan kövessünk holisztikus életmódot?

Ha nincsen éppen semmilyen betegségünk, vagy konkrét problémánk, akkor is élhetjük mindennapjainkat a holisztika öt területére gondos figyelmet fordítva. Így közelebb kerülünk a holisztikus egészséghez. A korábban említett öt terület alapján ezt így tehetjük meg:

Fizikális jóllét

Ha egészségről beszélünk, általában ez az első, ami eszünkbe jut, hiszen a testünk fizikai tünetekkel tud talán leginkább látványosan jelezni. Vagy egész egyszerűen azért, mert azt táplálta belénk a környezetünk, hogy ez a legfontosabb. Ha szeretnénk ezt a területet támogatni, akkor a holisztika szerint a következőket érdemes betartani: 

 • Aludjunk legalább 7, de inkább inkább 8 órát zavartalanul, ez segít a testünknek a pihenésben, és a következő napra való felkészülésben.
 • Kövessünk olyan táplálkozási tervet, ami tápanyagok szempontjából a lehető legváltozatosabb.
 • Figyeljünk a kiegyensúlyozott vércukor szintre, ennek megfelelően 3-4 óránként próbáljunk olyasmit fogyasztani, amiben megtalálhatóak zsír, szénhidrát és fehérje is egyaránt.
 • Kerüljük az előre elkészített, hidrogénezett olajokat tartalmazó ételeket!
 • Mozogjunk minden nap legalább 30 percet, legyen az bármilyen sport vagy mozgásforma.
Érzelmek
 • Forduljunk szakemberhez és kezdjünk terápiába, ha úgy érezzük szükséges.
 • Naplózzuk érzelmeinket, hogy közelebb kerüljünk saját működésünkhöz.
 • Alkalmazzuk a számunkra leginkább megfelelő stressz levezető technikákat, és ismerkedjünk meg a mindfulness módszerrel.
Mentális egészség
 • A mentális jóllétnek köze van a fizikai és az érzelmi állapotunkhoz is. Míg az érzelmi inkább a mindennapjainkat határozza meg, addig a mentális már az agyunk működési mechanizmusaiban jelenik meg. 
 • Hasznos ha lefoglaljuk agyunkat különböző feladatokkal, mint például egy probléma megoldás, vagy valami új megtanulása.
 • Támogathatjuk mentális egészségünket a megfelelő tápanyagokkalis: figyeljünk az omega 3 bevitelre, a D vitaminra és az antioxidánsokra. 
 • Talán nem is gondolnánk, de fontos a bélrendszer egészsége is, ami ugyan fizikai jellemző, de mint olyan, befolyásolja mentális egészségünket is, hiszen a holisztikus gyógyászat éppen ezek összefüggéseire hívja fel a figyelmet. Fogyasszunk ezért probiotikus, és prebiotikus élelmiszereket, étrendkiegészítőket.
Szociális élet
 • Az online térből próbáljuk minél többször offline-ba helyezni a kapcsolatainkat. A kutatások még mindig azt bizonyítják, hogy egy személyes találkozó, egy igazi, mély beszélgetés sokkal többet ad, mint bármilyen online változata.
 • Vegyünk részt lokális kezdeményezésekben, amik a szociális egészségünket támogatják, és örömet okoznak nekünk.
 • Zárjuk le azokat a kapcsolatainkat, amik inkább stresszt okoznak bennünk, mint jó érzéseket. Ezzel kapcsolatos elengedésről itt is olvashattok.
Spirituális élet
 • Nem kell feltétlenül vallásosnak lenni, vagy meditálni, ha hozzád ez nem áll közel, de törekedj arra, hogy spirituálisan töltekezz! Például tölts időt a természetben.
 • De ha az előbbiek adnak hozzá a te életedhez (meditáció, vallás) , akkor gyakorold azokat, amennyiszer csak tudod!

Az említett holisztikus nézetekről gondolhatnánk, hogy ezek szimplán csak az egészséges életmód már-már közhelyes tényezői. Ami egyébként így is van, de ha belegondolsz, egyszerűnek tűnő, a végtelenségig koptatott tézisek ezek, mégis, te hányra ügyelsz a mindennapjaid során? Gondold végig a felsoroltakat, és ha tudod, legalább némelyiket építsd be te is az életedbe.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email

Kapcsolódó cikkek