fbpx

Gyógynövényes gyorstalpaló – Interjú Póda Csengével 

Többször is említettem már , hogy mennyire fontos lett számomra a természettel való kapcsolódás az utóbbi pár évben. Ha a szabadban lehetek, az tölt fel igazán. Legyen szó kertészkedésről, kutyasétáltatásról vagy akár a tyúkok takarításáról, élvezek mindent amit kint lehet csinálni.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Előző cikkemben, a hipochondriám kapcsán említettem a gyógynövényeket. De hiába tudom, hogy a kamilla jó mindenféle bőr bajomra, vagy, hogy ha fáj a gyomrom, gyömbért kell innom, sőt ha alhasi görcseim vannak a csalán tea pikk-pakk elmulasztja a fájdalmam, mégis elenyésző a tudásom ezzel kapcsolatban.Így jobbnak láttam, ha valaki olyanhoz fordulok, aki nem csak hobbiból foglalkozik ezzel a témával, hatalmas tudását nem csak a kertben, de az iskolapadban is bővíti. 

Póda Csengét, gyógynövénytermesztőt, ökológust és kertészt, aki nemrég a MATE-n kezdte Gyógynövényismerő és – felhasználó szakirányú továbbképzését, az instagramon kezdtem el követni jó pár hónappal ezelőtt és kaptam az alkalmon, hogy kicsit beszélgessek vele. 

Mindig lenyűgöz, ha valaki hatalmas tudással bír egy bizonyos témával kapcsolatban és nálad is pont ezt érzem, hogy rengeteg információt tudnál megosztani ebben a kérdéskörben. Honnan jött  a gyógynövények szeretete és mióta tudod, hogy ezzel szeretnél foglalkozni? 

A növények megismerése iránti vágy mindig is munkálkodott bennem. Már gyerekként sokat jártam a természetet, minden virág nevét tudni akartam, azokat megfogtam, megszagoltam, begyűjtöttem. Sokáig mélyen titkolt álmom volt, hogy egy kis boltban árulhassam az általam gyűjtött, s termesztett gyógy- és fűszernövényeket. Végül környezetkutatóként próbáltam ki magam, mialatt paradox módon egyre távolabb kerültem a természetes életmódtól, aminek következményeit az egészségem bánta. Így végül meghoztam a döntést, és belevágtam, hogy a hosszú ideje dédelgetett álmom beteljesítésén dolgozzak. Folyamatosan képzem magam, jelenleg a MATE gyógynövényismerő és –felhasználó szakán. Úgy érzem, ez az én utam.

gyógynövény

Már egy jó ideje követem az Instagram oldaladat és nagyon tetszik, hogy tisztán és érthetően beszélsz a gyógynövényekről és a sztorijaidban is hasznos információkat osztasz meg róluk. Sokszor érzem úgy, hogy ha már az orvostudomány cserben hagyott, ideje kicsit a múltba tekinteni és különféle házi praktikákhoz nyúlni. De felmerült bennem a kérdés, hogy valóban gyógyítható a legtöbb betegség csak növényekkel, vagy azért jobb a nagyját az orvosokra bízni? 

Gyakran ódzkodunk attól, amit nem ismerünk, s mivel minket már alig tanítottak meg a felmenőink a növények ismeretére, azok felhasználási módjaira, így kételkedve nyúlunk a gyógynövényekhez. Ezzel szemben megtanították, hogy az orvosnak mindig igaza van, nem bírálhatjuk felül. Ha a testünket megfigyeljük, előbb-utóbb kialakítunk vele olyan kapcsolatot, hogy meg tudjuk állapítani, mi az, amire épp szüksége van, és mi az, ami kárt tenne benne. Ezáltal tudatosabbak lehetünk, és kezelőorvosunkkal együtt találhatjuk meg a számunkra legmegfelelőbb gyógymódot – feltételezve, hogy mindkét fél nyitott az efféle megoldásokra. 

Nem szerencsés azonban az  orvostudományt szembeállítani a gyógynövények világával, hiszen nem arról van szó, hogy az egyik csak természetes anyagokkal, a másik csak mesterséges anyagokkal dolgozik. Gondoljunk a penicillin történetére, ami óriási áttörést hozott az orvostudományban! Nézzünk utána a gyógyszerek hatóanyagainak, összetevőinek – ezek közül sokat megtalálunk a gyógynövényekben is. Ráadásul rengeteg kutatás zajlik, melyek során bebizonyosodik az évszázadokon keresztül, különféle terápiás célokra használt növények gyógyhatása.

Hogy a betegség miként gyógyítható, függ az adott betegségtől, az egyéntől, más tényezőktől, így nem lehet általánosítani. A gyógynövényekről szükséges tudni, hogy „tűzoltásra” nem alkalmasak – például, ha menstruációs görcsök gyötörnek, hiába iszunk gyógyteát, a fájdalom nem fog hirtelen elmúlni. Ilyenkor fájdalomcsillapító, görcsoldó tablettákhoz nyúlunk, mert azok gyorsan hatnak. Viszont, ha a gyógyteákat a megfelelő időben kezdjük kúraszerűen alkalmazni, biztosan sikerrel járunk, hiszen a fájdalom nem, vagy alig jelentkezik. Ez jól szemlélteti, hogy a gyógynövények esetében a megelőzésen van a hangsúly, míg az orvosságok szinte azonnal hatnak. Felelőtlenség azt mondani, hogy minden betegség gyógyítható gyógynövényekkel. Fontos a megelőzés, s ha mégis megbetegszünk, enyhébb tünetek jelentkeznek, melyeket könnyebb őseink több száz éves tudását alkalmazva, otthon kezelni. Ám, ha nagy a baj, irány az orvos!  

Az emberek most talán jobban aggódnak az egészségükért, mint valaha, és  a covid révén hatalmasat arat a gyógyszeripar. De van esetleg olyan gyógynövény, ami enyhe covid tünetek esetében segítségünkre lehet kiegészítésképpen?

A fertőző betegségek esetén – pl. a covid – a legjobb, ha felkészítjük szervezetünket a vírusfertőzésre, az immunrendszerünk támogatásával. A felső légúti betegségek megelőzésére a vitaminokon kívül, gyerekkorom óta anyukám gyógyteáját használjuk: citromfű, menta, kakukkfű és orvosi zsálya keveréke, mézzel és citrommal. Ha kialakult a fertőzés, fogyasszuk továbbra is ezt a teakeveréket, és a további vírusölő hatóanyagú gyógynövényeket, mint az orbáncfű és a diólevél. 

Az omicron szerencsére enyhébb tünetekkel jár, így ugyanazokat a gyógynövényeket használhatjuk, mint a hasonló megbetegedéseknél. A náthás, orrdugulásos tüneteket kamillás és körömvirágos inhalálással csillapítjuk, a száraz köhögésre bodzavirág és közönséges szurokfű teája javallott, hurutos köhögés esetén pedig a lándzsás útifű és a mezei kakukkfű lesz segítségünkre. A torokfájást is enyhíthetjük, ha orvosi zsályával, vagy erdei málnalevél teájával gargalizálunk. Utóbbi lázcsillapításra és hasmenés enyhítésére is alkalmas. A felsorolt gyógynövények hatásosságára bizonyíték, hogy januárban ezt a gyógymódot alkalmazva hamar kigyógyultam a covid fertőzés okozta megbetegedésből. Ehhez hozzátartozik azonban, hogy rengeteg gyógyteát fogyasztok, és nincs semmilyen komoly betegségem, amiért rendkívül hálás vagyok. Tehát nem biztos, hogy másnak is ugyanennyire beválik a dolog, mint nekem, ez sok mindentől függ, ezért fontos mindig szakember véleményét kikérni egy betegség esetében.

Vannak kulisszatitkok amiket jó ha tudnak azok is, akik szeretnének nekiindulni a nagyvilágnak és gyógynövényt gyűjteni? Mire érdemes ilyenkor figyelni?

A gyógynövényes idény a kertészeti szezonhoz hasonlít: a téli időszak a tervezésről szól, meg a gyógynövényekkel való egészségmegőrzésről, hogy aztán a „kinti” munka február végétől október végéig gond nélkül folyjon. A gyűjtéshez (és a termesztéshez is) rendelkeznünk kell a növényekről megfelelő, átfogó tudással, ezek hiányában kizárólag szakértő társaságában induljunk gyűjteni! Sok az olyan gyógyhatású növény, mely könnyen összetéveszthető közeli rokonával, ami védett, vagy nem tartalmaz számunkra jótékony hatóanyagokat.

gyógynövény

Az sem mindegy, hol gyűjtünk és mennyit: engedély nélkül kizárólag állami tulajdonú erdőben, nem védett területen megengedett és a mennyiség nem haladhatja meg az egy főre eső 2 kg gyógynövényt naponta – ez egyéni szükségletnek minősül, forgalomba nem hozható! A megbízható növényismeret önmagában még nem elég – tudnunk kell, hogy az adott növény mely növényi része tartalmazza a legtöbb hatóanyagot, s hogy azt mikor, hol érdemes gyűjteni. Általános szabály, hogy poros, nagy forgalmú utaktól, ipari központoktól távol eső helyeken, eső után, száraz, napos időben, a délelőtti órákban gyűjtünk, mindig csak annyit, amennyire ténylegesen szükségünk van!

Legyünk óvatosak, hogy közben ne tegyünk kárt a természet élővilágában (pl. taposással), ne tépjünk ki semmit gyökerestől, és sose taroljunk le egy lelőhelyet (mértékletesség!). Rendkívül fontos, hogy biztosított legyen a természetes szaporulat, máskülönben jövőre hiába térünk oda vissza – ez például a beporzóknak is hiányozhat, nemcsak nekünk. Önzőségnek nincs helye a természetben (sem). Vigyük magunkkal a megfelelő eszközöket: tároláshoz papírzacskókat, kosarat, gyűjtéshez letisztított kést, ollót, kesztyűt.

Hazatéréskor azonnal dolgozzuk fel a friss növényeket! A természetes feldolgozás híve vagyok, így nincs se aszaló- se szárítógépem. A gyógyfüveket konyharuhára és kartonlapra terítve, vagy csokrokba kötve, felakasztva szárítom árnyékos, jól szellőző, alacsony páratartalmú helyen. Ha a szárítmány „roppanva törik”, csomagolásra készen áll: feliratozott papírzacskókban, sötét színű, jól zárható üvegekben, vagy kartondobozokban tárolom hűvösebb, száraz helyen. Az így feldolgozott gyógyfüvek egész éven át biztonságosan fogyaszthatók és felhasználhatók különféle termékek készítésénél.

Mit tanácsolnál  azoknak, akiket érdekel a gyógynövények hatása, és szeretnének ezek segítségével tenni az egészségükért? 

Hogy bízzanak, legyenek kitartóak és türelmesek, a gyógynövények hatásukat lassan, de hosszú távon fejtik ki, megéri elmélyülni ebben a világban. Gyakorlati tanácsom: sose vásároljanak filteres teát, csakis ömlesztettet (szálas tea), a hatalmas minőségbeli különbség még a nem szakavatott fogyasztónak is fel fog tűnni!

Fotók: Póda Csenge

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek