fbpx

Káma-szútra és a szex tudománya

A Káma-szútra az egyik legismertebb könyv, ami a szexualitással és annak sokszínűségével foglalkozik. Az biztos, ha valami újdonságra vágysz, elég ha felcsapod ezt. De miről is szól pontosan és honnan ered?
HIRDETÉS
HIRDETÉS

A Káma-szútra eredete

Ez egy ősi, szanszkrit nyelven íródott könyv, amelynek jelentése ‘a szerelem vezérfonalai’ és Vátszjájana indiai filozófus munkáját dicséri. Az emberiség történetének egyik legősibb könyve, ami az érzéki és egyéb örömökről ír.

Mivel az elég bonyolult szanszkrit nyelven íródott, annak minden műfaji sajátosságával, mint például az egyszerű tőmondatok és versek, így sokféle meghatározása létezik. Főként az 1883-ban készült angol fordítás alapján olvashatjuk napjainkban is, így az értelmezése kissé átalakulhatott.

Az indiai kultúra a szexualitást sosem kezelte tabuként, de az főleg inkább a házaséleten belül, vagy bizonyos vallási rítusok alatt jelent meg. Bár a családmodell kifelé nagyon zárt, de a művészetben több helyen is tetten érhető az erotika megjelenése.

Az ősi legenda szerint  a “teremtmények Ura”, amikor megalkotta a nőt és a férfit, akkor törvénybe foglalta a létezésük alapját is; a dharmát, az arthát és a kámát, vagyis a vallást, a vagyonszerzést és a testi szerelmet.

Vátszjájana végül többféle szerző, többféle művét fűzte össze, és így vált a kor egyik legismertebb és legrészletesebb tankönyvévé a Káma-szútra, ami a szerelem tudományát taglalja. A filozófus maga visszavonultságban, és nőtlenségben élt.

Abban a korban, mint egy felvilágosító irodalomként tekintettek rá. Azonban az némi érdekesség, hogy akkortájt a nők jogfosztottságban és alárendeltként  éltek, a Káma-szútrában mégis igazi királynőként vannak bemutatva. Ráadásul a férfi egyik legfőbb törekvésének azt állítja be, hogy a nőt a csúcsra juttassa.

Mi van a Káma-szútrában

Az írás 1250 verset tartalmaz, 36 fejezetből áll, amelyek további 7 részre oszthatók. Rendszerezve, altémákra bontva mutatja be a tanításokat. Olvashatunk benne érveket és ellenérveket, majd jótanácsok formájában vezet rá minket a helyes útra. Az alap közhiedelemmel ellentétben, nem csupán a szexről és a pózokról szól a Káma-szútra.

Az első, Általános fejezetben például megtudhatjuk, hogyan szerezzük meg a három legfontosabb földi értéket; a Dharmát, az Arthát és a Kámát, amelyek által elnyerhetjük az újjászületésmentes állapotot.

Ezt követően lesz aztán egyre pikánsabb a könyv, és olvashatunk a szerelmi gyönyörről, a feleségszerzésről és mindezek taglalásáról. Egészen olyan részletekig, mint a csók, ölelés vagy éppen a karmolás. A Káma-szútra fontos eleme a képi megjelenés, ami elég részletesen mutat be mindent.

A műnek hatalmas szerepe volt az erotikus ábrázolás fejlődésében és a szexualitásról való kommunikációban, napjainkra pedig a kultúra szerves részévé vált.

Hasonló témákért kattints ide.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32