fbpx

A Néprajzi Múzeum új épületének „zenehangjait” mutatja be a 2023. évi Velencei Építészeti Biennálén a Ludwig Múzeum

Megszólalhat-e egy modern épület? Az új Néprajzi Múzeum különleges épületdíszítő ornamentikája egy ilyen kreatív kísérletre ösztönözte az alkotókat, melyet a jövő évi Velencei Építészeti Biennále közönsége is láthat és hallhat majd.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

A hazai gyakorlatnak megfelelően a Velencei Biennále nemzeti biztosa, dr. Fabényi Julia, a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum igazgatója idén is nyílt pályázat útján, szakmai zsűri döntése alapján választotta ki a velencei Magyar Pavilon kurátorát és kiállítását.

A kiírásra hét érvényes pályázat érkezett be. A pályázók 2022. március 8-án a Ludwig Múzeumban prezentáción mutatták be a kiállítási tervüket a szakmai zsűri előtt.

A zsűri a hét pályázat közül Kondor-Szilágyi Mária: REZIDUUM – The Frequency of Architecture című pályázatát nyilvánította nyertesnek. A kiállítási projekt résztvevői: Ferencz Marcel építész (az épületet tervező NAPUR Architect vezető tervezője), Z. Halmágyi Judit építész, Mátrai Péter építész-zeneszerző és Haász Ferenc világítástervező.

Fabényi Julia nemzeti biztos kiemelte, hogy a „Ludwig Múzeum örömmel mutat be egy olyan projektet, amely egy nagymúltú társmúzeum modern, új épületét a kortárs művészet eszközeivel értelmezi és pozícionálja a nemzetközi színtéren. A tervezett kiállítás izgalmas kortárs összművészeti kísérlet: a művészek az archaikus motívumkincset épületornamentikává formálták, majd e fizikailag leképezhető formákat hangokká alakítják. transzformálják. Az így megszülető zene megszólaltatásába Velencében a közönség is bekapcsolódhat majd”.

A NYERTES PÁLYÁZAT

A projekt kiindulópontjai azok a kortárs ornamentikaátiratok, amelyek az átadás előtt álló új Néprajzi Múzeum homlokzati árnyékoló fémrácsán jelennek meg. A múzeumban őrzött különféle népek hagyományaiból származó mintákat a tervezők a legelemibb formákra, ősi keresztöltésre egyszerűsítették, majd tovább redukálták. Így keletkezett az a mintegy félmillió pixelből álló, raszterszerkezetű fémrács, amely végigfut az épület homlokzatán. Az ornamentika a magyar és az egyetemes kultúra szőtteseként az idén 150 éves Néprajzi Múzeum páratlanul gazdag gyűjteményét szimbolizálja. A projekt zeneszerzője, Mátrai Péter ezt a pixelmintázatot írta át hangjegyekké, így a fémrács motívumsora lejátszható kottává alakult. Ezt a mintázatot szólaltatja majd meg a Magyar Pavilon kiállítása, ugyanazzal az szándékkal, mint maga az új épület, amely a kortárs művészet eszközeivel teszi hozzáférhetővé a hagyományt, és annak örökérvényű tartalmait. Ez a zene képezi a kiállítás hang-, fény- és térinstallációjának az alapját. Az épület hangjait fantáziahangszerek segítségével a közönség is megszólaltathatja majd a pavilonban.

A pályázók neve és pályázatuk címe:

Bodó Sándor: Transmission – Párhuzamos valóságaink
É. Kiss Piroska: Kilátás, belátás
Gulyás Gábor: Szakralitás és természet. Makovecz Imre
Kőszeghy Flóra: Léptékvesztés
Tüdős Anna: Séta az éjjeli nap alatt. Paprika-ökológiák feltérképezése
Végh Júlia: BiNATURALISM

Valamennyi pályázat megtekinthető a Ludwig Múzeum honlapján.

A 18. Velencei Építészei Biennále tervezett időpontja: 2023. május 20. – november 26. Főkurátora Lesley Lokko (Ghána/Skócia) építész, szakíró.

Forrás: Ludwig Múzeum

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32