fbpx

“Nem lehet kétszer ugyanúgy bejárni egy erdőt’ – interjú Gréczi Viviennel, az Erdőkerülők egyik alapítótagjával

Az Erdőkerülők az erdő ízeit hozzák közelebb az érdeklődőkhöz különböző gombafajtákon keresztül. Nagyon inspiráló a munkájuk, és a hozzáállásuk is a természethez, állatokhoz egyaránt.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Gyerekkorod óta fontos a természetvédelem?

Igen, a családomban mindig is fontos volt a természetvédelem, a természetjárás, a kirándulás. Éppen ezért a természet már nagyon korán jelentős szerepet játszott az életemben. Ha tehettem, mindig az udvaron voltam, a kertünk egy réttel szomszédos, így könnyű dolgom volt. A Tarna patak sem volt messze, ott is sokat játszottunk. A réteken akkor még sok marha legelt, a lovak és a kutyák iránti rajongásom pedig már egészen kiskorom óta megvan, és azóta is töretlen.

erdőkerülők
Fotó: Szuromi Judit

Hogyan jött, hogy gombász, gombaszakellenőr szeretnél lenni?

A kertünk végén lévő rét tele volt több fajta gombával. Elkezdtem utánajárni, először szakkönyvekben, hogy milyen félék, aztán idővel elvittem szakellenőrhöz is. Közben elvégeztem a környezetgazdálkodás és agrármérnöki szakot, de a szakmámban végül soha nem helyezkedtem el. A főiskolai éveim alatt kezdtem el először érdeklődni a szarvasgomba iránt, de akkor még nem voltak erről szóló tanfolyamok. Néhány évvel később viszont már sikerült beiratkoznom egy kurzusra, ahol elvégeztem a szarvasgombász képzést. Ekkor el is kezdtem a gombászást, majd újabb pár év múlva úgy éreztem, a kalapos gombák világában szintén szeretnék jobban elmélyülni, így a szakellenőri tanfolyam elvégzése volt a következő lépés. 

Hogyan indult az Erdőkerülők?

Először csak exportra gyűjtöttem szarvasgombát, és közben tervezgettem, hogy hogyan lehetne őket jobban megismertetni a hazai érdeklődőkkel. Aztán találkoztam Miklóssal, akinek akkoriban Vackor kutyája 1 éves volt. Nagyon tetszett neki a kutyával való közös munka. Mikor Miklós jobban belelátott a szarvasgombász világba, elmeséltem neki a terveimet. Ő rengeteg ötletet adott hozzá, és támogatott a megvalósításban. Így az Erdőkerülőt igazán ketten kezdtük el, és azóta is együtt fejlesztjük.

erdőkerülők
Fotó: Szuromi Judit

Mik az Erdőkerülők szolgáltatásai?

Jelenleg szarvasgombát és kalapos gombákat gyűjtünk, illetve értékesítünk itthon és külföldön. Emellett szarvasgombás termékeket készítünk – vajat, szarvasgombával töltött camembert-t, olajat -, de más gombás termékeket is, szezontól függően. Továbbá szarvasgomba kereső túrákat vezetünk, jelenleg leginkább a Balaton-felvidéken. De sokan keresnek meg minket a kutyakiképzéssel kapcsolatban, néha ebben is tudunk segíteni. És voltunk már több helyen bemutatót, ismertetőt tartani, sőt, főzni is.

Mik a jövőbeli céljaitok?

A termékeink körét folyamatosan bővítjük, rengeteg tervünk van ezekkel kapcsolatban. Izgatottan várjuk, hogy beinduljon az idei szezon, és újra tudjuk szervezni a túrákat, nagyon sokan érdeklődnek már most. A nagyobb terveink között pedig szerepel egy nagy területű erdő telepítése, ami növény és állatfajait tekintve is diverz lenne. Ennek keretein belül természetesen segítenénk a szarvasgombák megjelenését úgynevezett oltott csemetékkel is. Reményeink szerint itt be tudnánk mutatni, hogy egy erdőnek nem csak a faanyag kitermelésével lehet gazdasági haszna. 

erdőkerülők
Fotó: Szuromi Judit

Hány kutyával gombásztok?

Jelenleg 6 kutyánk van. Huba, magyar vizsla, Vackor és Csipke mudik, Luna és Bella testvérek, lagotto romagnolo fajtájúak, és Gombóc, aki szintén lagotto. 

Ők részt vettek speciális kiképzésen, vagy ti tanították őket ki?

A kutyáknak rendelkezniük kell szarvasgombász vizsgával, de ehhez mi képeztük ki őket. Nagyjából pár hónap alatt le lehet fektetni náluk az alapokat, de 1-2 szezon kell ahhoz, hogy biztosan rögzüljön a kutya tudása, és akár ismeretlen erdőben is magabiztosan keressen gombát. Minden megtalált gomba után jár a jutalomfalat és a dicséret, így végig lelkesek maradnak. Mi úgy tanítjuk a kutyákat, hogy ha tudják, a talált gombát be is hozzák, ha pedig nem tudják, akkor kérjenek tőlünk segítséget. Ilyenkor általában addig néznek ránk, amíg meg nem látjuk, hogy elakadtak valami miatt. A legnagyobb kihívás a kiképzés alatt az, hogy a kutyákat le tudjuk hívni a vadak szagáról. De előbb-utóbb rájönnek, hogy mi csak a gombának örülünk, így azzal foglalkoznak. 

erdőkerülők
Fotó: Szuromi Judit

Mesélnél pár mondatban arról, hogy jelenleg hol éltek, hogyan oldjátok meg az önfenntartó életmódot?

Jelenleg a Balaton-felvidéken élünk egy kis présházban. Az önfenntartó életmód megvalósításához éppen úton vagyunk, nagy erőkkel keresünk tanyát, ahol végre ki tudnánk alakítani egy saját gazdaságot, és meg tudnánk valósítani azt a rengeteg tervünket, amikkel most csak elméletben vagy kis léptékben tudunk foglalkozni. A tervek között szerepel regeneratív gazdálkodás, élőhely-fejlesztés, erdőkert, mulcsos ágyások, vízmegtartás, csak hogy párat említsek. A teljes önfenntartásra nem feltétlenül törekszünk, hiszen akkor kis szigetek alakulnának ki a családokból. Jobban szeretnénk, ha a hasonló gondolkodású emberekkel összefogva tudnánk dolgozni, nagyjából úgy, mint a tanyabokrok, tanyaközösségek. 

Mit szeretsz a természetközeli életmódban a legjobban?

Egységben élni és dolgozni a természettel önmagában is inspiráló. A természet mindig változik, nem lehet kétszer ugyanúgy bejárni egy erdőt. Mindig valami mást fogunk látni belőle, de az biztos, hogy mindig gyönyörű és izgalmas, főleg ha az apró csodákra fogékonyak tudunk lenni. A természet nagyon gyakran gyors leckéket ad, érdemes figyelembe venni őket. Nyáron például már reggel 4-5 óra körül jó kint lenni az erdőben, de csak addig, amíg hűvös van. 8-9 óra körül a kutyák már lihegnek, melegük van, nem dolgoznak olyan szívesen, és nem is annyira hatékonyak. A korán kelésért cserébe délben mindig behúzódunk a házba pihenni. Ha viszont nem tudunk felkelni időben, sajnos az aznapi gombászás elúszott, esetleg este lehet még pótolni valamennyit belőle. Amikor esik az eső, örülünk, hiszen nőnek a gombák. Viszont ha szárazabbra fordul az idő,  többet fogunk pihenni. Februárban pedig le lehet lassulni, átbeszélni az előző évet, megtervezni a következőt. Ha nehézség adódik, tudjuk, hogy idővel változik minden: ha nagy a szárazság, akkor esni fog, ha hosszú volt már a tél, akkor hamarosan tavaszodik.

Kövessétek az Erdőkerülőket a Facebook oldalukon!

Kiemelt kép forrása: Szuromi Judit

Ismerd meg a márciusi téma-nagyköveteinket itt.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek