fbpx

Az allergiásokat duplán sújtja a klímaváltozás

A hőmérséklet emelkedése a pollentermelést is befolyásolja. Ez nem jó hír azok számára, akikből allergiás reakciót váltanak ki bizonyos növények, hiszen így egyre hosszabb lesz az az időszak, amit át kell vészelniük.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Átlagosan a pollenallergia a tavasz és a nyár bizonyos hónapjaiban okoz nagyobb gondot az erre hajlamosak számára. Van, akit a tavaszi hónapok viselnek meg, másokat inkább az augusztus, attól függően, hogy mely növények váltják ki belőlük az allergiás reakciót. Ez azonban a globális felmelegedéssel igencsak meg fog változni.

Míg egyes területek elsivatagosodnak, emiatt növények pusztulnak ki a klímaváltozás hatására, addig más helyeken a természet pont hogy élvezi a melegebb hőmérsékletet, ezáltal pedig egyre inkább gyarapodik a növényzet. Ez elsőre talán még jól is hangzik, ám ha kicsit jobban elmerülünk a témában, hamar rájövünk, hogy ennek a hátulütői is megvannak.

Környezetünk egy elképesztően nagy változáson megy keresztül, amihez ugyan igyekszik alkalmazkodni, az ebből fakadó változás rengeteg ember számára kínzó lesz. Észak-Amerikában már most 20 nappal korábban kezdődik a pollenidőszak, és 8 nappal később fejeződik be, tehát összességében majdnem egy hónappal tovább tart, ráadásul 20%-kal több pollen kerül ilyenkor a levegőbe, mint 30 évvel ezelőtt.

A legújabb kutatások eredményei arra mutatnak, hogy ez 2100-ra akár 40%-ra is ugorhat. Valamint az időintervallum is jóval hosszabb lesz, akár 40 nappal korábban is kezdődhet a pollenszezon, és 19 nappal később fejeződhet be, mint most. Ez pedig nagy mértékben befolyásolja majd a közegészséget. A kutatók igyekeznek minél több információhoz jutni a témát illetően, és megoldásokat találni. Ám egyelőre a megfigyelések még kezdeti stádiumban vannak. Annyi azonban bizonyos, hogy ha az érintettek már most korábban vagy hosszabban érzékelik az allergiás reakciók megjelenését, annak ez az oka.

Forrás: National Geographic

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32