fbpx

Mit tanulhatunk a évszakok változásából?

Hogy állsz a változásokkal? Hajlandó vagy elfogadni őket, vagy inkább ellenállsz? Mi lenne, ha azt mondanám, az évszakok pont olyanok, mint az élet? Mindegyik hoz magával valamilyen értékes leckét, amit ha hasznosítani tudunk, hatékonyabban telhetnek mindennapjaink.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Tavasz

Dinamizmus, lehetőségek, tanulás

A tavasz az újjáéledés szimbóluma, így számunkra az új készségek elsajátítására, hatékony szokások bevezetésére szolgál. Ilyenkor könnyebben tanulunk, és magunkkal is elfogadóbbak vagyunk. Ahogyan kezdenek hosszabbodni a nappalok, bimbózni a virágok, rügyezni a fák, úgy leszünk mi is egyre energikusabbak, nyitottabbak, izgatottabbak. Feleljen ez az időszak azért, hogy a tél alatt összegyűjtött energiák kibontakozhassanak. Ezek segítségül szolgálnak abban, hogy új célokat fogalmazzunk meg, amiket nyáron megvalósíthatunk.

Figyeljük a természetet, és ébredezzünk vele együtt. De tartsuk szem előtt, hogy a március általában még a tél búcsúztatója, így várjunk áprilisig, ne kezdjünk el túl korán dinamikusan tevékenykedni, ugyanis hamar észrevehetővé válik, ha még nem állunk rá készen.

Nyár

Jutalom, megvalósítás, ünneplés

A nyarat a zöldellő fák, érett gyümölcsök, ragyogó napsütés uralja. Ebből adódóan sokkal szabadabbak, lazábbak, sőt még bátrabbak is vagyunk! A munkával teli tavasz gyümölcsei beérnek, a szokások, amiken változtattál, beágyazódnak a mindennapjaidba. Végre sütkérezhetsz annak dicsőségében, amit elértél.

Ez az időszak továbbá tökéletes lehetőség arra, hogy tágítsd a komfortzónádat, megismerkedj új emberekkel, utazz, nyaralj. És ne felejtsd el szabaddá engedni a kreativitásod! Ilyenkor szinte mindenben sokkal magabiztosabbak vagyunk, kevesebbet gondolkodunk, helyette többet cselekszünk. Hagyjuk, hogy ez a sodrás magával ragadjon, ne töprengj a következményeken. Keress minél több olyan tevékenységet, amiben helyet kaphat ez a rengeteg energia.

Ősz

Problémák, hibák felismerése, elengedés

Az ősz az irodalom szerint az elmúlás jelképe. Nincs ez másképp ebben a kontextusban sem. A természet ilyenkor eleinte százféle színben pompázik, formálódik, mielőtt aludni hajtaná le a fejét. Ezzel párhuzamosan eleinte még mi is érezhetjük magunkban a nyár nyüzsgésének lecsapódását, amit követően egy sokkal figyelmesebb, tudatosabb, akár szigorúbb, pesszimistább hozzáállás uralkodhat el rajtunk

A nagy nyári felhőtlen aktivitásunk hibákat halmozhat fel, de ezzel nincs baj, ugyanis az őszi elcsendesülésnek köszönhetően észrevehetjük, ha nem úgy alakultak a dolgok, ahogyan szerettük volna. Ez az évszak segíteni fog gondolataink rendezésében. Ilyenkor a komfortzónánk is egyre jobban beszűkül, kevésbé vágyunk ki a négy fal közül. Áldozzuk ezt az időszakot arra, hogy elkezdünk befelé figyelni, átértékelni az elmúlt hónapokat, felismerni azokat a dolgokat, amin változtatni szeretnénk, de még ne kezdjünk el tenni ellenük semmit, csak hagyjuk, hogy elfogadjuk a történteket.

Tedd fel magadnak azt a kérdést, hogy hogyan tudnál lelassulni, és milyen eszközök szükségesek ehhez? Tisztázd magadban, hogy mi kerüljön a fókuszba. És míg másoknak lehet aktívabban vagy épp passzívabban telhet ez az időszak, te bátran hallgass a saját megérzéseidre.

Tél

Tervezés, önreflexió, hibernáció

A tél a természet elcsendesülésével teret ad nekünk arra, hogy ne vonja el semmi a figyelmünket, és kizárólag magunkra koncentrálhassunk. Ez kifejezetten a tervezés, változás időszaka, amiben már helyet kap egy kósza reménysugár a jobb, szebb jövő felé

És bár az ősz nehéz, az akkor felismert hibák és az ebből levont tanulságok, sebek igazán télen tudnak beérni és begyógyulni. Ilyenkor érthetjük meg önmagunkat, korábbi reakcióinkat. Ezek nem biztos, hogy jó érzések lesznek, de nem is kell, hogy azok legyenek. Ekkor nincs is másra szükségünk csak mély önreflexióra és tervezésre, annak érdekében, hogy a következő évszakban életünk visszakerüljön a számunkra ideális vágányba. De ezt csak akkor tudjuk reálisan megfogalmazni, ha időt szánunk arra, hogy elgondolkozzunk, milyen alapokra fektessük le az életünket a továbbiakban.

Ha ebben az évszakban elhatalmasodna rajtunk a megbánás, vagy a félelem, gondoljunk arra, hogy tavasszal vár ránk egy új kezdet. Addig is inspirálódjunk a természet által, és bátran töltsünk több időt magunkkal.

Életünk során számos évszakváltást megélünk. Ezek az időszakok egy természetes körforgást követnek, amik hozzájárulhatnak a fejlődésünkhöz, tudatosságunkhoz. Mindezt pedig bármikor segítségül hívhatjuk a jövőben: megértjük, hogy mikor eredményesebb döntéseket hozni, és mikor jobb, ha visszavonulunk. Így természetesen és erőfeszítések nélkül haladhatunk tovább az élet évszakain át.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32