fbpx

Marcus Franken, Monika Götze: A környezettudatos otthon – könyvajánló

Környezetvédelemmel és a tudatos életmóddal foglalkozó kiadványaikkal a Gingko kiadó hiánypótló szerepet tölt be a magyar könyvpiacon. Nekik köszönhetően igazán hasznos olvasnivalót kaphattam a környezettudatos otthonról.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

fizetett partneri együttműködés

Marcus Franken és Monika Götze  jól felépített és informatív könyvének minden oldala tele van fontos és a gyakorlatban is használható ötletekkel a környezetvédelem  és környezettudatos életmód jegyében. A szerzők helyiségről helyiségre vezetnek végig minket otthonunkon a konyhától egészen a kertig.

Mielőtt azonban ezt megtennék, jól összefoglalt bevezetőt kapunk arról, hogy miért fontos, hogy környezetvédelmi szempontból is fenntartható otthont teremtsünk magunknak. A könyv lerombolja azt a tévhitet, miszerint ez az életforma csupa lemondással járna. Sokkal inkább új kapukat nyit ki számunkra, és segít megszabadulni sok felesleges tárgytól, továbbá rossz szokásainktól is. Ahogy a szerzők a könyv elején is hangsúlyozzák, nem kell felhagynunk mindennel, amit szeretünk! Sőt, sok dolog máshogyan, a fenntarthatósággal kapcsolatos alapelveket figyelembe véve is ugyanolyan jó lehet.

A könyv maga tudományos szempontokra és tanulmányokra épül, így nem csak a levegőbe beszél. Fontos és sokszor talán ijesztőnek tűnő adatokkal szolgál, amik még inkább cselekvésre sarkallnak. Sőt, abban is segít, hogy megértsük, hogy egyes, talán aprónak tűnő környezetbarát lépések miért is hasznosak saját magunk és a környezetünk számára. Így máris könnyebb ezt az újfajta szemléletmódot elsajátítani.

A legelején egy tesztet is kitölthetünk, amelynek segítségével átfogó képet kaphatunk arról, hol állunk most ebben a témában, és mennyire zsákmányoljuk ki a Földet, ahol élünk.

Nekem különösen tetszett a könyvben, hogy apró lépésekben halad, és a szerzők nem várják el tőlünk, hogy egyik napról a másikra változtassuk meg az életmódunkat. Minden fejezet hat ötlettel, illetve javaslattal kezdődik arra vonatkozóan, hogy miként lehet fenntarthatóbb az adott helyiség. Azt is láthatjuk, hogy egy-egy lépés mennyi ráfordítást igényel, és milyen hatás érhető el vele. Ráadásul megannyi tévhitet is eloszlatnak közben.

A Környezettudatos otthon kezdőknek és haladó öko-harcosoknak is hasznos olvasmány, hiszen tudományos adatokkal, számos háttéranyaggal és gyakorlati tippekkel szolgál, amelyeket bárki beépíthet a mindennapjaiba és az otthonába.

A Gingko kiadó könyveit itt vásárolhatjátok meg, illetve weboldalukon bővebb információkat is  olvashattok róluk.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek