fbpx

Így kapcsolódhatsz a természettel városban élve – 4 tipp a Green Guide csapatától

A Green Guide csapattal missziónknak érezzük, hogy zöld iránytűként segítséget nyújtsunk a város emberének abban, hogyan tud zöldebb, természetközelibb életformát kialakítani a városi nyüzsgésben.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Városban élve számtalan ingernek – mint a szmog, szagok, zajok – vagyunk kitéve, melyek kibillentenek a nyugalmunkból, és akár állandó stresszt okozhatnak. Jó, ha kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy újra és újra kilépjünk ebből, és hasznos vagy haszontalan időt töltsünk a természetben. Ez nemcsak a mentális és fizikális egészségünk megóvása végett elengedhetetlen, hanem azért is, mert ha tudunk kapcsolódni a természettel, megérthetjük, hogy az ember nem a természeten felül vagy azon kívül álló lény, hanem mindannyian egy nagy ökológiai rendszer részei vagyunk, melyet közös felelősségünk fenntartani. Így tudjuk jobban megbecsülni a minket körülvevő növény- és állatvilágot, természeti kincseinket, és aktívan tenni azok megóvásáért.

Legyen szó foghíjtelkeken megbúvó, burjánzó közösségi kertekről, vagy éppen egy permakultúráról szóló előadás híréről a programajánlónkban, igyekszünk minél több tippet adni ahhoz, hogy Budapesten vagy más nagyvárosban élve hogyan kapcsolódhatunk a természethez.

Ehhez hoztunk most néhány tanácsot:

Kirándulj!

Elcsépelt tanácsnak tűnhet, mégis, a legtöbben túl ritkán szánunk arra időt, hogy valóban kiszabaduljunk a természetbe. Pedig Budapesten olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy még a városhatárt sem kell elhagynunk ahhoz, hogy néhány órácskára elvesszünk egy madárcsicsergős erdő dús lombkoronái között. 

Ha már végigkóstoltad az összes rétest a Normafán és megnézted az új Guckler-kilátót a Hármashatár-hegyen, keresd fel a Hárshegy különleges kilátópontjait, esetleg csodáld meg az Oroszlán-sziklát a Látó-hegyen, Hűvösvölgyből Mátyás király egykori vadászerdején át az Árpád-kilátó felé bandukolva.

Buszra vagy vonatra szállva, esetleg egy autómegosztó egésznapos bérlési lehetőségét kihasználva pedig hipp-hopp a Pilisben vagy a Börzsönyben találhatod magad, ahol újabb természeti csodák tárulnak eléd. Ha szeretsz erdei séta közben elmélyülni, kapcsolódni a természettel, neked találták ki az Erdőmerülést!

green guide
Fotó: Green Guide

Kertészkedj, méghozzá közösségben!

A kertészkedésnek és a szabadban, gondosan nevelkedett virágaink, terményeink között eltöltött időnek számtalan pozitív hatása van mentális jóllétünkre. De tudtad, hogy nemcsak akkor hódolhatsz ennek a szenvedélynek, ha kertes házban élsz?

Világszerte egyre népszerűbbek a közösségi kertek, és szerencsére egyre több olyan földterület kerül kialakításra Magyarországon is, amit egy helyi kis közösség együtt művel. Ezek a kertek jellemzően betonrengetegek belsejében valósulnak meg, és méretüket tekintve lehetnek egészen kicsi, 20 négyzetméteres parcellák vagy akár több száz négyzetméteres telkek is. Vannak köztük magántulajdonban lévő, házak között meghúzódó kertek, beépítésre váró kihasználatlan területek, de létrejöhetnek önkormányzatok felajánlásából is, kórházak, iskolák udvarán. Itt termelhetnek zöldségeket, gyümölcsöket vagy akár dísznövényeket is, folyhatnak tanórák gyerekek számára, létesíthetnek a területen közösségi komposztálót, és számtalan módon törekedhetnek egy kis zöld oázis kialakítására a betondzsungelben. Ami viszont mindegyikben közös, hogy egy csoport összedolgozva ápolja és tartja őket karban, aktív pihenésként és kikapcsolódásként a városi zűrzavarban. 

Különleges példa a Szeszgyár ökofeminista közösségi tér szomszédságában kialakított közösségi farm, melyet Margit Anna és önkéntesek lelkes csapata a permakultúra eszközeivel épít és szépít. A jelenleg Budapesten és más nagyvárosokban működő közösségi kertekről bővebb információt a Kortárs Építészeti Központ munkájának köszönhetően ezen az oldalon találhatsz. 

Ismerd meg a belvárosi flórát és faunát!

Tudtad, hogy a 4-6 villamos vonalától párszáz méterre vízityúkot, zöldikét és más madarakat is megcsodálhatsz a Fenektlen-tó partján? És azt, hogy a Városmajorban milyen fák adják az árnyékot nyaranta?

Kutyasétáltatás, kocogás vagy éppen fagyizás alkalmával szánj időt arra, hogy megszemléld, meghallgasd, megszaglászd a sok természeti kincset, ami a városi zöldterületeken körbevesz. A tollasok felismerésében segítségedre lehet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületének madárhatározó alkalmazása, a lombkoronák azonosításában pedig a BP Fatár applikáció. A belvárosi növényvilág megismerésében segítség lehet Dányádi Sára azonos című könyve, illetve különböző vezetett városi séták is.

green guide
Grafika: Nosek Mimma (Green Guide)

Zöldíts otthon is!

Csempészd be a természet egy darabkáját az otthonodba! Bár az egyre nagyobb trendnek számító szobanövényláz sajnos nem minden értelemben zöld, azért ezt is lehet fenntartható módon űzni. 

Ha van egy napos ablakpárkányod vagy erkélykéd, neked találták ki a balkonkertészkedést! A Zöldítők játékos, digitális képzésén az alapoktól kezdve sajátíthatod el a magról nevelés művészetét, és gyönyörködhetsz az általad vetett levendula virágában (és az ezen megpihenő méhecskékben) vagy zamatolhatsz a gondosan nevelgetett koktélparadicsom terméséből. Érdemes meglesni aktuális előadásaik, programjaik listáját is!

Útravalóul

Ahogy más zöld törekvéseket, természetesen a fenti tippeket sem kell tökéletesen csinálni, vagy éppen megszakadni bennük. A lényeg, hogy olyan bolygóbarát szabadidős tevékenységbe fektesd az energiád, amiből valóban töltekezhetsz, és neked is jobban fog esni, ha ezzel még a környezetet is óvod. Ezek segíthetnek kiszakadni a monotonitásból, illetve meglátni a természet adta apró örömöket, amikből aztán energiát gyűjthetsz a mindennapok rohanásához. 

Örömteli (ki)kapcsolódást kíván a Green Guide csapata!

Ismerd meg a márciusi téma további nagyköveteit itt.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek