fbpx

Hormonok a bőrproblémák hátterében?

HIRDETÉS
HIRDETÉS


Ha a szem a lélek tükre, akkor a bőr a hormonháztartásé és az emésztő rendszeré. Ritka az, hogy valaki pattanásokkal, rosaceával, vagy májfoltokkal nőgyógyászhoz, vagy endokrinológushoz forduljon, pedig felnőtt korban hormonális gondok is állhatnak a háttérben.

Bármilyen egyensúlytalanság a szervezetben képes negatív hatást gyakorolni a bőröd állapotára, ami bosszantó, vagy akár fájdalmas bőrproblémák megjelenését is okozhatja. A hormonháztartás zavarai pedig a közhiedelemmel ellentétben nemcsak súlygyarapodással, de akár makacs bőrproblémákkal is járhatnak.

Mikor gyanakodj hormon problémákra?

  • ha májfoltjaid lettek,
  • ha rosaceával küzdesz,
  • ha felnőtt korod ellenére is nehezen múló gyulladt pattanások jelentek meg az arcodon,
  • ha az allergia tesztek nem mutatnak semmi eltérést,
  • ha a gyomrod-emésztőrendszered rendben van, tehát nincs rendszeres puffadás, görcs, gyomorfájás, teltségérzet, de a bőröd mégis jelez,
  • ha a bőrápolási rutinodból már minden potenciális gyanúsítottat kiszűrtél, vagyis gyulladásra és pattanásra hajlamosító összetevőket pl. paraffinokat, alkoholt, kémiai fényvédő összetevőket, illatanyagokat, de a bőrprobléma továbbra is fennáll,
  • ha megfelelően ápolod a bőröd nap mint nap, nem hagyod ki az arctisztítást, sminklemosást, hidratálást, de a gondok nem tágítanak.
Pattanások keserítik meg a mindennapjaidat?

Vizsgáld meg, arcod melyik részén jelennek meg általában. Ez árulkodik arról is, mi okozhatja őket. Az arc alsó részén, állcsont közelében lévő pattanások, valamint az állcsont alatt megjelenő pattanások jellemzően a hormonális kilengésekre utalnak.

Például, ha huzamosabb ideig szedtél fogamzásgátló tablettát, majd abbahagytad, előfordulhat, hogy az állcsont alatt, a mandulákhoz közel és szimmetrikusan, mindkét oldalon megjelennek mitesszerek és pattanások. Bosszantó, de a tabletta hatását követően elmúlnak, bár ez akár 6-8 hónapig is eltarthat.

Rendszeresen menstruálsz?

Gyakori tévhit, hogy ha egy nő rendszeresen menstruál, nem lehet hormonális gondja. Óh, dehogyisnem! A bőröd gyakran előbb jelez, mint a ciklusod. Sőt, egyes eltérések nem is járnak feltétlenül szabálytalan ciklussal.

Léteznek azonban olyan hormonális ill. nőgyógyászati betegségek, amik kifejezetten felelőssé tehetők a bőrproblémákért, egyéni érzékenységtől függően. Ilyen például a PCOS, az endometriózis, a pajzsmirigy rendellenességek (Hashimoto), mióma, egyéb nőgyógyászati gyulladásos állapotok.

Így kezdd el a kivizsgálásokat!
  • Fordulj bőrápolási szakemberhez, vagy bőrgyógyászhoz, aki megvizsgálja lokálisan a bőrproblémát, és együtt átbeszélhetitek, hogy a jelenlegi bőrápolási szokásaid okozhatják-e a gondot?
  • Érdemes górcső alá venni az életmódot is pl. gyógyszerek, káros szenvedélyek, tisztálkodási, és étkezési szokások, vagy akár a speciális munkakörnyezet is okozhat bőrproblémákat.
  • Az étkezésre térjünk ki külön is. Egyes élelmiszercsoportok fogyasztása hatással van a hormonháztartásra, ill. gyulladást okozhat a szervezetben, az arra érzékenyeknél. Ilyenek például a tejtermékek, a glutén, és a vörös húsok is. Ez nem jelent feltétlenül kimutatható étel intoleranciát, de gyakran megfigyelhető, hogy az adott élelmiszer csoport elhagyása megoldja a problémákat.
  • Mivel évente így is, úgy is időszerű a rákszűrés elvégzése, keresd fel a nőgyógyászodat, és hívd fel a figyelmét a bőrproblémáidra is. A vizsgálat így célirányosan folyhat tovább. Endokrinológus szükségességét a nőgyógyász tudja megállapítani.
  • Kínai orvoslás, akupunktúra: a kínai orvoslásban jártas szakemberek a test adott pontjain végzett kezeléssel képesek helyreállítani a szervezet működésének harmóniáját. A diagnosztizálásban is élen járnak, és a hormonális egyensúlytalanságok kezelésében már rövid távon is javulás érhető el. A kezeléseket azonban érdemes kúraszerűen igénybe venni.
  • A lelki gondok éppúgy okozhatnak bőrproblémákat, mint szorongást, vagy depressziót. Ha a tünetek megjelenése nehéz élethelyzetekhez, vagy stresszes időszakhoz köthető, nem szégyen pszichológust felkeresni. Egy jó szakember akár stresszkezelési technikák elsajátításában is tud segíteni. Arról nem beszélve, hogy a stressz közvetlenül hatással van a mellékvesékre, amik létfontosságú hormonokat termelnek. Így ilyen esetben a tartós megoldás kulcsa is a stressz levezetése, és a mentális egészség visszanyerése.
És mi a helyzet a kozmetikumokkal?

Ha a bőrproblémáidnak hormonális okai vannak, a célzott kozmetikumok használata önmagában nem képes megoldani ezeket, azonban támogatni tudja a bőröd egészséges működését.

Az orvosi kezelés mellett tehát segíthetsz a bőrödnek, hogy gyorsabban visszanyerje szépségét. Megfelelő hatóanyagtartalmú kozmetikumokkal elérheted, hogy a fokozott faggyútermelés ne okozzon feltétlenül gyulladt pattanásokat, vagy a kialakult gyulladás mértéke csökkenjen, és a foltok halványuljanak. Ha tanácstalan vagy, milyen kozmetikumot használj, kérd bőrápolási szakember, vagy kozmetikus segítségét.

Mozgással a hormonális egészségért

A hormonális problémák esetében a szakorvos véleményét is kikérve, érdemes rendszeressé tenni valamilyen testmozgást. Ez az ismert sportokon kívül lehet célzottan az alhasi szervek vérellátását segítő mozgásforma is. Ilyen például a Kriston Intim Torna, vagy az AVIVA torna. Mindkét módszerrel kapcsolatban nagyon pozitív saját tapasztalataim vannak.

Kriston Intim Torna: a torna kidolgozója Kriston Andrea, aki biológia-magyar szakos tanárként ismerte fel az intim izomzat edzésének fontosságát. A gyakorlatsorok azonban egyaránt hatnak az alhasi szervek vérellátására, így a hormonháztartásra is, és segíthetnek visszanyerni az alhasi szervek egészséges funkcióját. A tornát képzett oktatóval lehet elsajátítani, majd otthon is végezhető.

AVIVA- torna: a torna kidolgozója Aviva Gabriella Steiner, Izraelben élő magyar származású táncosnő és fizikoterapeuta volt. A gyakorlatsorok az alhasi vérkeringésre, és a hormonháztartásra is hatnak, a szervezet öngyógyító tevékenységének fokozásával. A speciális gyakorlatokat képzett oktató segítségével lehet elsajátítani, majd otthon is végezhető.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32