fbpx

Miket vásárolhatunk bitcoinnal?

Amikor a bitcoint 2009-ben piacra dobták, napi tranzakciók közvetítő eszközeként szolgált. Lehetővé tette, hogy egy csésze kávétól kezdve, számítógépeken át, akár még lakást is vásároljunk vele.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Az indulás után ez hamar megváltozott, ugyanis a fizetési csatorna számos bűnözői tevékenység áldozatává vált. Ennek ellenére nem csak rosszra használják Satoshi Nakamoto találmányát. A bitcoinnal legálisan beszerezhető termékek köre szélesebb lehet, mint gondoltuk, ráadásul napról napra bővül.

A bitcoin egyre népszerűbbé válik

Az elmúlt évek alatt bizonyos kiskereskedők és fogyasztók egyaránt elfogadták a bitcoint. Majd a 2017-es szédületes értéknövekedése során sok értékesítő bejelentette, hogy elkezdi elfogadni fizetőeszközként az üzleteiben. Ennek eredménye inkább mostanában látszik, ugyanis egyre több cégnek jutott eszébe, hogy beilleszti a bitcoint a működésébe.

Ennek két oka van, az egyik a kriptovaluta technológia folyamatos fejlesztése és fejlődése. Az olyan megoldások, mint a Lighting Network – egy pénzügyi szofver, ami egy réteget helyez a blokkláncra, megkönnyítve a kapcsolatot két felhasználó között – gyorsabbá és hatékonyabbá teszik a működését. A másik pedig, hogy a kriptovaluta már nem korlátozódik a pénzügyi szolgáltatások egy homályos szegletére. A Coinbase kriptocsere-platform nyilvános listái, adatai bizonyítják a benne lévő lehetőséget.

Hogyan vásároljunk bitcoinnal?

A legegyszerűbb módja, ha kriptokártyát használunk, amik az általunk választott kriptovalutákkal vannak feltöltve. Ha mi kriptovalutát költünk, a kereskedő fizetésként úgynevezett fiat pénzt kap. Ezek a kártyák olyan nagy cégekkel dolgoznak együtt, mint a Visa vagy a Mastercard, annak érdekében, hogy biztosítsák a tranzakciók zökkenőmentes lebonyolítását.

Mit vásárolhatunk bitcoinnal?

Míg a bitcoint elfogadó intézmények száma napról napra növekszik, az ezzel kapcsolatos tranzakciók nagyon ritkák. Például igen kevés kriptovalutát használó ingyatlanügyletről számolnak be. Ennek ellenére sokféle termék vásárlása lehetséges az e-kereskedelmi weboldalakról ennek a fizetőeszköznek a használatával. 

Ide tartoznak az autókereskedések, többek között olyan márkák alkalmazzák, mint a Lamborghini, vagy a Subaru. A Tesla elektromos autógyártó a legnagyobb és legfrissebb név, ami legutóbb csatlakozott ehhez a listához. Alapítója, Elon Musk 2021 márciusában bejelentette, hogy a Tesla elfogadja a bitcoint fizetésképp. Néhány hónappal később viszont Musk Twitteren közölte, hogy a Tesla környezetvédelmi problémákra hivatkozva felfüggeszti az ezzel való fizetést.

Vásárolhatunk még technológiai és e-kereskedelmi termékeket is. A listán szerepel a Newegg, az AT&T és a Microsoft 678. Ám a Microsoft jelenleg csak az online áruházában fogadja el a bitcoint, az Xbox játékplatformján nem. Ezenkívül nem engedélyezi a kriptovalutákat vagy a kriptoval kapcsolatos termékeket népszerűsítő hirdetéseket a webhelyén. 

Az EBay a 2017-es bitcoin-áremelkedés után fontolóra vette, hogy engedélyezze a kriptovaluták használatát platformján. 2019-ben azonban a kaliforniai san jose-i vállalat nem kötelezte el magát amellett, hogy jóváhagyja a kriptovaluta alapú tranzakciókat. Eközben a PayPal, amely egykor az eBay leányvállalata volt, most lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy kriptovalutát vásároljanak, eladjanak és számláikon tartsanak.

Luxusékszereket és órákat is vásárolhatunk. Számos luxuscikket gyártó és kereskedő elkezdte elfogadni a bitcoint fizetési módként. A BitDials online luxuskiskereskedő Rolex, Patek Philippe és más csúcskategóriás órákat kínál kriptovalutákért cserébe.

Továbbá biztosításokat köthetünk, bár ez az ágazat eleinte óvatosan lépett fel a kriptovaluták kapcsán. Napjainkra viszont a biztosítási szolgáltatók elkezdtek nyitni a bitcoin felé. 2021 áprilisában például a svájci AXA biztosító bejelentette, hogy elfogadja a bitcoint fizetési módként az életbiztosítás kivételével az összes biztosítási szolgáltatásra.

Ahogy az emberek és a kereskedők egyre inkább komfortosan érzik magukat a virtuális pénz kapcsán, úgy a bitcoinnal és más kriptovalutákkal megvásárolható áruk és szolgáltatások listája is bővül. Ha kriptográfiai eszközökkel szeretnél vásárolni, kezdd a bankkártya beszerezésével. A nagyobb kriptotőzsdéktől és más szolgáltatóktól beszerezhető kártyák lehetővé teszik, hogy a tulajdonosa készpénzt vegyen fel a résztvevő ATM-ekből. 

Mi a bitcoin története? Olvass róla részletesebben itt.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32