fbpx

A lélekzet köre – a biodinamikus légzésről – A Sharing Circle podcast vendége: Csillag Katalin Zita

A Sharing Circle nem más, mint emberléptékű beszélgetések mentális egészségről, önismeretről, pszichológiáról, egyszerű életmódról, az életről. Aki kérdez: Vági Zsolt egészségtudományi- és mentálhigiénés szakember.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

tartalmi együttműködés

Vági Zsolt a Sharing Circle podcast legújabb részében Csillag Katalin Zita Breathwork and Trauma Release facilitátorral beszélgetett a biodinamikus légzéről, a testudattról és a szomatikus traumaintegrálásról.

A beszélgetés egyik apropóját az a napjainkra is súlyosan ránehezedő nemzetközi helyzet adta, hogy Ukrajnában háború folyik. Zita felajánlotta tudását a menekültek számára, amellyel talán kissé oldalni lehet a jelenlegi traumáikon.

A beszélgetés elején Zita kifejtette, hogy ő miként találkozott a légzés erejével, majd ezzel a módszerrel, amit ő maga is gyakorol. 2 éve Lengyelországban sajátította el ezt a tudást az Integral Body Institute-ben.

A lényege, hogy hogyan találkozunk a tudatalattinkban rejlő korlátozó működéssel, ami egykor szolgált minket, de már nem lenne rá szükségünk, csak “beakadt” ez a viselkedés. A módszer segít abban, hogy rálássunk ezekre a lelki, fizikai működésekre, és felhozzuk a felszínre őket. Kiemelte, hogy nagyon óvatosan teszik mindezt, nem cél az újabb traumatizálódás. Viszont segít megtanulni együtt élni a problémákkal, újraérezni és elfogadni ezeket az érzéseket is.

Zita szerint az egyik fő problémaforrás, hogy sokan a biztonságukat a külső dolgok helyezik, mint például egy munkahely, az anyagi jólétük, vagy hogy minden pénteken elmennek a barátaikkal sörözni. Aztán amikor valamiért ezek eltűnnek, vagy nem lesznek lehetségesek, akkor megborul a biztonságérzet. Ezért fontos, hogy megteremtsük a biztonságot saját magunkban.

Ugyanis a negatív gondolatok egyfajta spirálba húzzák le az embert, amelyre a test reagál, mivel úgy érzi támadás alatt áll. Így fizikai és kémiai szinten is lelassulnak bennünk folyamatok, amelyek az élethez szükségesek (emésztés, nyálképzés, szaporodással kapcsolatos funkciók). 

A munka mindig belülről kezdődik: át kell gondolni, hogyan állunk például a saját testünkhöz. Szeretjük, tápláljuk, kapcsolódunk hozzá vagy sem? Fontos, hogy olyan közeg vegyen minket körül, ahol érzelmileg is táplálva vagyunk és támogatnak minket.

A légzésünk gyorsan át tud alakulni, stresszhelyzetben például felgyorsul, ezzel felkészítve a testet a harcra. A légzés által  képesek vagyunk más tudatállapotba kerülni . 

Ha belegondolunk, a légzés az egyetlen dolog, amit a testünkben irányítani tudunk. Ezáltal pedig különböző állapotokat vagyunk képesek megteremteni magunkban. El tudjuk halkítani a kontrollt, és elő tudunk hozni az elménkből eddig elrejtett vagy elnyomott érzéseket. Ezek nemcsak negatív dolgok lehetnek, hanem sokaknak az örömmel kapcsolatban is vannak elszorításaik.

Zita elmondta, hogy a módszerrel igyekeznek egy biztonságos helyet alakítani a testben, vagy számos más lehetőséget keresni erre, a lényeg, hogy kialakuljon a biztonságos érzés. Csak ezt követően indul el maga a folyamat, amikor aktivált légzéssel jutunk le a tudatalatti állapotokba.

Saját példájáról is beszélt: ő maga olyan szinten állt, hogy élni se volt kedve. Most már értékeli az életét, önmagát és örömet is lel benne. Már mindig van egy része, ami stabil, még a nehéz helyzetekben is. Elmondása szerint mindenkinek saját magából tud ez kinőni. Nem titkolt célja, hogy ez a hozzáállás elterjedjen.  “Hagyom, hogy az érzelmek átmenjenek rajtam, és nem kapaszkodok beléjük” – hangsúlyozta Zita.

Ha megértjük a saját traumáinkat és azok hatásait, akkor másokban is megértjük mindezt.

Emellett meg kell értenünk a testünk jeleit is, hiszen benne éljük le az életünket. Ha pedig csak arra használjuk, hogy elvigyen minket A-ból B-be, akkor ezeket a visszajelzéseket sose fogjuk tudni értelmezni.

A lényeg, hogy menjünk ki az életünkbe és ott legyünk jelen.

Teljes beszélgetés itt érhető el:

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

rákszűrés