fbpx

A toxikus pozitivitásról

“Állj hozzá pozitívan”, “Nézd inkább a jó oldalát” és még számtalan mondat hangzik el, ha valaki kicsit borusabban lát egy helyzetet és nem csak a “mindent tudó” guruk szájából. Mikor beszélünk toxikus pozitivitásról?
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Mi jelent a toxikus pozitivitás

Az optimista hozzáállás egy alapvetően nagyon hasznos dolog, ami segíthet kimászni nehéz helyzetekből is. Azonban a pozitivitás, ahogy minden más érzelem, nem egy állandó dolog. A toxikus pozitivitás során azt próbáljuk ráerőltetni magunkra és a környezetünkre  is, hogy mindig, minden helyzetben boldognak és optimistának kell lennünk. A túlzások, a végletek pedig sosem jók és mindig következményekkel járnak.

Mivel egy alapból nem fenntartható állapotra akarjuk kényszeríteni magunkat és a környezetünket, ennek sokszor  lelkiismeret furdalás vagy önértékelési problémák lehetnek a végük. Hiszen ha egyszer is azon kapjuk magunkat, hogy borús gondolatok szállnak meg, máris bekapcsol a vészcsengő, hogy  ezt nem szabad! Biztos velünk van a baj, ha nem tudunk folyton pozitívak lenni.

Pedig igenis teret kell engedni időnként a negatív érzelmeknek is, hiszen azoknak is helyük és szerepük van. Nem szabad elnyomni és elfojtani az érzéseinket -legyenek azok negatívak vagy pozitívak – mert annak mindig káros következménye lesz.

Észre kell vennünk, hogy állhatunk bármennyire optimistán az élethez, néha bizony akkor is történnek rossz dolgok, és ez nem a mi hibánk, hanem így működik a világ.

Miért fontosak a negatív érzelmek (is)

Szomorúnak, dühösnek és lehangoltnak lenni nem jó érzés. De lényeges, hogy ezeket is megéljük és megértsük, továbbá elfogadjuk, hogy helyük és szerepük van. Sokszor például jelzéssel szolgálnak, hogy valami nem jó. Lehet ez egy párkapcsolat, egy adott szituáció, vagy élethelyzet, amiben éppen benne vagyunk.

Mindig fontos elgondolkodni, ha negatív érzések uralkodnak el rajtunk, hogy mégis mi lehet ezeknek az oka, mi váltja ki őket? Ha mindent csak erőltetett pozitivitással akarunk elkendőzni, akkor a saját érzelmi és egyéb fejlődésünket akadályozzuk ezáltal.

Toxikus pozitivitás hatásai

Akárcsak a lezárt fedő a forrásban lévő levesnél, úgy idővel az elnyomott érzések is kitörnek. Nem lehet őket örökké elfedni és tudomást sem venni róluk. Ezek sokszor akár valamilyen fizikai tünet, betegség formájában is jelentkezhetnek, de mentális nehézségek is adódhatnak általuk.

Illetve a túlzott, már-már toxikus pozitivitásunkkal könnyen elmarhatunk embereket magunk mellől. Hiszen ki akarna a gondjairól, fájdalmairól beszélni valakinek, aki folyton tagadja azokat és mindenre az a válasza, hogy gondolkodj pozitívan, legyél optimista? 

Jobb inkább feltárni, mit akarunk palástolni ezzel a hozzáállással! Lehet, hogy kerülni szeretnénk a konfliktusokat vagy gondjaink vannak a saját érzelmeink megélésével kapcsolatban.

Törekedj a balanszra

Unalomig ismert mondás, de az arany középút, az egyensúly fontossága az életünk minden területére igaz. Nem kell, folyton a negatív, lehúzó gondolatokban, érzésekben dagonyázni, de azok elkerülése, semmibe vétele sem vezet sehova.

Fontos ebben is az önismeret, hogy szembe merünk-e nézni az érzéseinkkel és azok forrásával. Le merünk-e ülni és elgondolkodni, miért érezzük éppen azt, amit.

Persze egy új szemléletmód kialakítása sosem egyszerű és gyors folyamat, adjunk időt magunknak. Ha pedig szükséges, kérhetünk külső segítséget is.

Ha olvasnál hasonló cikkeket, kattints ide.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32