fbpx

Nem is gondolnád, hogy ez a baj – a hisztamin intolerancia

Az egész folyamat gyógyszerérzékenységgel és egy nyelvdagadással kezdődött és hosszú évek kutatásával folytatódott. Csalánkiütések és ödémásodások sorozata miatt egy idő után nem szívesen mentem emberek közé, és szinte felemésztett a bizonytalanság.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Elmesélem, hogyan találtam meg a problémám forrását.

Az én történetem

Világéletemben az egészséges emberek közé soroltam magam. Az allergián és a gyerekkori asztmán kívül, szerencsére, sose kellett komolyabban orvoshoz járjak. Persze, mint minden ember én is voltam beteg, kaptam a tünetekre gyógyszert, és sikeresen átvészeltem azt az időszakot. Egészen az első jel megjelenéséig. Erősen lebetegedtem, emiatt este bevettem egy fájdalomcsillapítót, ami miatt reggelre a nyelvem nem fért el a számban. Egy hónap múlva, meghűlés miatt próbáltam kezelni magam gyógyszerrel, aminek a vége egy igen csúnya szájdagadás lett. Ezek után rendszeressé váltak a testemen különböző méretű piros foltok, úgynevezett ödémásodások, csalánkiütések

Segítségemre volt a háziorvosom, konzultáltam belgyógyásszal, vizsgálatok hadán estem át, sajnos eredménytelenül. Súlyosabb esetnél a kórház sürgősségi osztályán kötöttem ki, ahol tüneti kezeléseket kaptam, de a konkrét okra senki nem jött rá. Egy fontos dologra azonban figyelmes lettem: ha hirtelen nagyobb stressz ért, vagy tartósan izgatott állapotba kerültem, a foltok azonnal megjelentek rajtam, rosszabb esetben bedagadt a torkom. 

Több mint két év kutatás után, szinte beletörődtem ebbe az állapotba, ami sokszor megnehezítette az életemet, hiszen nem szívesen mentem emberek közé bedagadt, eltorzult arccal, vagy vörös foltos testtel. 

Majd a kisfiam születése után, a televízióban figyelmes lettem egy riportra, ahol elhangzott az a fogalom, hogy hisztamin intolerancia.

Mi is az a hisztamin intolerancia

Szakoldalakon, általában, ki van emelve, hogy a hisztamin intolerancia nem maga a betegség, hanem bizonyos problémákra adott válasz a szervezetben

Hisztamint termel a szervezetünk normális esetben. Ugyanis ez egy olyan életfontosságú hormon, ami szinte mindenre hatással van a szervezetünkben. Ezt a hormont a szervezetünknek bontania kell, amihez különböző enzimekre és mikró tápanyagokra van szüksége. Ha a bontáshoz szükséges anyagokból hiányzik valamelyik, a hisztamin túltermelődik a szervezetben. 

Hisztamin intoleranciának nevezett tünetegyüttes hátterében húzódhat még a hízósejtek túlzott aktivitása, vagy gyulladt bélfal

A következő tényezők is lehetnek kiváltó okok: emésztőenzim hiány, káros baktériumok felhalmozódása a bélrendszerben, hiányos étrend, gyenge immunológiai problémák, B12-vitamin, folsav, magnézium vagy D-vitamin hiány. 

Milyen tüneteket válthat ki a hisztamin intolerancia? 

Hisztamin intolerancia, más néven hisztaminózis, egyéntől függően, más-más tünetekkel mutatkozik meg. 

A tünetek között emésztőrendszeri problémák lehetnek jelen, mint például a puffadás, reflux, gyomorgörcsök, hasmenés. Okozhat bőrünkön erős tüneteket: csalánkiütés, ekcéma, lokális ödéma – mint legtöbbször az én esetemben. Súlyosabb esetekben szív- és érrendszeri problémák, pszichés tünetek és allergológiai, immunológiai tünetek is előfordulhatnak

Ezen tünetek egyike sem kellemes, sőt kifejezetten kellemetlen, és fájdalmas. 

Mik válthatják ki a hisztamin túltermelést a szervezetben?

Az orvosoknál szinte mindig megkaptam a következő kérdést: “A tünetek előtt evett-e valamit, ami kiválthatta a kipirosodást/torokdagadást, allergiás-e bizonyos élelmiszerekre?” A válaszom mindig ugyanaz volt: sosem vettem észre összefüggést az ételek és a tünetek megjelenése között. Sőt, sokáig semmilyen összefüggés nem volt, amit az orvosoknak mondhattam volna. 

Aztán feltűnt, hogy mikor a munkában nagyobb a stressz és a nyomás, előjönnek a csalánkiütés szerű foltok a testemen, vagy ha takarításhoz magas klórtartalmú vegyszert használok, a kezemen szinte azonnal megjelennek a piros felpuffadt foltok, bedagad a kezem és a lábam. De rájöttem, hogy bizonyos hatóanyag tartalmú fájdalomcsillapítók is erős allergiás tüneteket okoznak, nálam innen indult minden.

Ahogy írtam, a tünetek, de az azokat kiváltó okok is eltérőek lehetnek mindenkinél. Van, akinél a magas hisztamin tartalmú ételek, vagy gyógyszerek váltanak ki hisztaminózist, másoknál pedig vegyszerek, vagy a magas stressz, ami gondokat okoz. 

Szakemberek szerint az étrendünk megváltoztatása – gondolok itt a magasabb hisztamin tartalmú ételek kiiktatására -, csak rövidebb ideig szünteti meg ezt a kellemetlen állapotot. 

Ha az itt leírtak alapján elképzelhetőnek tartod, hogy neked is hisztamin intoleranciád van, mindenképpen keress fel egy szakembert! Ezek a tünetek enyhíthetőek, sőt sok esetben el is mulaszthatók. A megfelelő helyen meg fogod kapni azt a segítséget, mellyel az emésztő- és immunrendszered újra a megfelelő egyensúlyba kerül, valamint a mikrotápanyag hiány is kezelve lesz.

Bővebben a hisztamin intoleranciáról itt olvashatsz.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32