fbpx

A ritka betegségek felismerésének újragondolása

A ritka betegségek egyedülálló kihívások elé állítják az egészségügyi rendszert. Ellentétben az olyan gyakori betegségekkel, amelyek milliókat érintenek, mint például a 2-es típusú cukorbetegség.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

A ritka betegségek kimutatása – amelyeknek kb. 75%-a genetikai alapokon nyugszik – általában nehéz és költséges, ráadásul gyakran nehezen hozzáférhető technológiákat igényel. Az orvosok pedig kapnak külön képzést a ritka betegségek esetében.

Mire pedig az ezekkel küzdő betegek diagnózishoz jutnak, azt sokszor évek, és számos vizsgálat előzi meg, ha egyáltalán kapnak választ. A világ több mint 300 millió ritka betegségben szenvedője érthető módon szorong és frusztrált, akárcsak az egészségügyi dolgozók.

Ezeknek a betegségeknek a  kimutatása komplex és nemzetközi probléma. A megoldás kidolgozásának magában kell foglalnia az egyes ritka betegségekre vonatkozó nemzetközileg elfogadott diagnosztikai kritériumokat, a betegek hozzáférését a diagnosztikai technológiákhoz, valamint hatékony kommunikációs stratégiákat az egészségügyi dolgozók és a betegek között. 

Ezenkívül a releváns orvosi adatbázisoknak (pl. a betegek DNS-adatai) nemzetközinek, többnyelvűnek és könnyen hozzáférhetőnek kell lenniük. A tudományos köröknek, az üzleti életnek, a mesterséges intelligencia szakértőknek, a nemzetközi kormányzati szerveknek és az egészségügyi szervezeteknek az asztalhoz kell ülniük. A legfontosabb, hogy meg kell hallani a betegek hangját, és meg kell tisztelni őket azzal is, hogy központi szerepet kapjanak az érdekképviseleti csoportok.

Az erről a témáról szóló webináriumra (angol nyelvű), itt tudtok jelentkezni.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32