fbpx

Hazánk Nemzeti Parkjai – természeti örökségeink

Magyarország számos természeti és történelmi csodával rendelkezik, amiket érdemes meglátogatni. Ilyenek a Nemzeti Parkjai is, amikből némelyik a Világörökség részét képezi.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Mi az a Nemzeti Park?

A Nemzeti Parkok olyan természetvédelmi területek, melyek az állam oltalma alatt állnak. Itt  korlátozott a gazdasági tevékenység, és egyes részük akár nem is látogatható bármikor a civilek számára. Céljuk  az adott térség geológiai, hidrológiai, botanikai, zoológiai és kultúrtörténeti értékeinekvédelme, a jellegzetes, részben vagy egészében még érintetlennek mondható táj megóvása, az alapvető ökológiai folyamatok, a biológiai sokféleség feltételeinek folyamatos biztosítása.” írja az utazom.com oldal. Mindezek mellett a Nemzeti Parkok edukatív szereppel is bírnak, ezért gyakran képezik részét tanulmányi kirándulások vagy oktatói projektek.

Nemzeti Parkok hazánkban

Magyarországon összesen 10 különböző Nemzeti Parkot találunk, ezek a következők: 

Hortobágyi Nemzeti Park, Kiskunsági Nemzeti Park, Bükki Nemzeti Park, Aggteleki Nemzeti Park, Fertő-Hanság Nemzeti Park, Duna-Dráva Nemzeti Park, Balaton-felvidéki Nemzeti Park, Duna-Ipoly Nemzeti Park, Körös-Maros Nemzeti Park és az Őrségi Nemzeti Park. Mindegyik az adott térség jellegzetes természeti adottságainak háborítatlanságáért felelnek, és egyediségüktől válnak mind különlegessé. Közülük az elsőt, a Hortobágyi Nemzeti Parkot még 1973. január elsején alapították, majd utána következett a többi. 

A tíz Nemzeti Parkunk közül három terület egyes részei pedig a Természeti Világörökség részét is képezi. Ebben a megtiszteltetésben részesült az Aggteleki Nemzeti Park északi részén található kivételes barlangrendszer, a Hortobágyi Nemzeti Park területén fekvő Hortobágyi Puszta, és a Fertő-Hanság Nemzeti Parkhoz tartozó festői Fertő-tó. Ezek a helyek nemcsak elismerésben, hanem nemzetközi védelem alatt is állnak, értékeik megőrzésére globális szabályrendeszer vonatkozik.

Rendkívül fontos, hogy mi látogatók azon túl, hogy megcsodáljuk ezeket a természeti kincseket, tisztelegjünk szépségük előtt és óvjuk őket, hogy a következő generációk is láthassák, mennyi csodát rejt kis hazánk. Látogatásaink során tartsuk be a szabályokat, és maradjunk a kijelzett útvonalakon, mert egyes Nemzeti Parkok területén ezekről letérni tilos. Ennek oka többek között, hogy kárt tehetünk a növényzetbe ezzel belezavarva az adott hely természetes működésébe. Figyeljünk továbbá a hulladék elhelyezésre és feleslegesen ne hangoskodjunk, ne tegyünk kárt semmiben.

Ha mindezeket figyelembe vesszük, akkor csak bátorítani tudok mindenkit, hogy az életében legalább egyszer látogasson el mindegyik Nemzeti Parkunkba, amikről hamarosan részletesebben is írunk majd!

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32