fbpx

Fullánk nélküli méhek, amelyek gyógymézet készítenek

A perui Amazonasnál őshonos fullánk nélküli méhek méztermeléssel és helyi növények beporzásával segítik a méhészeket és közösségeket.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Sokféle színben fellelhetőek: aranyszínű, tömör ónix, vagy pitypang és fahéj csíkokkal. Szemük színe fekete, palaszürke vagy kékeszöld. Testük lehet olyan kicsi, mint a lencse, vagy olyan nagy, mint a szőlő. De a legcsodálatosabb ezekben a méhekben az általuk termelt méz, amelyre egyre inkább keresett élelmiszerként és gyógyszerként gondolnak az emberek.

A perui Amazonason az emberek csak most kezdenek tenyészteni néhányat a környék 175 különböző fullánk nélküli méhfajtái közül. A történelem során az ilyen mézet jellemzően vadonból gyűjtötték be, ez a módszer azonban tönkreteszi a kaptárokat.

De az elmúlt néhány évben a tudósok, köztük Cesar Delgado, az Instituto de Investigaciones de la Amazonía Peruana (IIAP) munkatársa és kollégái arra tanítják az ott élőket, hogy fenntartható módon neveljék és tartsák a rovarokat.

„Csodaméz”

A méz gyógyászati ​​felhasználásának hosszú és gazdag története van. Egyes feljegyzések szerint az emberek balzsamként, gyógyszerként, pszichoaktív anyagként vagy akár méregként használták

Számos kortárs tanulmány írja, hogy a mézelő méhek és a fullánk nélküli méhek méze gyulladásgátló és sebgyógyító tulajdonságokkal rendelkezik.

A fullánk nélküli méhek olyan vegyi anyagokkal állítják elő a mézet, amelyek megakadályozzák a mikrobák és gombák növekedését,  ezért nem romlik meg a trópusokon. Továbbá tekintettel az Amazonason élő növények sokféleségére, valamint az ottani botanikai anyagok  egyedülálló tulajdonságaikra, amelyet a méhek mézükbe és viaszukba kevernek, nem meglepő, hogy gyógyászati ​​értéke is van. Egyesek éppen ezért ezt a mézet  „csodafolyadéknak” is nevezik.

A trópusokon élők már most többféle mézet és kaptárukból származó viaszt használnak felső légúti fertőzések, bőrbetegségek, gyomor-bélrendszeri problémák kezelésére, sőt cukorbetegség és rák kezelésére is. Bár az ezt igazoló kutatások még kezdetlegesek. 

„Élelmiszerként és gyógyszerként használjuk fel a mézet” – mondja Heriberto Vela Córdova, a perui San Francisco-i méhész, aki a Kukama-Kukamiria bennszülött közösség tagja. „Ételként kávéhoz, kenyérhez adjuk hozzá. Gyógyszerként hörghurut, tüdőgyulladás, égési sérülések, bőrvágások, megfázás, ízületi gyulladások esetén használjuk.”

„A 600 fullánk nélküli méhfaj felfedezése új lehetőségeket kínál viselkedésük feltérképezésére, a természetből származó gyógyító anyagok vizsgálatára; illetve viselkedésük tanulmányozására” – mondja Patricia Vit , a venezuelai Andok Egyetem csípős méhek kutatója. 

Forrás

Méz jótékony hatásairól itt olvashatsz.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32