fbpx

Hogyan kell gondozni a szobanövényeket?

Mindenkinek van legalább egy szobanövénye. A növények melegséget hoznak otthonunkba, és növekedésük vagy akár virágzásuk boldoggá tehet minket. De hogyan gondozzuk őket?
HIRDETÉS
HIRDETÉS

fizetett partneri együttműködés

Tudod, hogy milyen szobanövényed van?

Az első információ, amire szükséged van, az a növényed típusa. Több száz és ezer különböző szobanövény létezik, és mindegyiknek kissé eltérőek az igényei. Vannak persze általános tanácsok, de nincs olyan útmutató, amely minden beltéri növényre 100%-ban illik.

Ha szobanövényeid nem néznek ki túl jól, az valószínűleg a nem megfelelő gondozás miatt van. De a kártevők vagy a szállítás során bekövetkezett sérülések is lestrapálhatják őket.

Hogyan öntözzük a szobanövényeket?

Általánosságban elmondható, hogy a növénynek nem jó, ha száraz a talaja a cserépben. A növény ilyenkor elhervad, vagy a levelei megsárgulnak. De az ellenkező véglet sem segít a legtöbbjüknek. Ha túlöntözöd őket, elrohadhatnak. Vagyis, a víznek megfelelő mennyiségűnek kell lennie. A legtöbb szobanövényt hetente egyszer, néhányat 14 naponta egyszer öntözünk. Ebben a helyiség hőmérséklete vagy a növény mérete a cserép méretéhez képest szintén szerepet játszik.

Arra is figyelni kell, hogy milyen öntözési módszer illik a szobanövényéhez: felülről, alulról, vagy esetleg a permetezés. Ha például szeretnél tenni egyet egy függőcserépbe, ne feledd, hogy jobb, ha olyan növényt választasz, amely szívesen veszi a felülről történő öntözést.

A nyári hónapokban az öntözéshez jó, ha adsz tápszert.

Mi a helyzet a fénnyel?

A növények általában szeretik a fényt. Vannak azonban olyan fajok, amelyek az ablakpárkányon érzik magukat a legjobban, míg mások a félárnyékot kedvelik. Szinte mindegyiknek gondot okoz azonban, ha az ablaküvegen keresztül tartósan közvetlen napfény éri. Az ilyen hőségnek kitett növények levelei nem bírják az intenzitást, így elpusztulhatnak. Lehetőleg olyan ablakot keress, amely nem kap közvetlen napfényt, vagy csak a nap egy kis részében kap közvetlen fényt.

Cserépméret, föld mennyisége, átültetés

A cserép méretének megfelelően válaszd ki a beleültetni kívánt növény méretét. A legtöbb növény annyi helyet használ, amennyi a cserépben van, ezért meghálálja, ha minden tavasszal átülteted egy nagyobba. Viszont a cserepek nagyságát nem növelhetjük végtelenségig, így egy bizonyos ponton el fogjuk érni a legnagyobb méretet. Tájékozódj arról is, hogy a növény gyökérzete mennyire terebélyesedhet el a talajban.

Szaporítás

A szobanövények szaporítása már egy kicsit magasabb szint. Néhány faj megkönnyíti a dolgod, a hajtások spontán elkezdenek nőni a cserép szélein. Ezek általában egyszerűen átültethetők új cserepekbe. Más növények könnyen szaporíthatók dugványozással, miután egy üveg vízben gyökeret eresztettek. De vannak olyanok, amiket egyszerűen a levelek és a gyökérzet szétválasztásával lehet elültetni. Minden esetben fontos viszont tanulmányozni a megfelelő eljárást az adott szobanövényre vonatkozóan.

Olvasd el a beltéri szobanövények jótékony hatásairól szóló cikkünket itt. Vagy téli növénytartás tippek érdekelnek? Kattints ide.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32