fbpx

Mennyit ér egy szelfi?

Ma már instagram oldalak készülnek azért, hogy bemutassák, emberek mit művelnek egy jó szelfi vagy videó érdekében. Némelyiken csak nevetünk, azonban egy bizonyos százalékuk tragédiával végződik. Felmerül ilyenkor a kérdés, tényleg ér ez ennyit?
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Egy korábbi felmérés alapján 2011 és 2017 között összesen 259 haláleset történt, ami kifejezetten a szelfizésnek volt köszönhető. Ez 6 év alatt talán nem tűnik soknak, ám ezek mind csak a hivatalosan erre visszavezethető esetek voltak. Ráadásul 2011-ben mindössze 3 ilyen baleset történt, viszont 2016-ban már 98 , olvashatjuk a BBC oldalán. Ez azért jelentőségteljes, mert azt mutatja, hogy a technika fejlődésével, a telefonokba helyezett jobbnál jobb képminőséget biztosító kamerákkal egyre nőtt az esetek száma. Ebből következik, hogy mára nagy eséllyel 2-3-szor ennyi haláleset is megtörténhetett.

Fontos leszögezni továbbá azt is, hogy ezek csak a hivatalosan is a szelfizéshez kötött tragédiák. Rengeteg olyan baleset történik, ahol nem ezt nevezik meg kiváltó okként. Például egy autós katasztrófában, ami egyébként sok esetben összefüggésbe hozható a volán mögötti szelfizéssel. Ebből kifolyólag sajnos ezek a hivatalos számok valószínűleg a töredékei annak, ahányan a fotózgatás miatt meghalnak évente.

Érdekes továbbá, hogy az esetek több mint 70 %-ban férfiak esnek áldozatul. Ennek oka kérdéses, feltételezhető, hogy kisebb a veszélyérzetük, nagyobb eséllyel merészkednek ki egy szikla szélére vagy egy torony tetejére. 

A tragédiákat egyébként legtöbbször az ilyen “bátor” cselekedetek okozzák. Nem egy szelfi végződött rosszul amiatt, hogy valaki lezuhant egy szikláról, mert megbillent vagy megcsúszott fotózkodás közben. De a legdurvább esetek között szerepel a férfi, aki egy hatalmas rozmárral szelfizett, ami puszta játékosságból őt és a gondozóját is magával sodorta a medencéjébe, mindkettejük végzetét okozva ezzel. Az eset ügyében felmerült többekben, hogy a hely sem teljesen biztonságosan volt kialakítva. De talán több kérdést vet fel az, hogy miért gondolja valaki, hogy egy közel másfél tonnás súllyal rendelkező állathoz veszélytelen odamenni és szelfizni vele?

Történt olyan is, hogy egy férfit villámcsapás érte, mikor viharban túrázva szelfibot segítségével akart fényképet készíteni magáról. Az eset nem lett száz százalékosan az eszközhöz kötve, ám a szakértők szerint nagy valószínűséggel a fémbot vonzotta magához az elektromosságot. Ebben pedig bőven akad ráció, ha a villámhárítók működését csak egy kicsit is ismeri valaki.

Hasonlóan végződött egy fiatal lány kísérlete, aki épp ésszel fel nem fogható okokból azt gondolta, hogy megéri egy vonat tetejére mászni fotózkodni. Az akciója közben azonban rossz helyre érkezett a szerelvényen és olyan mértékű áramütés érte, hogy a fél teste megégett és meghalt.

A sors iróniája az az eset, amikor egy férfit a Machu Picchu egyik párkányán szelfizve érte a halál. Egy olyan templomról leesve, amit annak idején emberáldozatok felajánlására építettek… 

Láthattunk ezek mellett a lányt, akit lesodort egy kisebb szikláról a víz, miközben fotózták. Vagy ott egy másik nő esete, akihez egy kisebb medve merészkedett túl közel, és ő úgy érezte, ahelyett, hogy teljesen mozdulatlan maradna – ami ilyenkor kb. az egyetlen esély a túlélésre – inkább a kezében lévő telefonnal lőtt egy szelfit. Ezek az esetek valószínűleg csak a szerencsén múltak, hogy ne tragédiával végződjenek. De tényleg felmerül a kérdés, hogy ennyire fontos az a néhány like? Mert ha csak egyszer rosszul sül el valami, akkor a sírban már nem nagyon lesz jelentősége annak a számnak a fotónk alatt.

Nem beszélve arról, hogy már nem csak saját magukat veszélyeztetik ezek az emberek, hanem a környezetüket is. Emlékezzünk csak vissza a bébi delfinre, ami Spanyolországban a part közelébe sodródott és a végzetét az az emberi ostobaság okozta, hogy körbevették és fotózgatták. Sajnos egyetlen egy jelenlévő nem volt a tömegben, akinek eszébe jutott volna, hogy talán nem fogja túlélni szerencsétlen állat azt, hogy kikerült a vízből és kézről kézre adják… Szívszorító és rettentően dühító végignézni a videót.

A probléma olyannyira súlyossá vált mára, hogy Indiában szelfi mentes zónákat alakítottak ki. Oroszországban pedig kampány indult a biztonságos szelfizés érdekében, ugyanis ez a két ország van a halálesetek listájának élén. Az emberi hülyeség és megfelelési vágy, a like -vadászat tehát átlépett már minden határt. Fontos lenne átgondolni ezt az egész ügyet, és azt, mi áll a hátterében. És ha kell, gyerekeknek akár előadásokat tartani, a biztonságuk érdekében. Az pedig, hogy felnőtt emberekkel mit lehet kezdeni ezügyben? Sajnos lehet, hogy esetükben csak igazán szigorú szabályok bevezetésével , és Indiához hasonlóan, a kicsit is veszélyesebb helyek lezárásával van esély. Egy ponton túl azonban mindez egyéni felelősségünk.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

rákszűrés