fbpx

Megnéztük az új Batman filmet – kritika

A 2022-es - vagyis legújabb - Batman filmet elég régóta játszák a mozik ahhoz, hogy már bátran írhassak róla anélkül, hogy sokak számára “elspoilerezném” a tartalmát. Ugyanis a következő sorokban szándékomban áll darabjaira szedni az alkotást.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Nem vagyok kifejezetten a negatív kritika híve, de azt hiszem 3 óra moziban ücsörgés után némi véleményt megengedhetek magamnak. És akkor kezdeném is azzal, hogy a legújabb Batman egy három órás mozifilm. Véleményem szerint ahhoz, hogy ennyi időt kibírjon az ember abban a teremben, eszméletlen jóra kell sikerülnie annak a filmnek, és még így is súrolja a kényelem határát. Jöhet persze a kérdés most, hogy akkor minek mentem oda? Hiszen az időtartamot lehet tudni előre.

Nos, igen, jogos a felvetés, de rég voltam moziban és alapvetően jó emlékeim vannak a Batman és társairól alkotott filmekről. A sötét lovagot kifejezetten jónak tartom, a legutóbbi Joker film pedig egyenesen zseniális volt, ezért adni akartam egy esélyt az élménynek. Na meg rettentő kíváncsi voltam, hogy Robert Pattinson mit hoz ki a karakterből. 

Ezzel pedig rá is térek a lényegre! Valószínűnek tartom, hogy Pattinson tudatos választás volt, nem kizárt, hogy vele jóval több női nézőt csaltak a mozitermekbe akár a fiatalabb korosztályokból is, mint egyébként. Részemről nem vagyok nagy rajongója, de nincs is gondom vele. Ismerve korábbi szerepeit, vártam, hogy mit kezd a kihívással. Most így a film megnézése után azt kell, hogy mondjam, Christian Bale-t már talán senki sem fogja überelni. Én őszintén szólva a Ben Afffleck-es választást sem értettem annak idején, és nem azért mert nem jó színész, hanem mert számomra se ő, sem Robert nem passzol a karakterbe. Hogy a lágy vonásaik, vagy a személyiségük miatt, nem tudom, az is lehet, hogy túlzottan megszoktam Bale-t, de részemről egyikük sem illik a szerepbe. 

Mindemellett egyébként Robert Pattinson nem alakított rosszul, azt hozta amit vártak tőle. Inkább az a kérdés merült fel bennem, hogy miért ezt várták tőle? Miért csináltak Batmanből egy 20 évesnek tűnő EMO-s fiút? Mert hogy nagyjából ez jött le róla. Szemébe lógó sötét haj, fekete festékkel körvonalazott szemek, és világfájdalmas tekintet. Tökéletesen megállta volna a helyét mondjuk a My Chemical Romance együttes gitárosaként, ám Batmanként nem éreztem egészen korrektnek. Hogy mi volt ezzel a cél, a tinik bevonzása, vagy egy kis vérfrissítés, azt csak az alkotók tudják.

Aztán nézzük a sztorit. Őszinte leszek, voltak 10 percek, mikor csak üveges tekintettel néztem a mozivásznat, és nem egészen értettem, hogy mi folyik rajta. Ez persze lehet az én problémám, hogy nem feltétlenül tudom követni az autós üldözéses jelenetben tized másodpercenként ide-oda rángatózó kamerát. De azt gondolom, az egész Pingvin üldözős rész nyugodtan lehetett volna kuka és máris nem kell három órát szenvedni a székekben. A sztori egyébként arról szól ugyebár, hogy adott egy srác, akit egész életében levegőnek néztek, mondhatni kirekesztette a társadalom. Ezért bosszút forral Gotham nagy emberei ellen. Beteges módon gyilkolássza a vezetőség tagjait, egy maszk mögé bújva, mondván, hogy igazságot akar szolgáltatni, mert mindenki hazudik. Ehhez pedig szépen fellázítja a hozzá hasonló civil embereket is. Nem ismerős valahonnan ez a történet?

Emlékezzünk csak vissza 2012-re és Tom Hardyra, aki zseniálisan hozta Bale karakterét! A maszkos felbujtó szerepét, aki szintén igazságot akart szolgáltatni, aki ugyancsak a vezetés ellen lépett fel és a népet hergelte. Tudom, tudom, más a karakter személyisége, külleme, és kissé a módszerei is… Mégis végig az volt az érzésem, hogy A sötét lovag: Felemelkedés című Batman film újragondolását nézem. Hogy már nem tudnak mit kitalálni, ezért visszanyúltak egy régi bevált sztorihoz, megcsavarták háromszor, túlbonyolították ötször és létrehoztak egy új filmet. Nem volt rossz elgondolás egyébként a meg nem értett pszichopata srác, de nem nyújtott akkora újdonságot ezzel a körítéssel. 

Minderre pedig rájöttek azok a bagatell jelenetek, mint amikor a nagy és erős Batman – akit meglőttek hússzor és feltámadt – nem tudja felhúzni magát egy összecsapás után a vas szerkezeten lógva, de jön a körülbelül 45 kilós Macskanő és felhúzza. Majd ezután denevér emberünk elővesz valami vakcinát, belövi magának a shotot és olyan lesz, mint akit kicseréltek! Vagy ott voltak a tipikus romantikus jelenetek, hogy a tetőn a naplementében csókolja meg Macskanőt, majd a tetőn a napkeltében csókolja meg majdnem újra, amik giccsesebbek nem is lehettek volna. 

Végül pedig megint egy ismerős jelenet, mikor Batman félig indokolatlanul a vízbe veti magát egy szerkezettel együtt, hogy megmentsen mindenkit. Ezúttal is volt egy kis deja vu érzésem, hiszen a már említett Felemelkedés című filmben pedig az óceán fölé viszi a bombát, amivel Gothamet akarták megsemmisíteni. Mindkétszer azt hisszük, hogy Batman az életét adja az emberekért és a mentőakció után majd elnyelik a habok, de persze megmenekült akkor is, és most is. 

Megkérdezném továbbá azt is, hogy a készítők vajon félmeztelenül gondolkodnak-e elméleteiken, vagy csak Batmannek könnyebb az összeesküvések megfejtése, ha ledobja a textilt, de erre a költői kérdésre szerintem mind tudjuk a választ… Az ilyen jeleneteknél már csak forgatni tudom a szemem és gúnyosan felnevetni, dehát ez is hozzátartozik a tudatos felépítéshez. 

Mindent összevetve az új Batman egyébként sok ponton egész jó volt, és nem rosszabb a Batman Vs Superman-nél. Persze ez csak az én véleményem. Egy mozijegy árát nem biztos, hogy megéri, de a tőle várható minimumot abszolút teljesítette. Megvolt az akció, a hősködés, a gyerekben gyújtott remény lángja és a Batmenben való hit. Viszont lehet öreg vagyok, de számomra az igazi Batman az Christian Bale, az igazi Alfred az Michael Caine és Morgan Freeman is a csapat tagja: eddig nem láttam náluk jobb alakítást a képregény feldolgozásokban. Az imdb-n egyébként 8.2-es értékelést kapott a film, amit én elég erős túlzásnak érzek. De A sötét lovag 9-est kapott annak idején, ennek tekintetében elfogadom. Részemről azonban maximum 6-os.

Borítókép: imdb.com

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32