fbpx

Társadalmi kérdések, osztályrendszerek és ezek hatásai – A Sharing Circle podcast vendége: Éber Márk Áron

Sharing Circle nem más, mint emberléptékű beszélgetések mentális egészségről, önismeretről, pszichológiáról, egyszerű életmódról, az életről. Aki kérdez: Vági Zsolt egészségtudományi- és mentálhigiénés szakember.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

tartalmi együttműködés

Vági Zsolt a Sharing Circle podcast újabb részében Éber Márk Áron szociológussal igyekezett körbejárni a társadalmi kérdések, osztályrendszerek és az ezek életünkre gyakorolt hatásának témáját.

“Mindenki tudja, hogy az életünk különböző viszonyok között telik, tehát nem csak a családunkban és az ismerőseink körében, hanem szélesebb társadalmi összefüggések között is” – kezdte a beszélgetést Áron. 

A szociológia pont ezeket a szélesebb társadalmi összefüggéseket próbálja megérteni. Egyik kutatási területe, amely kifejezetten azt figyeli, hogy a különböző társadalmi rétegződésekben élő emberek hogyan élnek, mikén hatnak egymásra. Van ennek egy még tágabb nézete, ami azt vizsgálja, hogy milyen intézményes viszonyokba ágyazódik az életünk.

Világszinten megfigyelhető, hogy van egyfajta széthúzás a különböző társadalmi osztályok között. Ennek egyik oka, hogy egyre kevésbé látunk bele a másik életébe. Minél nagyobb a társadalmi távolság, annál kevesebb információnk van, és helyette több a homályos vélelmezésünk arról, hogy a másik ténylegesen hogyan él és gondolkodik. Erre jó példa a választások utáni ismét felizzó főváros-vidék ellentét kérdése, és annak kezelése.

Nagyon könnyen bezáródhatunk a saját osztályunk buborékába. Ha csak a felhalmozott anyagi javakra, tőkére gondolunk, láthatjuk, hogy mennyire szétnyílik a társadalom szerkezete. Lehet, hogy eközben az alul lévők is picivel jobban élnek, de a társadalom felső rétege ebben a tekintetben kilő, és egyre nő az a kettő közötti bizonyos szakadék. Ez világszintű jelenség.

Fontos figyelembe venni, hogy ezek az anyagi egyenlőtlenségek visszatükröződnek a tudás eloszlásában, az értékes kapcsolatokban, és hogy kinek milyen befolyása van a politikára.

Sokszor megfigyelhető, hogy főleg a felsőbb osztályrendszerben élők, könnyedén mondják azt a kevésbé jó helyzetben élőkre, hogy ők azért vannak ott, mert lusták, vagy nem tesznek meg mindent azért, hogy a helyzetük változzon. Holott ez egy sokkal összetettebb kérdés, ami mellett persze nem elhanyagolható az egyén felelőssége sem.

Áron elmondása szerint amikor ezeket a kérdéseket, változásokat, akár az előttünk álló gazdaságilag és mentálisan is nehéz éveket vizsgáljuk, nem szabad elfeledkezni arról, hogy Magyarország csak egy kis pont a nagy egészben. Mind egy globálisan működő rendszer részei vagyunk, amely folyamatok hatnak egymásra.

A jövőben fontos lehet a civil és egyéb kezdeményezések szerepe, amelyek mintegy védőhálót jelenthetnek a kiszolgáltatottak számára is.

Szóba került még a kiszolgáltatottság és a kiszolgáltatottá tétel jelensége is, amely sokszor a politikai vagy hatalmat gyakorló személyeknek a célja. 

Idővel lehetséges megoldás lehet egy nem kapitalista szemlélet kialakítása, amely akár sokak számára tud majd valóságos egzisztenciális biztonságot nyújtani.

Teljes beszélgetés itt:

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

rákszűrés