fbpx

Michael Shellenberger: Apokalipszis SOHA – könyvajánló

A Gingko Kiadónál tavaly novemberben jelent meg magyar fordításban az Apokalipszis SOHA című könyv, amelynek minden könyvespolcon ott lenne a helye. Az író teljesen új oldalról világítja meg a környezetvédelem és a fenntarthatóság kérdéseit.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

fizetett partneri együttműködés

Amikor elkezdődött az együttműködésünk a Gingko Kiadóval, és választanunk kellett a kiadó könyvei közül, bevallom, nehezen döntöttem, mivel szinte az összes könyv témája érdekelt. Végül két kiadványukkalszemeztem: Vicki Vrint, A kevesebb több –  örömteli minimalizmus és Michael Shellenberger, Apokalipszis Soha című könyvével. A voksom aztán a másodikra esett. Megtetszett az összefoglalója, hogy az író egy számomra új oldalról közelíti meg a klímaválság kérdését. Aztán félve lapozgattam, hiszen a másik könyvhöz képest ebben nem voltak képek, csak 300 oldalnyi tömör szöveg. Mire vállalkoztam? Kérdeztem magamtól, amikor kinyitottam az első oldalon. 

De a könyv egyből beszippantott. Már az első oldalon olyan, számomra újító megközelítésről olvastam, ami nagyon elgondolkodtatott. Az írás első fejezetei felülbírálják, hogy valóban megjósolható-e a klímakatasztrófa éve. Illetve hogy a médiának mekkora szerepe van a jelenlegi pánikhelyzet kialakulásában. 

A következő fejezetekben az író sorra megdöntötte a napjainkban elterjedt, környezettel kapcsolatos tévhiteket például, hogy az Amazonas a Föld tüdeje, hogy mindenkinek árt, ha fast fashion üzletekből vásárolunk, hogy a mikroműanyag szemcséi nem bomlanak le, vagy hogy a természetes anyagok használata a megoldás a fosszilis anyagok helyett. Vagyis kétségbe vonta azokat a tényeket, amelyekben én, és merem állítani, hogy velem együtt a környezetem legnagyobb része eddig is hitt és amelyeket képviselt. Őszinte rácsodálkozással és nyitottsággal olvastam Shellenberger sorait, amiket szakmai adatokkal és rengeteg kutatással támaszt alá. Ennek ellenére a könyv nyelvezete könnyen értelmezhető, ráadásul a személyes történetek miatt még közelebb érezhetjük magunkhoz a problémákat. 

Nem állítom, hogy a végére az író minden egyes szavával egyetértettem. Viszont pont ez a lényeg! Hogy Shellenberger gondolkodásra ösztönzött, és megmutatta a klímaválsággal kapcsolatos területek másik oldalát.  A szakdolgozatom megírása óta szerves része az életemnek a környezeti fenntarthatóság. De hiába mélyültem el, kutattam, írtam számos területéről, egy idő után azt érzem, hogy elveszítjük az inspirációt, leragadunk a saját véleményünknél, ami nem tud minket hatékonyan előre vinni. Ettől a könyvtől viszont most végre ismét kaptam egy nagy adag löketet. A benne található, fősodorral szemben megfogalmazott gondolatok inspirálnak, és a könyv rávilágított arra is, hogy bár korántsem annyira egyszerű ez az egész, ahogy néhány szélsőséges aktivista állítja, azért mégis arra bátorít, hogy továbbra is cselekedjek, és cselekvésre bírjam a környezetem.

Michael Shellenberger korábban PR szakemberként tevékenykedett, jelenleg író, számos könyv szerkesztője és társszerkesztője. Munkájának fókusza a klímaváltozás, az atomenergia és a politika kapcsolódásai. Több mint 30 éve klíma- és környezetvédelmi aktivista. 

A könyvet a Gingko Kiadó weboldalán vásárolhatjátok meg: www.gingkokiado.hu

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek