fbpx

Nemzeti Parkok Magyarországon – a középső régió

Hazánkban 10 különböző Nemzeti Park található, mely megannyi természeti csodát rejt magában. Sorozatunkban ezeket mutatjuk be, hogy ti is kedvet kapjatok országunk szebbnél-szebb vidékeinek felfedezésére.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Az előző részben Magyarország nyugati oldalát jártuk körbe, a Fertő-Hanságtól a Duna-Dráva Nemzeti Parkig. Ezúttal pedig hazánk középső régiójába kalauzolunk el benneteket, mely két nagy részre oszlik: a Duna-Ipoly Nemzeti Parkra és a Kiskunsági Nemzeti Parkra. Lássuk, mit érdemes megnézni ezeken a természetvédelmi területeken!

Duna-Ipoly Nemzeti Park

A Duna-Ipoly Nemzeti Parkot 1997-ben alapították, és ez a fővároshoz legközelebb eső Nemzeti Park. Nevét arról kapta, hogy e két folyó között helyezkedik el, magába foglalva a Börzsöny és a Pilis hegységek nagy részét. Egyik legszebb ékessége a Dunakanyar, mely a környező kilátópontok mindegyikéről csodás látványt nyújt. 

Ezen túl is számos izgalmat rejt ez a Nemzeti Park: ott van például a Visegrádi hegységben a Telgárthy rét közelében a kevesek által ismert Bertényi Miklós Füvészkert, aminek legidősebb tölgy fája mintegy 350 éves. Nagyoroszi térségben találjuk a Drégely várat, mely a mai napig őrzi Szondi György hírét, aki maroknyi seregével négy napig tartóztatta fel a törököket hősiesen, és ahonnan gyönyörű panorámával rálátni a környező hegyekre. Érdemes kirándulást szervezni továbbá a Gyadai tanösvényhez is, ahol különleges mocsárvidék és a függőhíd várja a természet szerelmeseit.

Aztán ott van a Pilis egyik legizgalmasabb rejtett kincse, a barlangokkal tűzdelt Holdvilág-árok, amiről részletesebben itt olvashattok, hiszen magunk is körbejártuk nem is olyan régen! Szintén a Pilisben találjuk a monumentális Teve-sziklát, a közelében elterülő dombok környékén akár még  őzeket is láthatunk. Ha pedig mindezeknél nagyobb izgalmakra vágyunk, akkor irány a Rám-szakadék: itt a hegyek közti hasadékban, hol sziklákon, hol a patakban túrázhatunk míg a tetejére nem érünk.

Kiskunsági Nemzeti Park

A Kiskunsági Nemzeti Parkot másodikként alapították 1975-ben, két évvel azután, hogy a Hortobágy megkapta a Nemzeti Park kitüntetést. 48 ezer hektárnyi terület tartozik hozzá, melynek több, mint a fele bioszféra rezervátumként funkcionál. Ezeken a részeken fokozottan figyelnek egyes fajok fenntartására, aminek oka, hogy létszámuk igen alacsonyra csökkent. 

Ide tartoznak a Tisza egyes hányadai és két halas tó is, ezért igen gazdag a vízi élővilága. Találkozhatunk gólyákkal, a fokozottan védett túzok madárral, számtalan hal fajjal és a védett állatnak számító vidrával is. 

Itt található továbbá a magyar ősök emlékét őrző, kultúránk kezdetét bemutató Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark, melynek része többek között a Skanzen. Ennek teljes körbejárása egész napos programot nyújthat. Mindezeken túl pedig itt fellelhető hazánk legnagyobb szürkemarha állománya is, Apaj helységben. A Kiskunsági Nemzeti Park tehát igazán gazdag és színes vízi élővilágában, valamint történelmünk bemutatásának egyik legfontosabb helyszíne is egyben.

A Nemzeti Parkok fontosságáról itt találsz több információt.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32