fbpx

10 népszerű tévhit a terhesség kapcsán

Ha túl vagy a terhességen, ha nem, biztosan te is számos tévhitet hallottál már a várandósság kapcsán. Ebben a cikkben ezeket jöttünk ledönteni!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

A földimogyoró és a tejtermékek fogyasztása allergiássá teszi a babát

Teljesen rendben van és biztonságos, ha ezeket fogyasztod, kivéve, ha allergiás vagy rá vagy az orvosod azt tanácsolja, hogy ne edd. Nincs bizonyíték arra, hogy bizonyos ételek elhagyása megakadályozná, hogy a baba allergiás legyen rájuk. Viszont az étrend korlátozása káros lehet az ő számára is, mivel előfordulhat, hogy nem kapja meg az összes szükséges tápanyagot.

Emellett vannak olyan élelmiszerek, amiket jobb kerülni terhesség alatt bizonyos káros mikrobák miatt. Ide tartoznak a lágy sajtok, nyers hús vagy hal, nyers vagy részben főtt tojás, 

Egyes praktikák során kikövetkeztethető, hogy a magzat fiú-e vagy lány

A baba elhelyezkedése a pocakban, vagy hogy milyen irányba fordul a karikagyűrű, amit a hasadra tettél, és ehhez hasonló babonák nem működő módszerek. Ennek ellenére a nem-invazív prenatális vizsgálat, ami 10 hetes kor után elérhető, képes felfedni a baba nemét. De leggyakoribb esetben ezt az ultrahang vizsgálat során tudjuk meg. És természetesen azt is megkérhetjük az orvosunktól, hogy a szülésig ne informáljanak minket a neméről.

A kismamának kettő helyett kell ennie

Szakmailag nincs kimondva, hogy kettő embernyi adagot szükséges fogyasztanod, amikor várandós vagy. Az, hogy mennyi pluszt kell enned, függ a magasságodtól, testsúlyodtól, hogy milyen aktív vagy és mióta vagy terhes. Általában azonban a legtöbb kismamának körülbelül 350-450 további kalóriát szükséges bevinnie a szervezetébe a várandósság alatt. Ez néhány egészséges nassolni való, mint a gyümölcs, kemény tojás vagy a bogyós turmix egyikének a mennyisége.

Terhesség alatt nem szabad forró fürdőt venni

A terhesség alatt lehet meleg fürdőt venni, de tény, hogy érdemes kerülni a túlmelegedést. Várandósság során a hormonális változások miatt az addig megszokottnál melegebbnek érezhetjük magunkat. Ezért kerüld a pezsgőfürdőt, ugyanis az megemelheti a belső testhőt, ami túlmelegedéshez, kiszáradáshoz, vagy akár ájuláshoz vezethet.

A kismamák nem festhetik a hajukat

A hajfestékben található alacsony szintű vegyszermennyiséget általában biztonságosnak tartják a babára nézve. Sokan azonban mégis inkább kerülik a hajfestést, a terhesség első 12 hetében. Ha a várandósság alatt fested a hajad, hagyd a festéket a hajadon a lehető legrövidebb ideig, vagy használj növényi festéket. 

Terhesség = zero sport

Azoknak a gyakorlatoknak a többsége, amiket még terhesség előtt végeztél, biztonságosan kivitelezhetők a terhesség során is, de erről mindenképp konzultálj az orvosoddal. Ha nem komplikált terhességről van szó, átlagosan 20-30 percet javasolt sétálni heti 4-5 alkalommal. Viszont érdemes kerülni az olyan sportokat, amik az elesés kockázatával járnak, mint például a lovaglás, a síelés, akár a kerékpározás. 

A reggeli rosszullét csak reggel jelentkezhet a terhesség során

A terhesség alatt jelentkező hormonváltozás miatti hányinger (és/vagy hányás) a nap bármely szakaszában előfordulhat. A legtöbb nőnél gyakrabban fordul elő reggelente, és 3 hónap után javul. De ez nincs minden esetben így.

Egyes krémek segítenek eltüntetni a striákat

Nincs bizonyíték arra, hogy a krémek vagy olajok el tudják távolítani, esetleg megelőzni a striákat. Ehelyett maximum ahhoz járulnak hozzá, hogy idővel elhalványítsák azokat.

Kismamával egy tető alatt nem lakhat macska

Nincs szükség arra, hogy kiadd kiskedvenced útját, ha babát vársz. Amiről viszont fontos tudni, hogy létezik egy toxoplazmózis nevű betegség, ami káros lehet a születendő babára nézve, és te is megfertőzödhetsz a macska ürüléke által. Éppen ezért kérj meg valakit, hogy cserélje ki helyetted a macskaalmot, vagy viselj kesztyűt ilyenkor.

Család nevű rovatunkban még több ehhez hasonló cikket olvashatsz.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32