fbpx

Egyre csökken a zöldségek és gyümölcsök tápanyagtartalma

Számos kutatás eredménye mutatja azt a tényt, hogy a ma vásárolt zöldségek és gyümölcsök már jóval kevesebb ásványi anyagot és vitamint tartalmaznak, mint 70 évvel ezelőtt. Ez pedig nem jó hír.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Az üzletek polcait pásztázva csillogóra “olajozott”, színesebbnél színesebb termékek várnak minket. A hívogató külső azonban nem feltétlenül egyenlő azzal, hogy adott zöldség vagy gyümölcs tápanyagokban is dúskáló belsővel örvendeztet meg minket. A felmérések azt mutatják, hogy ezek az élelmiszerek egyre kevesebb fehérjét, kalciumot, foszfort, C-vitamint és vasat tartalmaznak, ami az egészségünk szempontjából aggasztó lehet.

David R. Montgomery, egyetemi professzor szerint azért fontos erre jobban odafigyelni, mert a megfelelő tápanyag tartalmú zöldségek és gyümölcsök fogyasztása alapvetően megvédene minket számtalan krónikus betegséggel szemben. Viszont ha mind alacsonyabbra csökken bennük ez a tartalom, akkor kevésbé számíthatunk a Föld ezen kincseinek gyógyító erejére. Egyetért a professzorral Kristie Ebi is, aki a Seattle-i Washington Egyetem klímaváltozással és egészséggel foglalkozó szakértője. Állítása szerint azok az élelmiszerek, amiket a nagyszüleink fogyasztottak fiatalon vagy gyerekként, sokkal egészségesebbek voltak, mint a mai termények. 

Mi az oka a tápanyag csökkenésnek?

Több sebből is vérzik az ügy, egyrészt a klímaváltozás miatt a levegőbe kerülő egyre több szén-dioxid a hibás, másfelől pedig a kapitalizmus és a fogyasztói társadalom hozadékaként megjelenő túltermelés, a minőségről a mennyiségre áttevődött fókusz sem segíti a helyzetet. Az ültetvényeken kimerítik a földet, valamint olyan vegyszereket használnak a mezőgazdaságban, amik a kártevőkön túl a tápanyagoknak sem kedvezőek. Így megzavarva a természetes fejlődést, és ezzel meggátolva a megfelelő mikroorganizmusok együttműködését. Mindez pedig oda vezet, hogy egyre silányabb minőségű élelmiszereket fogyasztunk még akkor is, amikor azt gondoljuk, egészségesen táplálkozunk. 

Miben rejlik a megoldás?

A szakértők mindezzel nem arra szeretnének biztatni bennünket, hogy ne fogyasszunk zöldségeket és gyümölcsöket, hiszen sokukban még így is rengeteg vitamin és ásványianyag megtalálható. Céljuk inkább az, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy a mezőgazdaságban változtatásokra van szükség, többek között a kimerített, leromlott minőségű földek állapotát vissza kell állítani. Ezen túl pedig ösztönzik az embereket arra, hogy saját maguknak termesszék meg azokat az élelmiszereket, amikre van lehetőségük. Ezzel a gyakorlattal egy kicsit kevesebb részt veszünk ki a tömegtermelésből és esélyt adunk magunknak a természetesebb körülmények között növekedő zöldségek és gyümölcsök fogyasztására.

Forrás: National Geographic

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32