fbpx

Tévhitek a meditáció kapcsán

Rengeteg sztereotípiával találkozhatunk, főleg, ha olyan kissé spirituális témáról van szó, mint a meditáció. De valóban csak a Fuji tetején, tógához hasonló öltözetben lehet meditálni?
HIRDETÉS
HIRDETÉS

A meditáció gyakorlásához elengedhetetlen a spirituális vagy vallási beállítottság

Tény, hogy a meditáció eredetileg vallási gyakorlatok során jelent meg, melynek célja a spirituálisan vezérelt célok elérése volt. Ez a gyakorlat azóta azonban jócskán átalakult. Így napjainkban a meditációnak nem feltétlenül kell sem spiritualitáshoz, sem valláshoz kapcsolódnia. Sokan a testre és lélekre gyakorolt jótékony hatása miatt végzik, a lényeg, hogy megtaláld benne a saját magad motivációját.

A meditáció sok időt elvesz

Az idővel kapcsolatos érvelés gyakran a tennivalók rossz piorizálása miatt jelenik meg. A meditációnak nem kell órákig tartania, lehet akár csak 5 perc is. Hosszú távon pedig, ahogyan az elme-test kapcsolódás fontossá válik, úgy fogsz egyre több időt – akár észrevétlenül – szánni a meditációra.

Képtelenség elcsendesíteni az elmét

Ha úgy érzed, hogy nem tudsz fókuszálni, mert az elméd állandóan pörög és nyugtalan, akkor ez még egy ok arra, hogy meditálj! Valójában senki nem képes elérni rövid időn belül a belső békéjét, de ebben mindenképp segít a meditálás. A meditáció egy folyamat, ezért nem nyugodt lélekre van szükség hozzá, hanem elszántságra.

A nagy jógik képesek teljesen kikapcsolni a gondolataikat ilyenkor

Tudom, bosszantó, amikor 10 percre leülnél meditálni, és tényleg csak arra gondolnál, amit a meditáció vezetője közben mond, vagy amiért gyakorolsz, de ilyenkor mégis megjelennek a cifrábbnál cifrább gondolatok: mi legyen az ebéd, mit csináljak a hétvégén, jajj, a múltkor nem kellett volna így vagy úgy reagálnom. Ezek a gondolatok nem csak a kezdők fejében jelentkeznek, hanem ugyanúgy nagy jogikéban is, és ők is küzdenek ellenük. Az egyetlen megoldás ilyenkor, hogy hagyod, hogy megjelenjenek, de aztán engedd is tovább őket, ne ragadj le velük.

A meditációt csak egy konkrét pózban lehet végezni

Biztosan te is láttál olyan fotókat, melyen a meditálók lótusz pózban ülnek, és arra gondoltál, te tuti nem tudsz így ülni. Jó hírem van! Egyáltalán nem is kell. A lótusz póznak, vagy más néven könnyített ülésnek az a célja, hogy egyenesen tartsuk a gerincünket és utat adjunk a levegő áramlásának. De ha ez még nem megy,  bátran alakíts ki egy olyan testtartást, ami kényelmes. Fekve vagy állva is meditálhatsz.

Kizárólag csendes térre vagy környezetre van hozzá szükség

Ha hiszed, ha nem, idővel képes leszel bárhol meditálni. Akár még a tömegközlekedésen is! Természetesen az elején jobb, ha nyugodt légkörben gyakorolsz, de ez nem azt jelenti, hogy kötelező azt megteremteni, csak érdemes a zavaró tényezőket kiiktatni. Eleinte törekedj arra, hogy csend vegyen körül, és használj olyan eszközöket, amik a segítségedre válnak. Inspirációként itt elolvashatod Dóri meditáció-rituáléit.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32