fbpx

A készülékek kikapcsolásával tényleg tudunk pénzt spórolni?

A növekedő árak mellett mindenki igyekszik valamilyen formában pénzt spórolni. Ennek tekintetében pedig a felesleges energiapazarlás megállítása sem utolsó szempont. De valóban tudunk így pénzt spórolni?
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Egy angol kutatás szerint a háztartások évente átlagosan 147 fontot (65 800 Ft) takaríthatnak meg az úgynevezett „vámpíreszközök” kikapcsolásával, ami olyan készülékekre utal, amelyek akkor is energiát használnak, ha készenléti üzemmódban vannak.

Az Energy Saving Trust szerint az összes eszköz kikapcsolása (amikor nem használják) becslések szerint évente 55 fontot (24 600 Ft) takaríthat meg a háztartásoknak.

A szervezet azonban hozzátette: „Az egyes készülékekhez kapcsolódó statisztikák vagy árak számos tényezőtől függnek, beleértve a modellt, a funkcionalitást és az egyéni használatot.”

Az EST szerint az olyan készülékek, mint a mosógépek, mosogatógépek, hűtőszekrények és fagyasztók teszik ki egy átlagos háztartás energiaszámláinak legnagyobb százalékát. A vízzel kapcsolatos készülékek a teljes költség 16 százalékát, míg a hűtéssel összefüggő készülékek mintegy 12 százalékot tesznek ki.

Az olyan eletromos készülékek, mint például a laptopok, a tv-k és a játékkonzolok a legtöbb ember energiaszámlájának mintegy 7 százalékát teszik ki. Eközben a világítás körülbelül 6 százalékot vesz igénybe, és 4 százalékot a főzőlap, a sütő, a vízforraló és a mikrohullámú sütő használata.

Bár előfordulhat, hogy nem lehet kikapcsolni a leginkább energiafaló készülékeket, a háztartások némi megtakarítást érhetnek el azáltal, hogy biztosítják, hogy bizonyos eszközök ki legyenek húzva (egyes hosszabbítok esetében elég egy gombot megnyomni ehhez), és a lámpák le legyenek kapcsolva, amikor nem használják őket.

De nem mindenki van meggyőződve arról, hogy ez valóban hatékony spórolási forma. A Sunday Times tavaly októberi vizsgálata feltárta, hogy ahhoz, hogy az EST által akkor idézett 35 fontos (15 600 Ft) megtakarítás megtörténjen a háztartásnak 38 Tv-vel kell rendelkeznie.

A vizsgálat megállapította, hogy egy olyan okostévé, amely két wattot használ készenlétben, évente mindössze 3,68 fontba (1640 Ft) kerülne, és minimális mennyiségű energiát pazarolna.

A MoneySavingExpert azt is hozzátette, hogy az EST és a British Gas által szolgáltatott adatok „kissé eltúlzottak”.

„Az uniós jog szerint a 2013 óta gyártott tévék és egyéb eszközök nem használhatnak 0,5 wattnál többet készenléti üzemmódban” – mutatott rá Will Lynn energia- és közüzemi elemző egy blogbejegyzésben.

„Ha egy tv-t napi négy órán át használnának és az idő hátralévő részében készenlétben maradna, az is évente csak 1,03 fontba (460 Ft) kerülne.”

A pénzmegtakarítás jobb módja lehet a hatékonyabb készülékekre való átállás.

További spórolási tippek itt.

Forrás

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32