fbpx

Te is megfelelési kényszerrel küzdesz? 

Ha sokszor helyezed előrébb mások valós, vagy vélt érdekeit, ha azt érzed tenned kell azért, hogy szeressenek vagy elfogadjanak, akkor könnyen lehet, hogy te is megfelelési kényszerrel küzdesz.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

A megfelelési kényszer, ahogyan személyiségünk nagy részének alapjai is, gyerekkorban fejlődik ki, vagy sok esetben onnan eredeztethető. Mivel csecsemőként teljes mértékben szüleinkre vagyunk utalva, ezért minden szempontból ők válnak példaértékűvé is. Őket utánozzuk, az ő értékrendjükből táplálkozunk, és az ő visszajelzéseik alapján határozzuk meg saját értékünket. Éppen ezért családi környezetünk erősen befolyásolja személyiségünk fejlődését. 

Gyakran azok szenvednek leginkább a megfelelési kényszertől, akiknek már gyerekként sok szigorú elvárásnak kellett eleget tenniük, esetleg a szeretetet is kiváltságként kapták meg jó magaviselet vagy iskolai teljesítmény fejében. Dr. Almási Kitti véleménye szerint a kérdésben nagy szerepet játszik az eleve elfogadás tézise. Ugyanis ha egy gyerek önmagáért van szeretve, ha elfogadás övezi létezését, nem pedig különböző feltételekhez kötik a pozitív visszacsatolásokat, akkor kevésbé akar majd megfelelni bárkinek is a világon. Viszont az a gyerek, akinek puszta létezése nem okoz örömöt szülei számára, akinek már kicsi korában folyton teljesítenie kell azért, hogy egy jó szót kapjon, hajlamosabb lesz a megfelelési kényszerre.

Azonban nem csak otthonról hozhatjuk magunkkal ezt a terhet, olyan esetek is vannak, hogy a szülői környezetből kikerülve, a szocializáció során találkozik valaki a nem elfogadás tényével, és ekkor kezd kialakulni benne, hogy neki bizony a létezésén túl még nagyon sokat kell tennie azért, hogy a társai befogadják. Ez a tapasztalás felnőttként egy munkahelyen is előjöhet, ennélfogva akár később is kialakulhat megfelelési kényszer.

Honnan tudhatom, hogy én is megfelelési kényszerrel küzdök?

Alapvetően ha egy pici önismeretet végzünk, vagy mondjuk egy hétig monitorozzuk magunkat, beszélgetéseinket és cselekedeteinket, akkor már láthatjuk a megfelelési kényszer jeleit, amennyiben érint minket ez a nehézség. Feltűnhet, hogy gyakran helyezzük magunk elé mások igényeit, vagy próbáljuk azokat kitalálni és ennek megfelelően cselekedni. Erre utalhat az is, ha magunkat már szinte nem is ismerjük, mert több időt szánunk arra, hogy mások kedvére tegyünk, és olykor ebben az egészben kifáradunk. Jelzésértékű az is, ha ostorozzuk magunkat, vagy ha fókuszunk mindig arra tevődik, hogy a másikkal mi történik, hogyan érzi magát, és sosem az a kérdés merül fel bennünk, hogy mi magunk hogyan érzünk vagy mit szeretnénk.

Hogyan lehet változtatni a megfelelési kényszeren?

Ha szeretnénk megszabadulni ettől e tehertől, akkor Mráz Kata pszichológus azt javasolja, hogy első körben a következő kérdéseken gondolkodjunk el:

Mi lehet a következménye annak, ha mindenkinek megpróbálsz megfelelni?
Hosszabb távon hova vezethet ez?
Mi történne akkor, ha nem próbálnál többé megfelelni nekik?
Mit gondolsz, mitől lehet benned ez a megfefelési vágy? Mikor kezdődhetett?
Előfordult már, hogy mégsem próbáltál megfelelni? Mikor volt ez? Mi történt akkor?
Mi az a legkisebb lépés, amit már most megtehetsz, hogy változtass ezen?

Ezután pedig érdemes különböző helyzetekben megállni egy pillanatra és végiggondolni, hogy mi mire vágyunk, mit érzünk. Abban a szituációban, ha nem számítana a másik, akkor hogyan cselekednénk. Ha pedig úgy érezzük, hogy nem tudjuk irányítani a megfelelési kényszerünket, akkor hasznos lehet felkeresni egy pszichológust vagy szakembert, aki segít visszafejteni a problémánk eredetét, és azt feloldva enyhülés következhet be.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32