fbpx

4 napra elvágtam magam a social média világától, tedd meg te is!

Régóta foglalkoztatott a digitális detox gondolata, amihez egy utazás pont tökéletes alkalomnak bizonyult. Négy napig semmilyen social média platformot nem használtam és nagyon megérte!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

A digitális detox eredetileg azt jelenti, hogy egy bizonyos időre teljesen félretesszük az adott eszközt, amitől  – ahogy a neve is jelzi – detoxikálni akarjuk magunkat. Ebben az időszakban tehát egyáltalán nem nyúlunk például a telefonunkhoz. Én ezt ennyire nem vettem szigorúan, mert egyes dolgokra – pl. Revolut, vagy Google Maps – olykor szükségem volt, viszont a social média különböző platformjaitól, név szerint leginkább a Facebook, Messenger, Instagram és WhatsApp alkalmazásoktól teljes mértékben el akartam zárni magam, mert ezeken töltöm a legtöbb időt, és ezek terelik el leginkább a figyelmemet minden másról.

Hogyan vágtam bele és miként zajlott a social média detox?

Pénteken indultunk Máltára, és mivel egy utazás során azért az a megszokott, hogy értesítem a szeretteimet az épségben megérkezésemről, így a detox első napját szombatra tűztem ki. Így volt négy teljes napom a hazautazásunkig, amit social média mentesen tölthettem.

Szombaton még nagyon furcsának éreztem ezt az egészet, reflexből nyúltam volna sokszor a telefonért, hogy megnézzem kivel mi a helyzet. Ez akkor jött elő még inkább, ha mások is ezt tették körülöttem. Viszont abban igazam lett, hogy egy utazás a legjobb időpont erre a kísérletre, hiszen annyi impulzus éri az embert közben, hogy szinte ideje sincsen azon gondolkodni, mi történhet az interneten mindeközben. 

Ahogy teltek a napok, egyre könnyebb volt nem foglalkozni vele és büszke voltam, hogy kibírtam, még ha sokszor nagy is volt a kísértés, mert valamilyen értesítés bekapcsolva maradt. Ezen a ponton el is kell mondanom, hogy ha hasonló dologba vágnál bele, akkor az értesítések kikapcsolásával kezdd! Én először az internet kapcsolattól mentesítettem a telefont, de hamar rájöttem, hogy arra bizonyos dolgokhoz szükségem lesz, és mikor azokhoz bekapcsolom, a kis jelvény értesítés megjelenik egyes appoknál, ami máris felkelti az érdeklődésemet.

Ennélfogva végül inkább minden jellegű értesítést kikapcsoltam és csak szerda délután állítottam vissza őket, mikor már hazafele tartottunk Ferihegyről. 

Mit használtam és mit nem?

Ahogy említettem feljebb, legfőbb célom az volt, hogy ne írogassak Messengeren, ne pörgessek Instagram posztokat és sztorikat, és a munkával kapcsolatos beszélgetésekbe se merüljek bele. Ezekből kifolyólag leginkább a Facebook, vagyis ma már a Meta céghez tartozó alkalmazások mellőzése lebegett előttem. 

Mivel fizetési eszközként a Revolutot alkalmaztam az út során, így ezt viszonylag gyakran megnyitottam. Emellett videózásra, fotózásra is használtam a telefonomat, és ritkán volt olyan momentum is, mikor játszottam rajta picit. Amire még hétköznap rálestem olykor, az az emailem volt, de erre azért volt szükség, mert nagyon régóta vártam egy csomagot, ami természetesen pont ebben a négy napban érkezett meg itthonra. Ennek kapcsán kellett 1-2 telefont lebonyolítanom. Illetve a Lightroomban szerkesztgettem néha az aznap készült fotókat, valamint a Google Maps-en csekkoltam egy-egy helyet, főleg éttermeket útközben.

A célt azonban sikerült teljesítenem: senkivel nem kommunikáltam online! Egy chatet sem nyitottam meg, és egyik social média platformot sem böngésztem egy másodpercig sem. Helyette például olvastam este.

Mi a tanulság?

Beszéljünk először is a számokról. Nyilván egy nyaralás során alapból is nagyot csökkenhet a képernyőidő, hiszen jó esetben számtalan más élményben van részünk. De azért érdekes látni a számbeli különbségeket. Egy átlagos napon ugyanis sajnos 5-6-7 órányi a képernyőidőm, ez a szám mindig lesokkol. A social média detox alatti időszakban ez durván lecsökkent: szombaton mindössze 51 percre, vasárnap 1 óra 5 percre, hétfőn 1 óra 53 percre, kedden pedig 1 óra 45 percre. Jól látszik ebből, hogy hétvégén az ott élő barátaink vezettek minket a különböző helyekre, míg a két hétköznap mi keresgéltünk. Így nőtt is kicsit a képernyőidő. Ezek az egy-két órák pedig többségében Google Maps-el és fotózással teltek.

És akkor térjünk rá a lelki részére a detoxnak. Amiben nagyon sokat segített ez az egész, hogy tényleg teljes mértékben ki tudtam kapcsolódni és csak azzal foglalkoztam, hogy befogadjam azt a rengeteg szépséget, amit ez a szigetegyüttes nyújtott. Szinte még sosem éreztem, hogy ennyire feltöltődtem valahol. Persze ez sok dologtól függ és többtényezős egyenlet. De abban egészen biztos vagyok benne, hogy rengeteget számított benne a social média detox is.

Elképesztően jó érzés volt az, hogy 100%-osan kikapcsolódtam az itthoni dolgokból, mindenből, ami a hétköznapjaimhoz tartozik. Akármennyire is szeretem például a munkámat, szükség van néha újratöltődni, és inspirációt szerezni egy kreatív szakmában. A négy nap után mikor hazajöttünk, úgy éreztem, menten leülök megírni három cikket, annyira jót tett ez a totális kikapcs. Egész egyszerűen még ha fizikailag fáradt is voltam, éreztem, hogy lelkileg nagyon sokat adott ez az út, minden szempontból.

Továbbá amit még észrevettem, hogy mivel a mindennapos chatelésekből kimaradtam, a végére egészen hiányoztak a barátaim. És ezt a szó legpozitívabb értelmében mondom! Felértékelődött minden és mindenki, másképp gondoltam rájuk, megteltem hálával, és úgy éreztem ez egy sokkal egészségesebb formát ölt így. Biztosan más lett volna az egész ha nincsen velem a párom, vagy ha nem lettek volna ott a barátai, vagy ha egyedül utazom. A választ nem tudom, de így ahogy történt, nagyon jól sült el. Éppen ezért abban is biztos vagyok, hogy nem ez volt az utolsó alkalom, hogy social média detoxot tartottam, és mindenkit biztatok rá, hogy próbálja ki, mert nagyon megéri!

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32