fbpx

A delfinek ízlelés alapján is felismerik társaikat

Régóta köztudott tény, hogy a palackorrú delfinek nagyon okos állatok, emellett pedig társas lények is. Egy új kutatásból kiderült, hogy több módon is képesek azonosítani barátaikat.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Az emberekhez hasonlóan a delfinek is képesek felismerni társaikat. Amíg mi egy mosolyból, arcvonásokból, mozgásból tájékozódunk, addig ezek az állatok egy sípot használnak arra, hogy beazonosítsák egymást. A napokban megjelent legújabb kutatási eredmények pedig azt mutatják, hogy ezen túl egy másik eszközük is van, ami ugyan kevésbé hangzik jól, mégis beválik.

Jason Bruck, a texasi Stephen F. Austin Állami Egyetem tengerbiológusa teljesen véletlenül jutott a felfedezésre, mikor a delfinek vizeletével kapcsolatban vizsgálódott. Eredeti célja a sípokkal való kommunikáció feltérképezése volt, ám egy korábbi megfigyelés, miszerint bizonyos delfinek szándékosan úsztak bele olyan részekbe a vízben, ahol vizelet volt másik egyedektől, felkeltette az érdeklődését.

Bruck kíváncsi lett, vajon a vizeletnek van-e bármi köze a delfinek tájékozódásához. A kísérletek pedig azt bizonyították, hogy feltételezése helyes. Bármennyire is gusztustalannak hangozhat ez számunkra, a delfinek a vízben ízlelés alapján különbséget tudnak tenni a hozzájuk közel álló és a számukra ismeretlen társaik között a vizeletük alapján. Ugyanis mikor a kutató csapat tagjai olyan vizeletet öntöttek a vízbe, ami adott állatok barátaitól vagy családtagjaitól származott, az iránt sokkal nagyobb érdeklődést mutattak, elidőztek a megvizsgálásával, míg az idegen állatból származó anyag szinte hidegen hagyta őket.

A kísérlet jól mutatja, hogy ezek az állatok rendkívül fejlett érzékekkel rendelkeznek és kommunikációjuk, tájékozódásuk széleskörűbb, mint azt valaha gondoltuk volna. A delfinek világa ezáltal egy még érdekesebbévált, amiről valószínűleg még így is keveset tudunk.

Forrás: National Geographic

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32