fbpx
A világszerte több, mint 7000 ehető növény közül körülbelül 400 fajtát termesztenek és hasznosítanak élelmiszerként. A klímaváltozás mellett a jelenlegi háborús helyzet is rávilágít arra, milyen kockázattal jár, ha csak néhány globálisan forgalmazott termékre támaszkodunk.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

A napjainkban bevitt kalóriák 90%-a csak 15 féle termésből származik, a gabonapiac felborulása pedig máris komoly problémákat vet fel az élelmiszerellátás biztonságának kapcsán. Emellett az éghajlatváltozás növeli az úgynevezett élelmiszer-sokk kockázatát, vagyis amikor a szélsőséges időjárás miatt a termés tönkremegy, ami miatt az alapvető élelmiszerek ára világszerte gyorsan emelkedik. 

“Több ezer ehető növényfaj létezik a világon, melyeket a különböző populációk fogyasztanak. Ezekkel találhatunk megoldást a jövő kihívásaira.” – mondta a Kew-i Botanikus Kert egyik kutatója, Dr. Sam Pirinon.

Nézzük, mik lehetnek a jövő ételei:

Pandamus

A pandamus, vagy más néven csavarpálma egy fa – melynek szobanövény változata az én otthonomban is fellelhető -, a Csendes-óceáni szigetek és a Fülöp-szigetek part menti területein található. A leveleit Dél-kelet Ázsia nagy részén már most is használják édes és sós ételek ízesítésére, míg ananászszerű gyümölcse nyersen vagy főzve is fogyasztható.

Dr. Marybel Soto Gomez, a Kew-i Botanikus Kert kutatója szerint a fa képes tolerálni a jelenlegi szélsőséges időjárást, ideértve a szárazságot vagy az erős szelet. Elmondása alapján a növény a klímatűrő tulajdonsága mellett tápláló is. Ha fenntarthatóan lehetne hasznosítani, anélkül, hogy a helyi lakosság erőforrásait kimerítenénk, a kutató érdemesnek találja szélesebb körben termeszteni.

Babok

A babok és a hüvelyesek a jövő táplálékai. Amellett, hogy olcsók, magas fehérje és B vitamin tartalommal rendelkeznek, továbbá képesek különböző környezethez alkalmazkodni, az óceánparttól kezdve a hegyek lejtőjén át szinte bárhol.

A világon egyébként 20 000 hüvelyes faj létezik, amiből az emberiség majdhogynem csak egy maréknyit hasznosít. Éppen ezért sokan úgy vélik, még több száz faj él a tudósok előtt felfedezetlenül.

A moramabab (Tylosema esculentum) Botswana, Namíbia és Dél-Afrika egyes részein már alapvető élelmiszer, ezeken a térségeken ezt a babot kukoricával megfőzik, vagy porrá őrlik, hogy zabkását, illetve kakaószerű italt készítsenek belőle.

Vadon élő gabonafélék

A fűfélék közé tartozó gabonafajták szintén változatosak. Több, mint 10 000 fajtájuk rengeteg lehetőséget kínálhat új élelmiszerek előállítására.

A fonio nevű tápláló afrikai gabonapelyhet például kuszkusz, zabkása és italok készítésére is használják. Helyi kultúrnövénynek termesztve elviseli a száraz körülményeket.

Hamis banán

A hamis banán, vagy más néven enset, a banán közeli rokona, viszont csak Etiópia egy részén hasznosítják

A növény banánszerű termése nem alkalmas fogyasztásra, de keményítőt tartalmazó szára és gyökere fermentálható, illetve kenyér vagy zabkása készítésére alkalmas.

Tanulmányok szerint a banánhoz hasonló ételek körülbelül 100 millió ember táplálására lennének képesek az egyre jobban felmelegedő bolygón.

Forrás: BBC

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek