fbpx

Mit köszönhet Amerika és a világ Ellen DeGeneres-nek?

Május 26-án, 19 évad után utolsó epizódjához érkezett az Ellen Show. Bár hazánkban nem ment a műsor, mégis az egész világ ismerte és emberek millióinak csalt mosolyt az arcára nap mint nap.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ellen DeGeneres körülbelül 20 évvel ezelőtt jelent meg a televíziózásban. Akkor még egy olyan világban éltünk, ahol nem mondhatta ki azt hogy meleg, és amikor még volt olyan munka, amit nem kaphatott meg pusztán a szexuális orientációja miatt.

Ellen azonban büszkén vállalta valódi önmagát és mikor 2003-ban esélyt kapott rá, hogy elindítsa saját talkshow-ját, onnantól semmi nem állíthatta meg abban, hogy mindenki mást is erre bíztasson. 2003 szeptember 8-án az első adást követően könnyek között köszönte meg mindenkinek, hogy megvalósíthatja azt, amire vágyott. 2021-2022-ben, az utolsó évad során pedig neki mondott köszönetet minden vendége, amiért változást hozott a világba.

Mit köszönhetünk Ellen DeGeneres-nek?

Ellen mintegy 20 éven keresztül nyújtott szórakozást az emberek számára: pár órát, amikor nevethettek, jól érezhették magukat. A komédián túl pedig érdekes beszélgetések révén adott lehetőséget rá, hogy egy picit jobban megismerjünk különböző személyiségeket, vagy sorsokat. 

Sosem tagadta identitását, nyíltan vállalta szexuális orientáltságát, és bebizonyította, hogy leszbikus nőként is van helye a világban, van joga egy saját műsorhoz, és, hogy az egyenlőség mindenkit megillet. Ezzel pedig az LMBTQ társadalom számtalan tagjának nyújtott reményt, kapaszkodót. Őszinteségével, és önmaga felvállalásával, az LMBTQ melletti kiállásával sokat tett azért, hogy közössége jogait kiharcolja a törvénykezésben is.

A műsorvezető a 19 évad során csak a show keretein belül adományozott 460 millió dollárt jótékony célokra szervezetek és olyan civilek számára, akik hátrányt szenvedtek el életük során. Ellen emellett magánemberként számos alapítványnak nyújtott segítséget, valamint Ben Affleck-el közösen elindította a Small Change Campaign-t, ami az éhezés visszaszorításán dolgozik Amerikában. Támogat mindezeken túl rákkutatással és bántalmazással kapcsolatos szervezeteket is hazájában. 

2018-ban pedig felesége, Portia azzal ajándékozta meg, hogy létrehozta az Ellen Fund-ot, ami a veszélyeztetett állatfajok megvédését szolgálja a mai napig, támogatva mind kutatásokat, mind pedig rezervátumokat. Ennek első projektje egy 12 hektáros tudományos és oktatási kampusz támogatása volt a Dian Fossey Gorilla Fund számára, segítve őket a vadon élő hegyi gorillák megmentésében. 2021-ben az Endangered campaign 1 millió dollárt gyűjtött össze és ítélt oda annak a 7 fajnak és közösségeinek támogatására, amelyek a műsorvezető első dokumentumfilmjében, az Endangeredben szerepeltek.

Ellen talkshowjában egyébként jóformán az összes amerikai hírességgel beszélgetett a különböző epizódokban Jennifer Anistontól Justin Timberlake-ig, de olyan személyiségek is megjelentek műsorában mint Obama, vagy Oprah. Élete során 64-szer nyert Emmy díjat, és rekordot döntött a 25 People’s Choice Award bezsebelésével. Kétszer vezetett Oscar gálát, 2016-ban pedig Barack Obamától megkaphatta a legmagasabb polgári kitüntetést,  Az Elnöki Szabadságért érmet. 

Május 26-án az utolsó epizódban Ellen köszönetet mondott sokaknak egyesével, de összességében is mindenkinek, aki lehetővé tette számára az elmúlt 20 évet. És bár a 19 évad során őt is érték kritikák, és minden bizonnyal ő sem tökéletes, de azt talán leszögezhetjük, hogy Ellen DeGeneres 60 éves korára többet tett azért, hogy jobb hely legyen a világ, mint a vezetők nagy része, és ezzel jó időre beírta magát a történelembe.

Az utolsó epizód itt tekinthető meg:

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek

rákszűrés