fbpx

Hogyan képes megtartani a tavirózsa egy kisgyerek súlyát?

Bizonyára te is jártál már botanikus kertben, megcsodálva a hatalmas amazóniai tavirózsa leveleket, ahogy lebegnek a tavakon. De azt tudtad, hogy ezek a növények képesek megtartani egy baba súlyát is?
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Az óriás amazóniai tavirózsa hozza a világon a legnagyobb lebegő leveleket. Ilyeneket láthatunk mi is többek között az Elte Füvészkert egyik üvegházában. A tudósokat, sőt még a művészeket is régóta foglalkoztatja a levélóriás, aminek igen különleges erezete van. De  még arról is híres, hogy relatíve vékony levél mivolta ellenére egészen nagy súlyokat is képes megtartani. 

A kutatások szerint a különleges erezet teszi lehetővé, hogy a tavirózsa leveleire akár egy kisbabát is bátran ráfektethetünk, nem fog elsüllyedni vele. Felülről ugyan csak egy szép zöld korongot látunk, a levél aljzata azonban annál érdekesebb! Középen helyezkedik el a szár, amiből elképesztően erős főerek futnak végig a levél teljes hosszán, amiket mellékerek kötik össze. Így alkotva egy olyan strukturált erezetet, mely képes fenntartani nemcsak a levelet, de ahogyan az ábrán láthatjuk, valóban egy gyereket is.

Fotó: science.org

Ez a hatalmas levél azonban nem kifejezetten vastag, de a természet annyira csodálatos, hogy mindenre szolgál megoldással. Ahhoz, hogy a tavirózsa megóvja ékességét a vízi növényevőktől, nagyméretű tüskéket növesztett a víz alatti részeire, ezzel távol tartva az éhes szájakat. Mindezek összessége teszi lehetővé, hogy az amazóniai tavirózsa teljes pompájában díszelegjen a tavak felszínén.

Legközelebb, ha egy botanikus kert üvegházában jársz, és megpillantasz egy ilyen különleges növényt, jusson eszedbe neked is, milyen elképesztő ereje van!

Forrás: science.org

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32