fbpx

Cervantes Intézet: Fókuszban a kortárs spanyol filmművészet női alkotói

A Cervantes Intézet Női tér „Zabolátlan pillantás” elnevezésű filmciklusa június 7. és 28. között kortárs spanyol rendezőnők munkáiból válogat. A filmek kedd esténként ingyenesen tekinthetők meg az Intézetben.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Már több mint egy évtizede fut a Cervantes Intézet spanyol rendezőnők alkotásait bemutató Női tér filmciklusa. A mostani válogatás négy, nemrégiben készült filmet mutat be, melyek a fikció és a dokumentumfilm határán mozognak. Június 7-én Leire Apellaniz közreműködésével készült Kozmikus ének című dokumentumfilm Niño de Elche flamenco-énekest ismerhetjük meg. A filmesek pályája kezdete óta követik a művészt, így teremtve egyedi és valóban bensőséges atmoszférát a filmvásznon. Képzett nagytudású ember, aki követi a hagyományokát, ám a provokációtól sem riad el, ha a művészi szabadságról van szó. A Kozmikus ének ebbe a sokoldalú lélekbe akar behatolni a saját, valamint a körülötte élők, szerettei, művésztársai tekintetén keresztül.

Hányszor tesszük fel a kérdést, egy kudarcba fulladt kapcsolat után: Mit rontottunk el? Liliana Torres rendezőnő egyben a főszereplője is a június 14-én látható filmnek. A valóságra épített fikciós történet, reflexió az élet forgatókönyvére. Központi témája a párkapcsolat és annak krízisei. A rendező korábbi párjai közül hárommal is találkozik, azt kutatván, kapcsolatai miért fulladtak kudarcba. Intim, bensőséges kérdései lehetővé teszik a nézők számára, hogy elkísérjük őt, miközben magát a szerelmet keresi.

Ainhoa Rodríguez első mozifilmje, a június 21-én látható. A nagy villanás újdonságot hozott a művészfilmek világába. Alapját extremadurai, falusi nők csoportjával rendezett műhelyek sorozata képezi. Az elnéptelenedő falu asszonyai kedvetlenül élik mindennapjaikat, szívük legmélyén azonban mindannyian arra vágynak, hogy viszontlássák azt a helyet, ahol annak idején boldogok voltak, vagy legalább arról álmodoztak, hogy egyszer majd boldogok lesznek. A karakterek mélysége, a vizuális erő, az álomszerű jelenetek A nagy villanást olyan alkotássá teszik, amelynek minden esélye megvan arra, hogy idővel kortárs klasszikussá váljon.

A sorozatot június 28-án a Breathe című dokumentumfilm zárja. Susanna Barranco alkotásaiban törekvő, de a körülmények által tevékenységeikben akadályozott nőket mutat be. A Breathe felvételei a barcelonai Brains 1, női büntetésvégrehajtó intézményben készültek. Hogyan viszonyulnak az itt élő a nők a korlátozott élettérhez, a börtönhöz?  A film a rácsok mögött élő nők életéhez visz közel minket, bemutatva mindennapjaikat.

Az ingyenes vetítések 18 órakor kezdődnek a Cervantes Intézetben.

Előzetesek:

Mit rontottunk el?

A nagy villanás

További információ itt található.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32