fbpx

Kalas Györgyi: Pavlova kisasszony és a dobostorta – A sütemények története – könyvajánló

Kalas Györgyi frissen megjelent gyerekeknek szóló könyvében, a Pavlova kisasszony és a dobostortában a sütik kerültek a főszerepbe. Vigyázat, cukorsokk garantált!
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kalas Györgyi az ország egyik legnépszerűbb gasztro magazinjának, a Street Kitchen újságírója, írt már könyvet a balatoni gasztro életről, sőt egy gasztro mesekönyve is megjelent már. Anyaként pontosan tudja, hogy milyen az, ha a gyerekeknél beüt a cukor, és talán pont ezért is annyira vonzó új könyve – nem csak a gyerekek számára.

Kalas Györgyi: Pavlova kisasszony és a dobostorta

A Pavlova kisasszony és a dobostorta könyv bemutatása

A Pavlova kisasszony és a dobostorta című könyvből minden részletet megtudhatunk az édességek történetével és hozzávalóival kapcsolatban. A végére pedig garantáltan kedvet kapunk egy kis süteményhez. Az külön szimpatikus, hogy a szerző többször is felhívja az olvasó figyelmét arra, hogy bár a sütemények elkészítéséhez a cukor szinte elengedhetetlen, fogyasztásánál a mértékletességen kell hogy legyen a hangsúly.

A borító stílusa nagyon hasonló az előző kiadványéhoz, csak színben és a belíveken található rajzban tér el: a könyvet kinyitva a korábbi térképes megoldás helyett egy krétatáblára emlékeztető étlapot találunk, ami kitalálós játékként is szuperül funkcionál a gyerekek számára. Az illusztrációkat, csak úgy, mint a korábbi résznél, Horváth Ildi készítette, és a Kalas Györgyi-Horváth Ildi páros most is nagyon jól működik: a frappáns rajzok tökéletesen kiegészítik az informatív szövegrészleteket.

Ebben a kötetben szintén megtalálhatjuk több alapélelmiszer és édesség elkészítési módjának rajzos leírását, akár a cukor- vagy csokoládégyártással kapcsolatban, és három sütemény, a gofri, a karácsonyi diós hókifli és a répatorta pontos receptje alapján magunk is elkészíthetjük a gyerekekkel a finomságokat.

Majdnem 90 oldalon keresztül betekintést nyerhetünk többek között abba, hogy hogyan készül a méz, hányféle torta készül szerte a világon, hogy a cukor, a liszt és a vaj a legtöbb sütemény alapja, hogy milyen szerepe van a tojásnak a sütés folyamatában, és abba is, hogy milyen sok finomság származik Franciaországból, amit egyébként pont ezért a cukrászdák bölcsőjének tartanak.

Kalas Györgyi: Pavlova kisasszony és a dobostorta

A célközönség ebben az esetben is a 6-12 éves korosztály, de én felnőttként is nagyon élveztem a könyv minden sorát, sőt rengeteg dolgot tanultam belőle. Ti tudtátok, hogy mennyire édesszájúak voltak a fáraók? És azt, hogy milyen tortával ünneplik a születésnapokat Indonéziában? Még arra a kérdésre is választ kaphatunk, hogy miért készül olyan sok sütemény karácsonykor. A kedvenc történetem a címadó Pavlova kisasszonyhoz fűződik, aki egy híres orosz balett-táncos volt, így most már értem, hogy a Pavlova-torta miért hasonlít annyira a tütüre, a balett-táncosok fehér tüllszoknyájára.

Tehát a könyv a felnőttek számára egyaránt fogyasztható, mind a stílust, mind a tartalmat tekintve, az pedig külön szimpatikus, hogy olyan témákat is kifejt, ami a nagyobbaknak talán egyértelmű, de gyerek fejjel kisebb magyarázatot igényel. Mint például, hogy merre található Pápua Új- Guinea vagy mi is pontosan a glutén.

Kalas Györgyi előző könyve, a Sandwich grófja és a nápolyi pizza a négyéves kislányom nagy kedvence lett, gyakran lapozgatjuk, és ő csak „pizzás könyvként” emlegeti. De a Pavlova kisasszony és a dobostorta kötet is elnyerte a tetszését, és megtalálta méltó helyét a könyvespolcunkon. Már pontosan tudom, hogy melyik könyvhöz nyúljak, ha a „sütis könyvet” emlegeti, és biztos lehetek abban, hogy a könyvet végiglapozgatva, kedvet kapunk majd egy kis közös sütögetéshez.

Ha felkeltettem az érdeklődéseteket, a könyvet itt tudjátok megrendelni.

Kalas Györgyivel a 93. Ünnepi Könyvhéten is találkozhattok, június 12-én, vasárnap 15:00 órakor a Pagony standján.

Fotók: Kalas Györgyi / Pagony Kiadó

A recenziós példányt köszönöm a Pagony Kiadónak.

Hirdetés

Instagram

HIRDETÉS

Kapcsolódó cikkek


Warning: Undefined variable $posts in /home/bodizhu1/public_html/_sites/kollektivmagazin/wp-content/themes/hello-theme-child-master/functions.php on line 32